Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

OlgaKol 06:23, 14 lip 2016

Monka napisał(a)

Filmik super , zapraszam tego pana do siebie

W weekend potrenuję na thujach - mam cały szpaler do cięcia
JoannaDe 08:42, 14 lip 2016

No Martucha, dałaś czadu z tymi świerkami. Super Ci to strzyżenie wyszło.
Podniosłaś poprzeczkę

Jak ja bym chciała mieć takiej wielkości świerka kolo domu. Byłoby mi zdecydowanie łatwiej ciąć. A tak to chodzę kolo tej mojej wielkiej krowy(jodły) jak kolo jeża i zastanawiam się jak temat ugryźć. Nawet choinki bożonarodzeniowej z niej nie zrobię bo za wielka i lampek nie ma jak zawiesić.
makadamia 09:04, 14 lip 2016

Oj pleciugi! W jeden wieczór pięć stron nastukać!
Ale cięcie fachowe. Bardzo naturalnie wyglądają
alis 09:31, 14 lip 2016

Marti nadrobiłam Twój wątek, pędzisz jak szalona Muszę przyznać, że sporo informacji przydatnych na tych kilku ostatnich stronkach odnalazłam, i na temat powojników, kory, cięcia drzew i nawet wątek o piesku się przewinął
Stożki pierwszoklaśne Ci wyszły, bardzo podobają mi się srebrne świerki, kiedyś sąsiad miał na swojej działce cały szpaler od mojej strony, były ogromniaste i nieprzycinane łysiały od spodu, ale od mojej strony prezentowały się super Teraz wszystkie zostały wycięte, bo buduje się na tej działce dom.
anbu 09:36, 14 lip 2016

Toszka napisał(a)

odnośnie kory - tylko tej frakcji używam bo ona się super zakleszcza i przy odpowiednio nasypanej warstwie (ja zbyt grubo nie sypię) to chwasty sporadycznie wychodzą.
Przy grubej korze, która tak na prawdę nie jest przekompostowana (bo gruba by nie była) decydującym czynnikiem "antychwast" są -nazwijmy to dla ułatwienia -garbniki hamujące rozwój roślin. Mazan to ładnie wyjaśnił

Na świeżo założonych rabatach jest jeszcze multum chwastowych nasion to i wyrastają. Cierpliwe, sukcesywne pielenie przyniesie efekt

Toszka zapewne masz rację z tą korą, jak zawsze zresztą Faktem niezaprzeczalnym jest, że drobna jest ładniejsza ale jak dla mnie ciągle niepraktyczna :/
Dla mnie w przypadku kory mają znaczenie dwa czynniki:
- cena
- mniej pielenia, bo jego fanką nie jestem, wolę poleżeć na leżaku

Ja tam sypie grubo kory, nigdy jej nie żałowałam (może to i źle, nie wiem) Na razie ta metoda u mnie działa.

A link, który zapodałaś nie działa, przynajmniej u mnie
anka_ 09:37, 14 lip 2016

Marto od dawna już spaceruję u ciebie w wątku , ale temat świerków 'zmusił' mnie do wyjścia z ukrycia. Powiedz mi proszę w jakim terminie tniesz? Bo tak przyglądałam się swoim i jakby tak im taki lifting zafundować....

Elu filmik rewelacja https://www.youtube.com/watch?v=AIWC3To1o64 Oj przydał by się ktoś taki u mnie, choć trochę za niski na moje potwory.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 09:43, 14 lip 2016

Jeżuuu facet z tego filmu wymiata. Kcem go u siebie !!!!
Makusia 10:01, 14 lip 2016

Iwonko, to chyba jednak brak żelaza u tego mojego powojnika- tak po opisie wnoszę, ale cyknę dzisiaj zdjęcia;

Makusia 10:08, 14 lip 2016

Monia, taki Pan też jest u mnie do przygarnięcia

Olga, jak obserwuję Twój wątek, to raczej nie "trenowanie", a po prostu artystyczne cięcie u Ciebie wchodzi w grę

Asiu, świerki może i są jeszcze znośnych rozmiarów, ale mam szpaler brzóz wysokich takich, że chyba tylko z podnośnika jest możliwość, żeby je sięgnąć, a przyznam, że mam na nie chrapkę, bo się wyciągają zbyt do góry i nie wyglądają już tak "romantycznie" jak choćby rok temu

Asiu, wszak Kobiety podobno tak mają, że lubią się powymieniać spostrzeżeniami i pogadać po prostu

Alicjo, też czytałam, że świerki srebrne są ładne, jak są młode, a potem...no właśnie...zobaczymy. Póki co te trzy egzemplarze są ładne, dość foremne i może przy systematycznym cięciu utrzymam im zdrowy wygląd. Ja je jakoś tak subiektywnie lubię

Aniu, kora, która kupuję jest naprawdę w "przeciętnej" cenie. Absolutnie nie ma diametralnej lub choćby kuszącej różnicy pomiędzy frakcją, ani pomiędzy tym ogrodniczym, a marketami. Ta ma chyba sprawdzoną jakość- wszak i Toszka z tej samej korzysta
Po tym jak łącznie zakupiłam paletę, Pan myśli nad zafundowaniem rabaciku, więc może cena będzie jeszcze bardziej ok
Makusia 10:11, 14 lip 2016

Aniu "Diablico"
Dziękuję za odwiedziny- super bardzo się cieszę, że nowe osoby się pojawiają!
Zapraszam jak najczęściej- zaraz też pobiegnę do Ciebie, zobaczyć co fajnego tworzysz

Świerki cięłam....we wtorek 12 lipca Jednego ze trzy tygodnie wcześniej, a dwa we wtorek właśnie. Z tym pierwszym nic się nietypowego przez te trzy tygodnie nie działo, więc ruszyłam z kolejnymi