Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Toszka 11:27, 06 cze 2017

kasja83 napisał(a)

Dobrze wiedzieć-czekam właśnie na lawendę i perowskię-do lawendy to wiedziałam, że dolomit-do perowskii już nie. Dużo tego dać w dołek-pół garsteczki i wymieszać?

Dolomitu w przeciwieństwie do wapna nie przedawkujesz. Nie ma mowy. On ma określone ph (7) i nie da się tego przeskoczyć. To zmielona skała, a to oznacza, że pomału reaguje (rozpuszcza się) z glebą.
Pod 'Little Spirit' daję dwie łopatki i głęboko przekopuję dołek. Moc tej rosliny polega na bardzo głębokim, palowym systemie korzeniowym.
Pod normalną Perovskię proponuję dać spokojnie 1-2 kilo i głęboko i szeroko (metr średnicy) przekopać. Niech roślinie wystarczy na kilka lat
Dolomit to wapń z magnezem.
iwka 11:41, 06 cze 2017

Iwona, pomyliłam nazwy i zamówiłam Blue Spire w opisze piszą że do metra dorasta, czym się różni ta little od blue ?
Toszka 11:57, 06 cze 2017

To "normalna" Perovskia- od 1 do 2m.
'Little Spirit' (stanowczo droższa, bo licencjonowana) w porywach jest do 70cm - z mojego doświadczenia z nią nie wykłada się i rośnie pod katem 30-45stopni wychylając się do słońca.
iwka 12:12, 06 cze 2017

aaa dobrze że jeszcze nie zapłaciłam, rezygnuje z niej w takim razie
kasja83 12:31, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)

Dolomitu w przeciwieństwie do wapna nie przedawkujesz. Nie ma mowy. On ma określone ph (7) i nie da się tego przeskoczyć. To zmielona skała, a to oznacza, że pomału reaguje (rozpuszcza się) z glebą.
Pod 'Little Spirit' daję dwie łopatki i głęboko przekopuję dołek. Moc tej rosliny polega na bardzo głębokim, palowym systemie korzeniowym.
Pod normalną Perovskię proponuję dać spokojnie 1-2 kilo i głęboko i szeroko (metr średnicy) przekopać. Niech roślinie wystarczy na kilka lat
Dolomit to wapń z magnezem.

UUUU-to duże ilości-myślałam, że zdecydowanie mniej dawać.Dobrze wiedzieć
Ja zamówiłam Blue Spire-pod gabionem będzie rosła-także mam nadzieję, że na jego tle wysokość nie będzie jakaś porażająca.
Pod lawendę rozumiem-też mogę zaszaleć z dolomitem?
Kasia_CS 12:55, 06 cze 2017

Ja wczoraj dolomit tez kupilam do lawendy i cisów

A przy okazji zakupów natknęłam się na taką perełkę mijam sobie próchnicę kwaśną a zaraz za nią:

Hihi
Alicja169 19:57, 06 cze 2017

iwonkap napisał(a)

musze poszukać tych grup

Halo - melduje się prawa strona Wisły
A podział na tę bardziej perfekcyjną i (chyba) tę gorszą wcale mi się nie podoba
bo Wisła po obu stronach piękną jest
Alicja169 20:01, 06 cze 2017

Próchnica słodka ? - mniam mniam,
anka_ 21:10, 06 cze 2017

Witaj Kasiu, bo choć podglądam wątek od jakiegoś czasu to chyba nie miałam okazji się przywitać.

Toszka napisał(a)
Grupy warszawskie są dwie - prawo i lewobrzeżna
Aktywność polega na wpraszaniu się
To kiedy się wpraszasz do mnie? Tylko wiesz, ja prawobrzeżna.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
iwonkap 21:17, 06 cze 2017

Alicja169 napisał(a)

Halo - melduje się prawa strona Wisły
A podział na tę bardziej perfekcyjną i (chyba) tę gorszą wcale mi się nie podoba
bo Wisła po obu stronach piękną jest

ja to mocno zawarszawska i do Wisły mam spory kawałek ale czuje sie warszawska a z położenia to chyba lewa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies