Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 07:27, 09 cze 2017

Aniu, witaj w klubie

A tak już tez w temacie, to dziś pokazala pierwsze kwiatki New dawn i na szybko ją cyknęlam tel

Moja MW po raz pierwszy -na zdjęciu jakaś jaskrawa wyszła...

A tak przy okazji,to czego jej brakuje, jak ma takie listki na żółto przebarwione między zielonymi nerwami? (Widać na zdjęciu)Florovit do kwitnących by pomogl?

I Cinderella, na ktorą bardzo liczę, bo w zeszłym roku słabiej kwitła i moze się pozbierała
Mary 08:01, 09 cze 2017

Kasiu,
Ta róża to wygląda jakby miała niedobory jakiegoś pierwiastka. Żelaza czy może magnezu?
Zapytaj Mazana w wątku o rozpoznawaniu chorób i szkodników.
Mary 08:10, 09 cze 2017

Zana napisał(a)
Marysia, masz kurcze całkowitą rację. Czytałam i pisałam szybko, a na szybko zawsze mi się strony mylą. Jak jadę samochodem i eM mi mówi, że skręcamy tu zaraz w prawo, to na bank włączam lewy kierunkowskaz i odwrotnie. Taka wada. I teraz cały mój wpis o kant d...y potłuc, wszystko pomieszałam!

Myślę, że główne przesłanie pozostaje bez zmian: jesteś po obu stronach.
makadamia 08:45, 09 cze 2017

Kasia_CS napisał(a)
Makusia, mam znajomą, która jak zamieszkała w Warszawie, to mimo, że juz rok w sumie tu żyła, to każde wyjście "zaczynała" od ul. świętokrzyskiej - bo znała Nieważne, że miała bliżej idąc na wprost - ze świętokrzyskiej czuła się bezpieczniej w terenie

Oj, też znam osoby, które po roku mieszkania w Warszawie prosiły o podrzucenie do stacji metra, bo tylko stamtąd potrafiły trafić do mieszkania!

Dla mnie to niepojęte
rozark 09:04, 09 cze 2017

u mnie New Down jeszcze bez kwiatów, pewnie dlatego, że pierwszoroczniaczek
Kasia_CS 11:13, 09 cze 2017

makadamia napisał(a)

Oj, też znam osoby, które po roku mieszkania w Warszawie prosiły o podrzucenie do stacji metra, bo tylko stamtąd potrafiły trafić do mieszkania!

Dla mnie to niepojęte

Hihi, no bywa i tak

Reniu, moja była sadzona z doniczki w maju zeszłego roku nieźle wybujala od tamtej pory
Anda 11:15, 09 cze 2017

Kasiu, Twoja MW ma prawdopodobnie chlorozę, niedobór żelaza.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 12:36, 09 cze 2017

Oo to jak dam jej suszoną hemoglobine, to powinna być szczęśliwa
Mary 19:45, 09 cze 2017

Może się mylę, ale wydaje mi się, że hemoglobina rozwiąże problem braku żelaza w przyszłości. Ale to potrwa.
Aby rozwiązać go teraz można spróbować dostarczyć samo żelazo.
Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/427-choroby-roz?page=28#post_5
Toszka 22:40, 09 cze 2017

Specem od róż nie jestem. Jednak objawy niedoborów typowe są dla wszystkich roślin - owa róża ma typowe niedobory magnezu, czyli zółte liście za wyjątkiem zielonych nerwów.
Niedobory żelaza mają zgoła odmienne symptomy - początkowo młode, a później starsze liście są jasnozielone, a następnie zółkną