Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 08:46, 23 sie 2018

zoja napisał(a)

Jeszcze rozchodniki lubia
Kasiu ja tez widuje dorosle osobniki ale nigdy nie spotkalam w korzeniach zurawek czy rozchodnikow larw. Na szczescie oczywiscie co jakis czas podlewam wrotyczem /kupilam susz, parze w szklance a potem do konewki i duzo wody/.
Te wszystkie robale w malych ilosciach zawsze sa w naszych ogrodkach - problemem sa tylko plagi

Po rozchodnikach na razie nie widać, żeby coś je żarło - Toszka pisała, że wtedy takie się robią mniej sztywne, a moje stoją dziarsko i chyba póki co opuchlaki ich nie wyniuchały

A ile suszu dajesz na jedno parzenie?
Kasia_CS 08:51, 23 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

Napisałam wczoraj post i mi wcięło no więc jeszcze raz edenkę zakupiłam wiosną z gołym korzeniem, dosyć marna sadzonka przyszła i długo się zbierała miałam nawet ją reklamować, ale w końcu ruszyła. To dobrze,że powtarza kwitnienie widocznie u mnie potrzebuje jeszcze czasu.

A co do anginy strasznie Kubusiowi współczuję na pewno gardełko bardzo go boli, ale jak ma już antybiotyk to powinien zacząć działać i z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Trzymam kciuki,żeby skończyło się tylko na Kubie. Wiktori już przeszło widocznie taki jednodniowy wirus jej się przyglądał eh najgorsze są te choróbska. Trzymaj się Kasiu i cierpliwości.

oj zawsze mnie wkurza jak mi post zniknie, a już zwłaszcza jakiś dłuższy

A widzisz, to Twoja edenka i tak niezle U mnie byla jedną z ostatnich róż kwitnących (no Laguna jeszcze bardziej się spóźniła, ale kwiat dalej trzyma, a doktorek w ogóle nie raczył pąka zawiązać).

No dzisiaj znacząca poprawa - udało się zjeść śniadanie bez płaczu - no i że w ogóle zjadł, bo wczoraj nawet swoich smakołyków, typu owocowy mus w saszetce nie chciał ruszyć...
Kasia_CS 08:58, 23 sie 2018

A teraz coś dla przyjemności Różyczki

Boscobel - juz myślę jak by tu ją na zimę zabezpieczyć, bo nie ma wkładu w doniczce

zoja 09:03, 23 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Po rozchodnikach na razie nie widać, żeby coś je żarło - Toszka pisała, że wtedy takie się robią mniej sztywne, a moje stoją dziarsko i chyba póki co opuchlaki ich nie wyniuchały

A ile suszu dajesz na jedno parzenie?

nie widać ale w korzeniach możesz pogrzebać skoro tak bardzo chcesz coś znaleźć

susz - sypię 3/4 szklanki, zalewam rano, po południu (po pracy) wlewam do konewki 10 litrów - nie cedzę, dolewam wody, mieszam, odstawiam na godzinkę-dwie zależy jak wyjdzie a potem póxnym wieczorem polewam moje obwódki żurawkowe

gdzieś wyczytałam, że opuchlaki nie lubią wilczomleczu więc w tym roku posadziłam kilka
no i sam wrotycz też zasadziłam (już w poprzednim sezonie) - ja mam wrotycz różowy - to chyba nie ten z naparu, ale niech rośnie

jak widzisz chucham na zimne
Kasia_CS 09:07, 23 sie 2018

Marchenzauber gdy nie ma tych upałów jest obłędny!!

Kasia_CS 09:08, 23 sie 2018

Kurcze ciemne te foty wieczorne... moze da się jeszcze je rozjaśnić..

edit - udało się poprawić i podmieniłam

Kasia_CS 09:44, 23 sie 2018

Teraz miks różnych

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Cudowny bukiecik Marii Tereski

I Chandos Beauty
eVka 10:05, 23 sie 2018

Kasiu, przecudne Twoje różyczki moja lista chciejstw różanych się wydłuża...prze Ciebie. Jaką róże poleciłabys do półcienia, strona wschodnia. Czytałam, że pomponella da radę w takich warunkach.
Kasia_CS 10:48, 23 sie 2018

zoja napisał(a)

nie widać ale w korzeniach możesz pogrzebać skoro tak bardzo chcesz coś znaleźć

susz - sypię 3/4 szklanki, zalewam rano, po południu (po pracy) wlewam do konewki 10 litrów - nie cedzę, dolewam wody, mieszam, odstawiam na godzinkę-dwie zależy jak wyjdzie a potem póxnym wieczorem polewam moje obwódki żurawkowe

gdzieś wyczytałam, że opuchlaki nie lubią wilczomleczu więc w tym roku posadziłam kilka
no i sam wrotycz też zasadziłam (już w poprzednim sezonie) - ja mam wrotycz różowy - to chyba nie ten z naparu, ale niech rośnie

jak widzisz chucham na zimne

Sama się nad posadzenie wrotyczu zastanawiałam jak u Łucji w migawkach widziałam ale ja tak żółtego nie lubię w ogródku..

A specjalnie wykopywać chyba rozchodników nie będę
Kasia_CS 10:53, 23 sie 2018

effka napisał(a)
Kasiu, przecudne Twoje różyczki moja lista chciejstw różanych się wydłuża...prze Ciebie. Jaką róże poleciłabys do półcienia, strona wschodnia. Czytałam, że pomponella da radę w takich warunkach.

Kurcze, ja to raczej słaba jestem jeśli chodzi o róże do półcenia.. praktycznie wszystkie mam w słońcu

Najbardziej półcieniste miejsce w sumie przy czerpni mam, gdzie ona przez większość dnia przysłania i chyba się podoba tam Astrid Grafin - ale to ciemna róża - podobnie Goethe - na słońcu mi go bardzo przypala...

A jakie dopisałaś do listy?