Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 12:58, 22 sie 2018

MalgosiaW napisał(a)

ŚlicznościZdrówka dla Młodego życzę
Pozdrawiam

Dziękuję! Zdrówko się przyda, bo kiepsko znosi ten ból anginowy.. nawet boi się ślinę przełykać biedak a nijak się pomóc nie da

asiak napisał(a)
Zdrówka dla synka

Dzięki Asieńko!
Kasia_CS 13:06, 22 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Kasiu czytam o Twojej eden Rose też ją zakupiłam wiosną w sezonie doczekałam się trzech kwiatów i tak jak u Ciebie miały kwiaty skierowane w dół i na razie tyle, róża rośnie jak na drożdżach ( jest już wielkości pergoli jaką zrobił jej mąż), ale nie ma ani jednego pąka kwiatowego, czy ona w ogóle powtarza kwitnienie? Liczyłam na efekt wow w jej sprawie

Angina? O matko współczuję bardzo źle wspominam tą chorobę najstarszy zachorował jak miał dwa latka gorączka sięgająca prawie 40 stopni i kompletnie nie szło ją zbić, w końcu wylądowaliśmy na pogotowiu dostał zastrzyk obniżający temperaturę, antybiotyk i jakoś przetrwaliśmy. Uważaj niestety jest bardzo zarażliwa, a Kaja to jeszcze maleństwo. U mnie w nocy też Wiktoria wymiotowała, na szczęście po podaniu węgla trochę się uspokoiło, teraz ma lekki stan podgorączkowy i czekamy co dalej.

Ale kupowałaś goły korzeń? U mnie powtórzyła jak dotad kwitnienie - najpierw kwiat miała 1, przy drugim podejsciu dwa dopiero niedawno po tych duzych deszczach co były troszke ze wzrostem ruszyla, choć nie powiedziałabym, ze dziarsko wolno się zbiera dziewczyna. Myślę, że wow to za dwa lata może będzie

A co do anginy porażka - w sumie Kuba po raz pierwszy tak "porządnie" choruje... temperatura max 39,5 byla, ale daje się opanować, dziś z temp lepiej, ale w buzi gorzej to wygląda.. koszmarnie wręcz.. na razie 3 dawkę antybiotyku dostał, ponoć po 4 powinno się poprawiać. Na to liczę bardzo, bo zal patrzeć jak dziecko cierpi boi się sline polknąć o jedzeniu nie wspominając. Zdrówka dla Wiki!
eVka 13:15, 22 sie 2018

Zdrówka dla synka
Kasia_CS 13:45, 22 sie 2018

Annak napisał(a)
Ja kupiłam eden rose wiosną. Nawet miała kilka kwiatków, dość dużych, ale wszystkie patrzyły w ziemię i kolor raczej biało-różowy niż różowy, ale to może kwestia temperatur? Trudno się było nimi pozachwycać. Ale póki co jest zdrowa i przyrasta...

Myślę, że ta róża tak ma po prostu póki młoda - potrzebuje czasu i już Bądźby dobrej myśli i trzymamy za nią kciuki Najwazniejsze, że zdrowa i rośnie, bo moja parę plamek widzę ma...
Kasia_CS 13:47, 22 sie 2018

HannaR napisał(a)
Kasiu podziwiam jak dajesz sobie radę z dziećmi i ogrodem. Przecież to praca na 3 etaty.

Haniu, dziękuję, jakoś idzie, choć fakt faktem tez sezon trochę na straty poszedł... bylam przekonana, że będąc w domu z dziecmi obrobię ogród i zmienię jego oblicze w te wakacje, a tu klops Nie da się Kiedyś z jednym małym Kubą było o wiele wiele łatwiej
Kasia_CS 13:48, 22 sie 2018

effka napisał(a)
Zdrówka dla synka

Dzięki Ewuś :*
Mary 23:42, 22 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
a na jakiej głębokości te larwy siedzą? Bo ja ani razu się nie natkęłam jeszcze, a dorosłe osobniki mam.. chyba bym nie przegapiła ich, bo są przecież dość duże.. czy się mylę?

Jak wykopujesz roślinę to siedzą w korzeniach. Więc zobaczysz je na dnie dołka (jeżeli wypadną), ale możesz też nie zobaczysz nic dopóki nie zajrzysz do środka bryły korzeniowej.
Kasia_CS 04:59, 23 sie 2018

Mary napisał(a)

Jak wykopujesz roślinę to siedzą w korzeniach. Więc zobaczysz je na dnie dołka (jeżeli wypadną), ale możesz też nie zobaczysz nic dopóki nie zajrzysz do środka bryły korzeniowej.

Jakiś czas temu wykopalam bergenie i nic nie było, ostatnio żurawki i też ani widu ani słychu..ciekawa jestem gdzie się zbunkrowały. Dwa wieczory pod rząd polowania bez zdobyczy, ale nie wierzę, że zniknęły...
zoja 06:45, 23 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Jakiś czas temu wykopalam bergenie i nic nie było, ostatnio żurawki i też ani widu ani słychu..ciekawa jestem gdzie się zbunkrowały. Dwa wieczory pod rząd polowania bez zdobyczy, ale nie wierzę, że zniknęły...

Jeszcze rozchodniki lubia
Kasiu ja tez widuje dorosle osobniki ale nigdy nie spotkalam w korzeniach zurawek czy rozchodnikow larw. Na szczescie oczywiscie co jakis czas podlewam wrotyczem /kupilam susz, parze w szklance a potem do konewki i duzo wody/.
Te wszystkie robale w malych ilosciach zawsze sa w naszych ogrodkach - problemem sa tylko plagi
paulina_ns 06:53, 23 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Ale kupowałaś goły korzeń? U mnie powtórzyła jak dotad kwitnienie - najpierw kwiat miała 1, przy drugim podejsciu dwa dopiero niedawno po tych duzych deszczach co były troszke ze wzrostem ruszyla, choć nie powiedziałabym, ze dziarsko wolno się zbiera dziewczyna. Myślę, że wow to za dwa lata może będzie

A co do anginy porażka - w sumie Kuba po raz pierwszy tak "porządnie" choruje... temperatura max 39,5 byla, ale daje się opanować, dziś z temp lepiej, ale w buzi gorzej to wygląda.. koszmarnie wręcz.. na razie 3 dawkę antybiotyku dostał, ponoć po 4 powinno się poprawiać. Na to liczę bardzo, bo zal patrzeć jak dziecko cierpi boi się sline polknąć o jedzeniu nie wspominając. Zdrówka dla Wiki!

Napisałam wczoraj post i mi wcięło no więc jeszcze raz edenkę zakupiłam wiosną z gołym korzeniem, dosyć marna sadzonka przyszła i długo się zbierała miałam nawet ją reklamować, ale w końcu ruszyła. To dobrze,że powtarza kwitnienie widocznie u mnie potrzebuje jeszcze czasu.

A co do anginy strasznie Kubusiowi współczuję na pewno gardełko bardzo go boli, ale jak ma już antybiotyk to powinien zacząć działać i z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Trzymam kciuki,żeby skończyło się tylko na Kubie. Wiktori już przeszło widocznie taki jednodniowy wirus jej się przyglądał eh najgorsze są te choróbska. Trzymaj się Kasiu i cierpliwości.