Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

inka74 10:36, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ja zapamiętam trzy ogrody z tej Chelsea:
- ten bordowy
- zwycięski A.Sturgeona - piękny jest i lubię takie kontrasty
- Morgan-Stanley - jako jedyny chętnie bym widziała w swoim ogródku - no jednak poduchy fajne som
Mi jedynie jeżeli już Kampo utkwił przez tą pergolę i Miles Stones bo ostatnio cegła mi się podoba
Anda 10:38, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ufff; Ewciu - ta rabatka to w połowie Twoje dziecko
Cieszę się, że Ci się podoba.

(a co myślisz o tegorocznej CHFS?)

Heh, namawiam do miszmaszu

CHFS obejrzałam dzięki Tobie, bo zrobiłaś relację i dzięki Mirze, bo zapodała linka
No mnie się podoba. Lubię ten styl naturalistyczny, zwłaszcza klimaty leśne. Nie wszystko mi się spodobało, ale wiem, że zdjęcia nie oddają klimatu. Najchętniej chciałabym tam wejść i wszystkiego dotknąć, i powąchać Wiem, że nie lubię zbyt wielu ciemnych liści. Zieleń musi dominować.
Podziwiam projektantów, którzy przygotowują wszystko z ogromną pieczołowitością. Rośliny zanim zostaną kupione są oglądane, odwiedzane są różne szkółki. Rośliny przywożone są ze szkółek miejscowych, tzn. jeśli ogród ma być afrykański, to rośliny też przylatują stamtąd. Jeśli irlandzki, to rośliny są stamtąd. Zgranie terminów kwitnień jest bardzo trudne. No niesamowite to jest po prostu

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosiek33 10:39, 27 maj 2019

Pięknie udała się ta rabata, warto było zakwasy sobie zrobić
tulucy 10:42, 27 maj 2019

A ten korzeń urąbany to od jakiego drzewa? ono nie padnie??

Zmiana rewelacyjna, dużo lepiej - wszystko ze sobą gra - i już się nie gryzie
inka74 10:45, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Się narobiłaś moja droga. Buszem za jakiś czas się nie przejmuj bo byliny co 3-4 lata wręcz wymagają dzielenia i nie jest tak, że można je sobie na zawsze zostawić i będzie cudnie. Po prostu się starzeją i trzeba je odmłodzić, aby jakoś to wyglądało. Oczywiście wyjątki od reguły są. Zresztą tych cienistych miejsc pustych jeszcze sporo do obsadzenia więc rozsadnik idealny. Praca w ogrodzi i tak końca nie ma.
anbu 10:46, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

ale im bliżej pnia, tym korzeń robił się grubszy, sekator nie dawał rady, wzięłam siekierę i zaczęłam rąbać.
Tak mniej więcej po godzinie rąbanki, mój tato, który pracował na swoim ogródku, zainteresował się, co to za dziwne i długotrwałe hałasy od nas słychać. Przyszedł, popatrzył, przyniósł swoją piłę do cięcia drewna i załatwił sprawę w pięć minut. Na trawniku widać, co ubyło z rabaty

Serdecznie się uśmiałam...do łez Jesteś niemożliwa!
Toszka 10:47, 27 maj 2019

tulucy napisał(a)
A ten korzeń urąbany to od jakiego drzewa? ono nie padnie??(...)

Prawdopodobnie nie padnie, ale z wieeelkim prawdopodobieństwem może inny "numer" wykręcić i zacząć wypuszczać odrosty korzeniowe. Drzewo nie jest głupie...w momencie poczucia zagrożenia robi wszystko by pulę genów po sobie zostawić.
makadamia 10:47, 27 maj 2019

inka74 napisał(a)
Mi jedynie jeżeli już Kampo utkwił przez tą pergolę i Miles Stones bo ostatnio cegła mi się podoba

Ta pergola bardzo ładna ale czy zapadająca w pamięć? Ten typ wydaje mi się dość popularny - Polinka ma podobną, tylko szarą

A u Miles Ston zwróciłaś uwagę na cegłę? Ja nie widziałam nic, oprócz wszechogarniającego bordo
TAR 10:52, 27 maj 2019

no i pieknie, gra i buczy.

ciesz sie ze tylko korzen wykopalas, u nas ktos sobie wczesniej zrobil wysypisko, potłuczone butelki to byl najmniejszy problem, była też wersalka, jakies beczki. koparka wielki dół wykopala. cała wywrotka czarnoziemu tam poszla.
makadamia 10:53, 27 maj 2019

Anda napisał(a)

Heh, namawiam do miszmaszu

CHFS obejrzałam dzięki Tobie, bo zrobiłaś relację i dzięki Mirze, bo zapodała linka
No mnie się podoba. Lubię ten styl naturalistyczny, zwłaszcza klimaty leśne. Nie wszystko mi się spodobało, ale wiem, że zdjęcia nie oddają klimatu. Najchętniej chciałabym tam wejść i wszystkiego dotknąć, i powąchać Wiem, że nie lubię zbyt wielu ciemnych liści. Zieleń musi dominować.
Podziwiam projektantów, którzy przygotowują wszystko z ogromną pieczołowitością. Rośliny zanim zostaną kupione są oglądane, odwiedzane są różne szkółki. Rośliny przywożone są ze szkółek miejscowych, tzn. jeśli ogród ma być afrykański, to rośliny też przylatują stamtąd. Jeśli irlandzki, to rośliny są stamtąd. Zgranie terminów kwitnień jest bardzo trudne. No niesamowite to jest po prostu

Bardzo możliwe, że na żywo ogrody zrobiłyby zupełnie inne wrażenie i inna byłaby opinia, ale chociażby te dwa pierwsze (Facebook i Family Monsters) wydają mi się takie .... wręcz ponure i smutne.

Ja lubię jak w można wyczuć rękę rękę projektanta. Podobają mi się te ogrody z czarnymi murkami i z rzeźbą w oczku wodnym, a nie podobają z zarośniętym samochodem i zbiornikiem na deszczówkę.