Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

jolanka 08:53, 12 paź 2016

Kasia_CS napisał(a)
Udalo się wreszcie zamówić, jeejeje! Ale rzutem na taśmę cos jeszcze dorzucilam i wyszla taka lista:
Johann Wolfgang v. Goethe Rose
Stephanie Baronin zu Guttenberg
Ascot
Munstead Wood
William Shakespeare 2000
Queen of Sweden

Kasiu, poczatek zrobiony Róże zamówiłaś super
Kasia_CS 15:05, 12 paź 2016

Oj tak, ważny jest ten pierwszy krok

Teraz tylko jeszcze muszę zgłębić tajniki dobrego przygotowania miejsca pod róże - mam w zasobach ziemię do róż, mączkę bazaltową, suszoną hemoglobinę, trochę obornika, kompostu (jak na lekarstwo, ale postaram się dokupić) i piasek
MagdaBaj 12:26, 13 paź 2016

Kaśka meble czad!!!Trzymam kciuki za ogród
Kasia_CS 19:24, 13 paź 2016

Magda, dzięki!!

A mnie dzisiaj się udało przekopać z mączką i obornikiem jedną rabatę, która w tym sezonie jeszcze będzie obsadzona cebulami.

No i jedną rabatę powiększyłam i niby posadzilam tulipany, ale tak bez ladu bez skladu, ze nie wiem, jak to będzie wyglądać na wiosnę Muszę zmienić technikę na kolejne cebule
Kasia_CS 00:00, 15 paź 2016

Pierwsze OW za mną najlepsze, ze nie doczytalam i zaczęłam pryskac od kwasolubow i sobie myślę.. hmm, a może nie lubią? No i zaraz je pryskalam znowu, tylko juz wodą, zeby splukac
Mazan 11:38, 15 paź 2016

Kasiu, czytam, że robisz jesienne opryski. To lepiej i z pożytkiem dla kwasolubów będzie jeśli zamiast OW zastosujesz HT z dodatkiem siarczanu magnezu 0,5%, czyli 50g/1l wody lub 1 litr HT. W ten sposób możesz ograniczyć jesienno - zimowe infekcje.

Pozdrawiam
Kasia_CS 12:41, 15 paź 2016

Czyli HT można jeszcze stosowac jesienią, a z OW lepiej do wiosny zrezygnowac jeśli do tej pory nie uzywalam?
Mazan 13:03, 15 paź 2016

Kasiu, HT jesienią koniecznie jeżeli przechodzisz na ten sposób ochrony. Niszczy całe zagrożenie grzybowe i bakteryjne, octanem od wczesnej wiosny co najmniej trzykrotnie w ciągu 14 dni. Później już co 7 - 10 dni przemiennie z HT. Ja przynajmniej nie mam problemów z chorobami czy szkodnikami w ogrodzie, ale systematyczność musi być. Kwasolubnym stosuj roztwór jodowy przemiennie z HT. Jeżeli masz drzewka/krzewy owocowe też tak stosuj.

Pozdrawiam
Kasia_CS 14:46, 15 paź 2016

No to super, dziękuję za Twój wpis!
Kasia_CS 19:00, 15 paź 2016

A ja dziś same narcyzy sadzilam, a zimno tak, ze na tym skonczylam.. "az" 18 cebulek wsadzonych

A tu jeszcze takie kfiotki cieszą:
New dawn

Secret affair

Vanilla fraise

No i czekam na NN