Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 16:04, 13 cze 2019

adewzuol napisał(a)
Rewelacyjna zieleń miejska.

April napisał(a)
A to jest gdzieś przy Stadionie i metrze Codziennie tamtędy przejeżdżam i nie zwróciłam uwagi Ale gapa...

Przy centrum kopernika, jak się zjeżdża z mostu

bardzo fajna zieleń
makadamia 16:11, 13 cze 2019

TAR napisał(a)

no wlasnie tez wymiekłam, niektorzy pokazuja takie koszmarki a cala reszta polubienia pyka. normalnie załam.

jak jeżdze na mierzeje, to po drodze mam gospodarstwo gdzie wystawione sa roznokolorowe łabądki z opon. i wiecie co, ludzie sie tam zatrzymuja i kupuja ten szmelc, dla mnie szok

Ostatnio jechałam przez Gdynie, tez postawili na naturalistyczne nasadzanki, szałwie, lawendy i trawy. fajnie to wyglada

A spróbuj tylko coś powiedzieć, to zaraz "o gustach się nie dyskutuje"

Coraz więcej widać takich nasadzeń

amatorodniczka napisał(a)
Ta zieleń miejska piękna, ładne czosnki, ale trzcinniki najbardziej mi wpadły w oko
kto wie żeby uzyskać taki pełny efekt co ile je sadzić?

Tutaj też ładny leśny ogród https://www.hendrikshoveniers.nl/projecten/weelderige-bostuin-bilthoven

Nie mam pojęcia, pomierzę przy najbliższej wizycie
Śliczny ten ogród, który zalinkowałaś, chociaż akurat trzcinniki to mi się nie rzuciły w oczy
makadamia 16:12, 13 cze 2019

TAR napisał(a)

chyba poszukamy nowej dzialki

jesteście niereformowalni

u mnie cała rodzina by protestowała przeciwko takiemu pomysłowi
makadamia 16:19, 13 cze 2019

Toszka napisał(a)
Te czosnki to zapewne Gladiatory lub Giganteum lub inne "duże".
na Filtrowej/róg Nowowiejskiej tez na jesieni zrobili rabaty z werbeny, szałwii, perovskii i traw. Już teraz cudnie kwitną malusie kawałki tuż przy samym torowisku
Koszykowa też obsadzona łączkami

Wielkie dzięki Toszko - miałam nadzieję, że to jednak któreś z tych tańszych...

UrsaMaior napisał(a)
A na jakie blogi zaglądacie, dziewczyny? Kaszanki i fajne, wszystko jedno.

z blogami ogrodniczymi jest problem, bo coraz mniej postów się pojawia. Tamaryszek ostatnio dużo pisał, ale już Jankosia i Megimoher od bardzo dawna się nie odzywają. U Kasi Bellingham też cicho... Powoli przerzucam się na instagram, chociaż zawsze wolałam słowo pisane niż same obrazki.

kasiab napisał(a)

no i wszystko jasne... Dobra ja też doradzam sąsiadom chociaż nie mam niczego u siebie żeby pracowali nad ziemią bo jest wyjałowiona i tylko dobrze zrobią roślinom za rok, dwa jak będą tworzyć ogrody. W kwestii nasadzeń nawet nie próbowałabyn się odzywać bo nie mam żadnej wiedzy na ten temat i nie wezmę za to odpowiedzialności na pewno.

Ale możesz przynajmniej doradzić, że rośliny to się w rabatach sadzi, a nie na trawniku. Okazuje się, że nie dla wszystkich jest to oczywiste
napisz mi na priva tego bloga, bo jestem zaintrygowana
Margerytka40 16:23, 13 cze 2019

U nas też pojawia się teraz dużo takich miejskich zielonych zakątków, super sprawa. Widać dbałość o tę zieleń. Z takich kamieni to ja bym podjazd chciała
kwartet 19:06, 13 cze 2019

Przy Wiśle w Krakowie też nasadzenia bylinowo trawiaste.
Jest tęż molinia taka pionowa w zeszłym roku nabyłam nie pamiętam nazwy,ale nie jest taka wysoka jak trzcinniki
FAjne mądre blogi rzeczewiśćie znikają albo zamierają
mrokasia 20:30, 13 cze 2019

Na osiedlu mojej mamy też nowoczesne nasadzenia się pojawiły. Trawy, szałwie, werbena/ Wcześniej było mnóstwo tulipanów - białych, żółtych i czarnych. Super to wygląda. Szpalery dereni. Świetne.
Renii 22:32, 13 cze 2019

A u nas na wsi przy obwodnicy Oświęcimia obsadzili kilka rond i jak myślicie co się dzieje?
Ludzie kradną rośliny Porażka
inka74 22:53, 13 cze 2019

kwartet napisał(a)
Przy Wiśle w Krakowie też nasadzenia bylinowo trawiaste.
Jest tęż molinia taka pionowa w zeszłym roku nabyłam nie pamiętam nazwy,ale nie jest taka wysoka jak trzcinniki
FAjne mądre blogi rzeczewiśćie znikają albo zamierają
ciekawe dlaczego... To trochę tak samo, jak tu, stąd znikają właścicielki wspaniałych, dojrzałych i cudownie różnorodnych ogrodów. Może brak czasu albo może zostają zakrzyczane przez "jedyne słuszne rozwiązania" choć takich w ogrodnictwie nie ma. Z ogrodem trzeba samemu eksperymentować i nabywać własnych doświadczeń. Podstawowa wiedza to jedno a to, jak w praktyce zachowają się rośliny w danym miejscu to zupełnie co innego.
Dorwałam teraz drugie, poprawione wydanie Projektowania Brooksa (Asia zachęciłaś mnie do lektury, wielkie dzięki) i napisał we wstępie bardzo mądrą rzecz - że bardzo zmieniło jego podejście do projektowania odwiedzenie założonych ogrodów po latach i rozmowy z właścicielami. I że wiele elementów z pierwszego wydania w związku z tym uległo modyfikacji. Bardzo cenna lekcja ogrodnictwa. I pokory.
tulucy 22:54, 13 cze 2019

W Warszawie nie wiem, czy kradną, ale na pewno czosnki zrywali sobie...