Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 07:59, 27 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Obejrzałam sobie filmik z procesu planowania tego zwycięskiego ogrodu. Z detalami zrobiona makieta całości. Zafascynowało mnie przykładanie ludzików do murków, do drzew i krzewów dla sprawdzenia proporcji. Niesamowita troska o każdy szczegół

A gdzie znalazłaś ten filmik?
Mnie też fascynuje proces powstawania

anbu napisał(a)
Ha ha ha no u mnie wszędzie kamiennych murków pod dostatkiem Czyli jest prawie tak jak w ogrodach z ChFSh. Ale prawie robi wielką różnicę No i te moje rabaty takie...poukładane i poprawne
Chyba sobie strzelę mały chaosik pod wiązem i bukiem Dzięki Asiu za tą relację, dzięki Tobie w ogóle ogarnęłam tą wystawę

Nieee, u Ciebie porządeczek jest i musi zostać

Gosiek33 napisał(a)

Dobrze, że czujna jesteś, to Lime Rickey (aż poszłam sprawdzić) ale gdzieś tam citronella też się plącze... ogólnie jakby ktos chciał ze dwie takie do cienia to służę bo znowu się wylewają z tego skrawka ziemi

Ja dziękuję - citronelkę od Toszki mnożę sobie na potęgę - jest świetna

makadamia 08:08, 27 maj 2019

No więc plan pierwotny przewidywał zamianę miejscami bodziszków i wietlic, ale jak zaczęłam, to trudno było skończyć
W każdym razie efekt na chwilę obecną jest taki:

było:

jest:

Komentować możecie swobodnie i sugerować kolejne zmiany, bo przesadzanki tu na pewno jeszcze będą, i to z kilku powodów.

Na razie widać, że chaos się powiększył ale te wietlice tak jakby przestały gryźć w oczy

Najbardziej jednak podoba mi się ta jasna zieleń:

makadamia 08:13, 27 maj 2019

Jeszcze nie wiem, czy zmiana na plus czy na minus, ale rabata zyskała zdecydowanie bardziej leśny i naturalistyczny charakter.
Moja własna "chelsea dla ubogich"

wiklasia 08:54, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

było:

jest:

Kobieto, to wymieszanie baaardzo na plus - taka rzeczywiście mieszana rabata wyszła.
Jedynie hakonki bym bardziej rozstrzeliła
kasiab 09:15, 27 maj 2019

Asiu wygląda wspaniale! Poprzednia wersja również mnie się bardzo podobała
Toszka 09:37, 27 maj 2019

Oj, Aśko, strach się bać jak to wszystko rozrośnie się za dwa lata... mam dokładnie ten sam problem, a potem jestem fochnięta na hostę, miodunkę lub inne takie, że urosły, zrobiły tłok i totalny chaos...czyli rozwaliły perfekcyjny plan...

Łączę się w bólu z racji posiadania małego miejsca
Najpóźniej za dwa lata będziesz rozsadzać... ja też Przybijam piąteczkę!
wiklasia 09:44, 27 maj 2019

Asia pewnie profilaktycznie tak gęsto nasadziła, bo gdzieś narzekała, że ma już dość pustych przestrzeni między roślinami pozostawionymi z nadzieją, że w końcu się rozrosną
makadamia 09:51, 27 maj 2019

wiklasia napisał(a)

Kobieto, to wymieszanie baaardzo na plus - taka rzeczywiście mieszana rabata wyszła.
Jedynie hakonki bym bardziej rozstrzeliła

Dziękuję
A z hakonkami zobaczymy jak będzie - bardzo je lubię, więc może ich pojawić sie więcej na całej rabacie
makadamia 09:56, 27 maj 2019

Toszka napisał(a)
Oj, Aśko, strach się bać jak to wszystko rozrośnie się za dwa lata... mam dokładnie ten sam problem, a potem jestem fochnięta na hostę, miodunkę lub inne takie, że urosły, zrobiły tłok i totalny chaos...czyli rozwaliły perfekcyjny plan...

Łączę się w bólu z racji posiadania małego miejsca
Najpóźniej za dwa lata będziesz rozsadzać... ja też Przybijam piąteczkę!

wiklasia napisał(a)
Asia pewnie profilaktycznie tak gęsto nasadziła, bo gdzieś narzekała, że ma już dość pustych przestrzeni między roślinami pozostawionymi z nadzieją, że w końcu się rozrosną

Dokładnie tak jest.
Te bodziszki sadziłam jako wypełniacze: w miarę jak bardziej dekoracyjne rośliny będą się rozrastały, bodziszki będą znikać z rabaty.
Choć one są praktycznie zimozielone, więc może się okazać, że mi zimą będą robić rabatę
mrokasia 10:09, 27 maj 2019

Aaaaa, jak ładnie!!! Bardzo mi się podoba . Leśny chaos, rzeczywiście za jakiś czas będzie busz, ale tym się będziesz przejmować później. Zazdroszczę Ci, że już skończyłaś, nawet kora wysypałaś. U mnie wciąż rozgrzebane...