Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródek frontowy

Ogródek frontowy

Adela 23:57, 14 lis 2016

Być może jest to samoobrona drzewa przed ew. przymrozkami.
Są jednak tu na forum polecane tzw. "pewniaki" O ile dobrze pamiętam, jest wsród nich wiśnia Umbra.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1055-drzewa-i-krzewy-lisciaste-gatunki-niepolecane
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1052-polecane-drzewa-i-krzewy-lisciaste
wrobelki 00:10, 15 lis 2016

Dzięki Elu już lecę czytać
wrobelki 09:10, 15 lis 2016

Kurcze poczytałam poczytałam i wychodzi że wiśnie Umbry powinnam wybrać. Kurcze nie jestem przekonana do nich jakoś Co prawda pokrój mają cudny, ale jesienią mnie nie zachwycają wcale. 'Globosum' dużo lepszy spektakl robi i jeszcze liście wybieranie tych drobnych z rabaty to chyba jakiś koszmar będzie Chyba tam musi być coś o dużych liściach żeby można było wybrać łatwo.
sylwia_slomc... 10:39, 15 lis 2016

wrobelki napisał(a)
Myślę i myślę o tej mojej skarpie i wymyśliłam listę roślin na nią są to rośliny które bardzo bardzo mi się podobają i bardzo bardzo chce je mieć w swoim ogrodzie. Bardzo proszę o opinię
7 sztuk drzewek pokochałam klony, ale nie wiem czy nie za dużo będą tu miały słońca.
Jako roślinę okrywową która będzie mi pomagać w zminimalizowaniu pielenia chce irgę 'Major'
A między to chce dać tak:
- Tawułę 'Golden Princes'
- Azalie japońskie ( białe)
- Szałwie omszone białe i niebieskie
- Lawendę niebieską
- Różę białą okrywową
- Jakieś małe Rozplenice ' Little bany'
Bardzo proszę o opinie czy to ma sens?
Każdą krytykę przyjmę na klatę

Tawuła little princess jest cudna,polecam.
Irgi uwielbiam
Z klonów mogę polecić ussuryjski, cudnie wybarwia się na czerwono jesienią , a z liści przypomina palmowego
wrobelki 13:11, 15 lis 2016

Tawułę już mam w moim gwizdku więc będzie tam fajnie nawiązywać a tego klonu to jeszcze nie widziałam ładny muszę o nim poczytać
beata_m 09:31, 18 lis 2016

hej wróbelu widzę, że pracujesz ostro nad wyborem drzewa wiesz co nie ma 100% niezawodnego zawsze przy każdym znajdują się za i przeciw ale jak to piszę dziewczyny kto nie ryzykuje ten nie ma klony lubią chwytać mączniaka ale oprysk odpowiedni powinien dać radę także śmiało

pozdrawiam ciepło
i żeby nie było to ja też wiecznie mam setki dylematów ale na wiśnię sie skusiłam, póki co nie naśmieciły mi wiele bo też jeszcze nie za duże są ale myślę, że będę im w stanie wybaczyć
anbu 09:35, 18 lis 2016

Wrobelku, nie wiem może i źle radze ale ja jakoś nigdy liści z rabat nie wybierałam. Specjalnie jakoś mi nie przeszkadzają i nawet uroku dodają
Wiosną dowalę kory, przegrabię i będzie git
No chyba, że żwirek masz zaliściowany - to już inna bajka. A z trawnika eM kosiarą zbiera
kasja83 10:22, 18 lis 2016

anbu napisał(a)
Wrobelku, nie wiem może i źle radze ale ja jakoś nigdy liści z rabat nie wybierałam. Specjalnie jakoś mi nie przeszkadzają i nawet uroku dodają
Wiosną dowalę kory, przegrabię i będzie git
No chyba, że żwirek masz zaliściowany - to już inna bajka. A z trawnika eM kosiarą zbiera

U mnie właśnie żwirek z liśmi:-/ pójdzie w ruch odkurzacz jak nic.
wrobelki 18:34, 18 lis 2016

Witam dziewczyny fajnie, że zaglądacie Głupio się do siebie gada Pytałam Danusi w projektowaniu o te moje klony nieszczęsne i to co pod nimi ma być Napisała że klony takie pospolite i dałaby tam miłorzęby "Marikeny". Bardzo mi się podobają i nawet myślę czy wiosną nie wymienię przy gwizdku trzmielinę na 'Marikena', ale nie wiem czy finansowo na skarpę dam radę.
Ostudziła też mój zapał co do skarpy bo do irgi muszę nad krzewami myśleć a nie nad bylinami
Jeśli chodzi o liście to ja też z rabat (a raczej mojej całej jednej ) ich nie zbieram i nawet tam mi nie przeszkadzają. Na tej skarpie nie bardzo jednak jest jak wysypać korą. Zanim irga porośnie ją ładnie to nie wiem czy nie będzie to mnie denerwować
Danusia poradziła mi do irgi: "Tawułu wczesne, hortensje bukietowe, derenie białe, wajgele, może kolumnowe cisy złociste a nie zielone i miskanta Variegatus"
wrobelki 18:59, 18 lis 2016

A jakby tak dać tam tak mało gatunków i np pomieszać tawułę 'Golden Princes' z krzewuszką 'Midnight wine'(choć tu pasowałyby mi też malutkie krzewy nie kwitnące w dwóch kolorach bo te najbardziej mi się podobają jak nie kwitną) i do tego hortensje 'Magical moonlight' w nogi drzew?