Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 00:26, 25 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Potwierdzam co napisała Toszka ta tojeśc potrzebuje dużo miejsca bo mocno się rozłazi, choć nie ukrywam jest piękna.

Mnie się wydaje, że dla roślin za mało miejsca jest zostawione, bo już same hosty potrafią ogromne kępy zbudować w ciagu kilku sezonów, paprocie i hakone też.
No ale trzeba dać im się poczuć jak u siebie

Hmm, no zobaczymy jak to u mnie będzie z tą tojeścią...

Sylwia, zlituj się - tyle czasu patrzyłam na puste rabaty - wreszcie chcę mieć gęsto

Magleska napisał(a)
Asia u Ciebie to nie ma szans być na bieżąco -trochę w pracy nadrobiłam ….ale nie mam nic mądrego do powiedzenia ,mogę tylko pomachać przed weekendem

Nic się nie martw, zaraz ucichnie.
U mnie wątek porusza się zrywami, nie tak jak np.: u Sylwii
makadamia 00:33, 25 maj 2019

kwartet napisał(a)
Jola tez ma racje bo była i komosa i tojeść,ja obydwie przytargałam.
Z tego wsystkiego poszłam oglądac moją cienistą( tu Iza wybucha śmiechem) z chostami i co przesadzanko będzie.Potem poszłam oglądać moje dwa na patyku szczepione i co przesadzanko będzie.Asia ja cię proszę ,daj trochę wytchnąć.

Aaa, bo mam jeszcze dwie siewki, też takie ciemne, ale wcale nie chcą iść w górę - to pewie ta komosa

Aniu, czemu musisz przesadzać i co ja mam z tym wspólnego?

anbu napisał(a)
Asiu hosty nie nudne, tylko nie nudne moja Droga

Jak to nie nudne: przez cały sezon takie same, jesienią na krótko żółkną, a potem całą zimę ich nie ma.

TAR napisał(a)
ale lecicie, nie nadazam. po pracy ryłam w ogrodzie i teraz nadrabiam. dziewczyny fajne macie te hosty, ja swoje dopiero zbieram, jescze nie intensywnie, bo na razie wiecej u mnie slonca ale jak cienia troche dojdzie to bede chciala sie zahostowac

służymy sadzonkami

Kokesz napisał(a)

Troszkę się przysłuchuję i będę podpatrywać, bo też mam rabatę w cieniu
Na początku sadziłam wszystko naprzemiennie w rządkach teraz już trochę pogrupowałam kolorami ale rady Andy też najbardziej do mnie przemawiają więc mnie pewnie też czeka kolejny tetris w tym roku

metoda kolejnych przybliżeń
makadamia 00:36, 25 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
O masz. po ptokach? za szybko, za szybko!
A ja się przed chwilą pobawiłam zanim doczytałam ostatnie strony - ale to bardziej o plamy koloru chodzi - już zeby wietlic nie zabierać (za późno )
opcja nr 1 z dodatkową hakonką i miodunką

opcja nr 2 z powtórzoną giga hostą, miodunką i paprocią przed bodziszkiem

Kasiu, Ty mnie zdumiewasz!
Skąd u Ciebie takie talenty skrywane?

No niestety, trochę po ptakach, ale powiem Ci, że ta druga opcja fajnie wygląda.
Kasia dopiero co radziła mi dokładnie tak tą hostę wsadzić i jej powiedziałam, że za blisko
I jakoś kolory przestały się gryźć...
Johanka77 00:39, 25 maj 2019

Dziki Tobie ogarnęłam ChFSh
Ja bym te wszystkie rośliny wzięła i uporządkowała... hahaha.... tak ja się znam na angielskich ogrodach
makadamia 00:41, 25 maj 2019

Johanka77 napisał(a)
Dziki Tobie ogarnęłam ChFSh
Ja bym te wszystkie rośliny wzięła i uporządkowała... hahaha.... tak ja się znam na angielskich ogrodach

wreszcie porządek by był, no nie?
inka74 06:54, 25 maj 2019

W czwartek zerknęłam na foty z ChFS i... nie miałam jakoś ochoty do nich wracać. Pokazane klimaty nie moje. Nawet ogród Austina przez zbyt dużą jednorodność do mnie nie przemawia. Mimo iż kocham róże.
Gosiek33 06:54, 25 maj 2019

Toszka napisał(a)

na focie nie jest citronelka a jakaś żurawka typu Lime...

Szkoda, że wietlice już wykopałaś. Nie dałaś im się zadomowić. Na kwaśnej też mogą rosnąć i na słońcu niezadługim też. U mnie po 5 latach wietlica ładnie się rozrosła, a liście rosną na 60cm w górę.
Kopytnik masz? Jak nie to wpadaj...mam Tessowy, który sieje się niczym stipa.
Mnie tam kopytnika brakuje, który ciemną zielenią połączy kontrasty.

Tojeści natomiast bym nie sadziła...jak się zadomowi to jest niczym podagrycznik, ech

Dobrze, że czujna jesteś, to Lime Rickey (aż poszłam sprawdzić) ale gdzieś tam citronella też się plącze... ogólnie jakby ktos chciał ze dwie takie do cienia to służę bo znowu się wylewają z tego skrawka ziemi

Ta tojeść rośnie u mnie pod wielkim dereniem i bergenie ją ograniczają nieco, i to chyba najłatwiejsza do usunięcia z tojeści
anbu 08:09, 25 maj 2019

Ha ha ha no u mnie wszędzie kamiennych murków pod dostatkiem Czyli jest prawie tak jak w ogrodach z ChFSh. Ale prawie robi wielką różnicę No i te moje rabaty takie...poukładane i poprawne
Chyba sobie strzelę mały chaosik pod wiązem i bukiem Dzięki Asiu za tą relację, dzięki Tobie w ogóle ogarnęłam tą wystawę
Gruszka_na_w... 15:47, 25 maj 2019

Obejrzałam sobie filmik z procesu planowania tego zwycięskiego ogrodu. Z detalami zrobiona makieta całości. Zafascynowało mnie przykładanie ludzików do murków, do drzew i krzewów dla sprawdzenia proporcji. Niesamowita troska o każdy szczegół
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:56, 27 maj 2019

inka74 napisał(a)
W czwartek zerknęłam na foty z ChFS i... nie miałam jakoś ochoty do nich wracać. Pokazane klimaty nie moje. Nawet ogród Austina przez zbyt dużą jednorodność do mnie nie przemawia. Mimo iż kocham róże.

Ja zapamiętam trzy ogrody z tej Chelsea:
- ten bordowy
- zwycięski A.Sturgeona - piękny jest i lubię takie kontrasty
- Morgan-Stanley - jako jedyny chętnie bym widziała w swoim ogródku - no jednak poduchy fajne som