Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasia_CS 23:45, 12 cze 2019

makadamia napisał(a)

Najwyraźniej trzcinniki lubią marną ziemię. Tym bardziej muszę spróbować tego KF.

Moja ziemia marna - trzcinniki KF bardzo dobrze sobie radzą nie podlewam ich w sumie, ładnie już kwitną mimo, że słońca nie mają jakoś zastraszająco dużo.

One fajne, bo wysokie dość, ale za to z wyglądu brachytrychia bardziej mi się podoba, taka fontannowa Nie mogę się doczekać jej kwitnienia
makadamia 08:14, 13 cze 2019

April napisał(a)

Wreszcie mogę zobaczyć choć kawałek Twojego ogrodu

April napisał(a)
Dziewczyny, taras jest wyniesiony na ponad 40 cm. Macra będzie fajnym tłem ale wysokie akcenty trawiaste dla przełamania też bym chciała. Idealnie by było, żeby tak pod pachę coś było (stojąc na tarasie) ale się nie da. Myślę jeszcze o rozrzuceniu punktowo cisów bardzo wąsko kolumnowych np Wojtek. Choć czytałam, że są węższe odmiany, takie ołóweczki. Nawet gdzieś zapisałam.... ale diabeł ogonem.

U mnie na południowej rosną właśnie te fastigiata robusta, które polecała Toszka. W sklepie, w którym je kupowałam, były dodatkowo opisane jako stricta - nie wiem, czy to ma znaczenie.
makadamia 08:20, 13 cze 2019

Johanka77 napisał(a)

I jak one u Ciebie?

Powoli do przodu

April napisał(a)

Polinko mam tą molinię Karl Foester. Jest zabójczo piękna, cudnie się przebarwia. Ale u mnie liście są baaardzo fontannowe. Wolałabym coś bardziej "sterczącego"
No chyba że właśnie mają za dobrą ziemię, bo towarzyszą różom... hmmmmm.

Trzcinniki są chyba najbardziej pionowe, rozplenice fontannowe, a molinie - z tego co widziałam - tak pomiędzy nimi.
Chcę je mieć, bo wydaje mi się, że nie zajmują dużo miejsca w stosunku do objętości kłosów

polinka napisał(a)
Dziewczyny z tym trzcinnikiem KF to nie jest tak, że on zawsze łapie rdzę. Pisałam tylko, że to najbardziej podatny na rdzę trzcinnik ale znam dwa ogrody w których jeszcze ani razu nie zachorował. Wiadomo jak zawsze wszystko zależy od warunków.

Do cienia/półcienia polecam również molinie Karl Foerster. Zielona masa dorasta do 80-90 cm a kwiatostan, który jest ażurowy i przepięknie się przebarwia jesienia do 180-200 cm.

Warto również pamiętać, że molinie i trzcinniki nie powinno się zbytnio podlewać i nawozić bo mogą wylegiwać.

TAR napisał(a)

lubia, w poprzednim ogrodzie rosły przepieknie w piachu, co rok sporo im odcinałam, a mialam wrazenie, ze nawet tego nie zauważyły

Johanka77 napisał(a)

U mnie overdamy nigdy nie miały rdzy.

KF gdy rosły na frontowej (bo były takie czasy ) to rdzewiały. Pod płotem sąsiada rok temu je pryskałam na rdzę, a w tym roku zapomniałam, ale piękne są.

Kasia_CS napisał(a)

Moja ziemia marna - trzcinniki KF bardzo dobrze sobie radzą nie podlewam ich w sumie, ładnie już kwitną mimo, że słońca nie mają jakoś zastraszająco dużo.

One fajne, bo wysokie dość, ale za to z wyglądu brachytrychia bardziej mi się podoba, taka fontannowa Nie mogę się doczekać jej kwitnienia

Postanowione, że będę próbować z Karlem
makadamia 08:35, 13 cze 2019

Po dwóch nieudanych próbach dzisiaj w drodze do pracy w końcu udało mi się sfotografować zieleń miejską. Cała inwestycja (łącznie z drzewami) była robiona na jesieni zeszłego roku.

Ściągnęły mnie tutaj te czosnki. Nie dość, że jeszcze kwitną, to w dodatku są dużo ładniejsze niż moje purple sensation: jakieś takie... większe i bardziej napakowane. I podoba mi się, że są różnej wysokości. Nie wiem, jak osiągnąć ten efekt
makadamia 08:36, 13 cze 2019

tak to wygląda z daleka:
makadamia 08:38, 13 cze 2019

Przypominam - wszystkie nasadzenia mają ledwie pół roku

April 08:45, 13 cze 2019

Ale cudne trzcinniki

Reszta też mi się podoba ale trzcinniki najbardziej.
Gosiek33 08:59, 13 cze 2019

Piękne nasadzenia, cieszy taka dbałość o miejską zieleń. Coraz więcej różnorodnych roślin w różnych miejscach miejskich.... i na rondach w kraju
makadamia 09:24, 13 cze 2019

April napisał(a)
Ale cudne trzcinniki

Reszta też mi się podoba ale trzcinniki najbardziej.

No właśnie to tak a propos naszej dyskusji
Kasia73 09:25, 13 cze 2019

makadamia napisał(a)
Przypominam - wszystkie nasadzenia mają ledwie pół roku

Trzcinniki w takiej masie robia wrażenie, ścieżka też super czy to kamienie polne cięte? Efektowne to jest!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies