Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Gruszka_na_w... 23:18, 13 lip 2016

Teoretycznie liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Ale jeśli mus, to postaraj się go wykopać z jak największą bryłą ziemi. Zakwitnie w przyszłym roku. A jak nie, to trudno.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 23:20, 13 lip 2016

Rozumiem Martuś. Faktycznie trzeba kogoś kto zna rasę i naprawdę pomoże, bo błądzenie po omacku nic nie da, a i zaszkodzić może. Będe trzymać kciuki i za Was i za Furiatkę. I na tym kończę o piesach.
Makusia 23:21, 13 lip 2016

Jest u mnie pierwszy sezon, rośnie szybko, kwitnie pięknie- nie chciałabym go stracić....
Nawozy dolistne- nimi się "pryska" po roślinie? Niech mnie ktoś uświadomi...
Makusia 23:22, 13 lip 2016

Też ją nazywamy per Furiatka
A mój Syn dodatkowo jeszcze.... Furia P Przyjazna
elka_ 23:31, 13 lip 2016

Marto, jestem zachwycona tym co zrobiłaś ze świerków, wyglądają extra , jak dojdziesz do wprawy, to cięcie będzie wyglądać tak https://www.youtube.com/watch?v=AIWC3To1o64

O piesku wtrącę krótko, rozumiem Cię, bo wiem co to pies polowczyk, miałam foksteriera (15 lat), energia go rozpierała nie do okiełznania.

Gruszka_na_w... 23:35, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
Jest u mnie pierwszy sezon, rośnie szybko, kwitnie pięknie- nie chciałabym go stracić....
Nawozy dolistne- nimi się "pryska" po roślinie? Niech mnie ktoś uświadomi...

Dolistnie- pryskać po liściach
Doglebowo- lać, sypać do ziemi

Pierwsze dokarmianie rododendronów po zimie robi się dolistnie

(ziemia zmarznięta i korzenie nie pobierają składników pokarmowych) i zawsze wtedy, kiedy roślina szybko potrzebuje pomocy. Przez liście najszybciej docierają składniki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 23:37, 13 lip 2016

Ela - obym dożyła takich czasów - filmik wymiata

HAniu-jesteś niezawodna- dziękuję!
inka74 23:40, 13 lip 2016

Marta - pokaż przy okazji te liście powojnika mniej ładne.

Czasem u powojników występuje brak żelaza -chloroza- a tu widać na zdjęciu liski z lekkim żółknięciem i żyłkowaniem. + brak osłony przed słońcem w nogach = przypalanie... może to to. Jak to uwiąd to gorzej...
inka74 23:50, 13 lip 2016

Dolistnie - do ręki proszę Pani konewka z sitkiem, nawóz+woda w odpowiedniej proporcji zmieszane w konewce i podlej po liściach po prostu. Tak chyba najprościej. Oczywiście nie lej w ciągu dnia przy słonecznej pogodzie - wieczorem lub baaaardzo rano.
Monka 05:14, 14 lip 2016

elka_ napisał(a)
Marto, jestem zachwycona tym co zrobiłaś ze świerków, wyglądają extra , jak dojdziesz do wprawy, to cięcie będzie wyglądać tak https://www.youtube.com/watch?v=AIWC3To1o64

O piesku wtrącę krótko, rozumiem Cię, bo wiem co to pies polowczyk, miałam foksteriera (15 lat), energia go rozpierała nie do okiełznania.

Filmik super , zapraszam tego pana do siebie