CHFS obejrzałam dzięki Tobie, bo zrobiłaś relację i dzięki Mirze, bo zapodała linka
No mnie się podoba. Lubię ten styl naturalistyczny, zwłaszcza klimaty leśne. Nie wszystko mi się spodobało, ale wiem, że zdjęcia nie oddają klimatu. Najchętniej chciałabym tam wejść i wszystkiego dotknąć, i powąchać Wiem, że nie lubię zbyt wielu ciemnych liści. Zieleń musi dominować.
Podziwiam projektantów, którzy przygotowują wszystko z ogromną pieczołowitością. Rośliny zanim zostaną kupione są oglądane, odwiedzane są różne szkółki. Rośliny przywożone są ze szkółek miejscowych, tzn. jeśli ogród ma być afrykański, to rośliny też przylatują stamtąd. Jeśli irlandzki, to rośliny są stamtąd. Zgranie terminów kwitnień jest bardzo trudne. No niesamowite to jest po prostu
Się narobiłaś moja droga. Buszem za jakiś czas się nie przejmuj bo byliny co 3-4 lata wręcz wymagają dzielenia i nie jest tak, że można je sobie na zawsze zostawić i będzie cudnie. Po prostu się starzeją i trzeba je odmłodzić, aby jakoś to wyglądało. Oczywiście wyjątki od reguły są. Zresztą tych cienistych miejsc pustych jeszcze sporo do obsadzenia więc rozsadnik idealny. Praca w ogrodzi i tak końca nie ma.
Prawdopodobnie nie padnie, ale z wieeelkim prawdopodobieństwem może inny "numer" wykręcić i zacząć wypuszczać odrosty korzeniowe. Drzewo nie jest głupie...w momencie poczucia zagrożenia robi wszystko by pulę genów po sobie zostawić.
ciesz sie ze tylko korzen wykopalas, u nas ktos sobie wczesniej zrobil wysypisko, potłuczone butelki to byl najmniejszy problem, była też wersalka, jakies beczki. koparka wielki dół wykopala. cała wywrotka czarnoziemu tam poszla.
Bardzo możliwe, że na żywo ogrody zrobiłyby zupełnie inne wrażenie i inna byłaby opinia, ale chociażby te dwa pierwsze (Facebook i Family Monsters) wydają mi się takie .... wręcz ponure i smutne.
Ja lubię jak w można wyczuć rękę rękę projektanta. Podobają mi się te ogrody z czarnymi murkami i z rzeźbą w oczku wodnym, a nie podobają z zarośniętym samochodem i zbiornikiem na deszczówkę.