Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 10:53, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)
(...)
A u Miles Ston zwróciłaś uwagę na cegłę? Ja nie widziałam nic, oprócz wszechogarniającego bordo

Ty weź już się odczep od tego bordo Może ktoś lubi? Może ma fazę na ten kolor, albo projekt był wynikiem idei "jeszcze nikt tego nie zrobił"...
Tak czy siak - abstrahując od koloru- fascynująco i ze smakiem wpleciono te bordowe akcenty. Jak zerknęłam na ten ogród (już przez ciebie nastawiona na "nie") to analizowałam sobie i doszłam do wniosku, że gdyby jakikolwiek bordowy element wyeliminować to efekt już by był nie ten sam
Brzozowadzie... 10:57, 27 maj 2019

Hmmm, ja lubię bordo w ogrodzie Muszę obejrzeć w końcu ten ogród
makadamia 10:57, 27 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
Pięknie udała się ta rabata, warto było zakwasy sobie zrobić

Oby, oby

inka74 napisał(a)
Się narobiłaś moja droga. Buszem za jakiś czas się nie przejmuj bo byliny co 3-4 lata wręcz wymagają dzielenia i nie jest tak, że można je sobie na zawsze zostawić i będzie cudnie. Po prostu się starzeją i trzeba je odmłodzić, aby jakoś to wyglądało. Oczywiście wyjątki od reguły są. Zresztą tych cienistych miejsc pustych jeszcze sporo do obsadzenia więc rozsadnik idealny. Praca w ogrodzi i tak końca nie ma.

Dokładnie z tego założenia wyszłam - i tak za chwilę trzeba będzie podzielić To się przy okazji przesadzi, jeśli będzie taka potrzeba

anbu napisał(a)

Serdecznie się uśmiałam...do łez Jesteś niemożliwa!

Powiedzenie "robota głupiego kocha" nigdy nie było tak prawdziwe. Przecież od razu mogłam poprosić o tą piłę

Toszka napisał(a)

Prawdopodobnie nie padnie, ale z wieeelkim prawdopodobieństwem może inny "numer" wykręcić i zacząć wypuszczać odrosty korzeniowe. Drzewo nie jest głupie...w momencie poczucia zagrożenia robi wszystko by pulę genów po sobie zostawić.

No to by była złośliwość, bo to jedyna z trzech lip, która mi nie puszcza odrostów
inka74 10:58, 27 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ta pergola bardzo ładna ale czy zapadająca w pamięć? Ten typ wydaje mi się dość popularny - Polinka ma podobną, tylko szarą

A u Miles Ston zwróciłaś uwagę na cegłę? Ja nie widziałam nic, oprócz wszechogarniającego bordo
ja niestety na rośliny nie patrzyłam bo... to nie moje klimaty. Może na miejscu jakieś połączenia by mnie zachwyciły ale na zdjęciach nie było nic takiego. Szczerze, oglądając zdjęcia na telefonie pole widzenia masz mocno ograniczone
makadamia 11:06, 27 maj 2019

tulucy napisał(a)
A ten korzeń urąbany to od jakiego drzewa? ono nie padnie??

Zmiana rewelacyjna, dużo lepiej - wszystko ze sobą gra - i już się nie gryzie

Uff

A to drzewo to mam nadzieję że w końcu padnie

Po pierwsze - lubię jak drzewa mogą pokazać swój naturalny pokrój, a gałęzie prawej lipy już dochodzą do środka tej środkowej lipy - za chwilę zaczną się gnieść.

Po drugie - ten potężny pień w środku rabaty, na samym jej przodzie beznadziejnie wygląda

Po trzecie - ona (ta lipa) brzydka jest: najpóźniej puszcza liście wiosną, najwcześniej zrzuca; najmniej też kwitnie.

Po czwarte - rabata bez niej będzie lepiej doświetlona i może w końcu kwiatki zaczną się do mnie przodem zamiast tyłem

Po piąte - jak jej nie będzie, to zmieści mi się tam jakiś cudny dereń, np.: milky way

No już by jej nie było, gdyby nie to, że mąż jej strasznie broni (i dlatego, w ramach protestu, nie pomógł mi przy tym korzeniu)
Toszka 11:09, 27 maj 2019

Czyli, reasumując, względem tej lipy masz mordercze zamiary?
Bosz, a ja jeszcze pamiętam jak ją broniłaś i pisałaś o wyższości lipy nad innymi stworzeniami....hihi
Cóż, kobieta zmienną jest
makadamia 11:09, 27 maj 2019

Toszka napisał(a)

Ty weź już się odczep od tego bordo Może ktoś lubi? Może ma fazę na ten kolor, albo projekt był wynikiem idei "jeszcze nikt tego nie zrobił"...
Tak czy siak - abstrahując od koloru- fascynująco i ze smakiem wpleciono te bordowe akcenty. Jak zerknęłam na ten ogród (już przez ciebie nastawiona na "nie") to analizowałam sobie i doszłam do wniosku, że gdyby jakikolwiek bordowy element wyeliminować to efekt już by był nie ten sam

Byłby lepszy?

Podejrzewam, że projektant chciał właśnie zaszokować jury i zrobić coś, czego nikt wcześniej nie robił.
Ja uważam - że nie bez powodu nie używa się bordo w takich ilościach
makadamia 11:11, 27 maj 2019

Toszka napisał(a)
Czyli, reasumując, względem tej lipy masz mordercze zamiary?
Bosz, a ja jeszcze pamiętam jak ją broniłaś i pisałaś o wyższości lipy nad innymi stworzeniami....hihi
Cóż, kobieta zmienną jest

Jak najbardziej mordercze

Ja broniłam ogólnie lip w ogrodzie a nie konkretnie tej jednej

Pozostałych dwóch ani myślę ruszać
makadamia 11:12, 27 maj 2019

inka74 napisał(a)
ja niestety na rośliny nie patrzyłam bo... to nie moje klimaty. Może na miejscu jakieś połączenia by mnie zachwyciły ale na zdjęciach nie było nic takiego. Szczerze, oglądając zdjęcia na telefonie pole widzenia masz mocno ograniczone

A nie, faktycznie - oglądanie tych ogrodów na telefonie to zbrodnia
makadamia 11:13, 27 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Hmmm, ja lubię bordo w ogrodzie Muszę obejrzeć w końcu ten ogród

o widzisz - może będziesz bardziej obiektywna, bo ja toleruję jedynie jako akcent kolorystyczny