Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 20:10, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
...a na zakończenie- dla wszystkich "psolubnych"- Furia

imię adekwatne do rasy
Makusia 20:11, 13 lip 2016

Toszka, przyjmijmy, że właśnie tak jest- hodowla pod rodki
Świerki były zanim w ogóle dowiedziałam się o istnieniu rodków. Te trzy zostają ze mną. Resztę będę w powolny, nie nasuwający podejrzeń sposób....ukatrupiać....ciii...
Toszka 20:14, 13 lip 2016

zrozumiałyśmy się dobrze

świerki świetnie ostrzygłaś - pilnuj ich co roku, bo to olbrzymy rosną, a tak będzie kawalerka elegancka stała
anna_t 20:19, 13 lip 2016

ojej a Furia to zawsze tak uwiązana..?
okularowa fajna, rozrosnie się i pewnie nową tablice w pinterest będę musiała utworzyć
ciekawe jak długo bedzie bez chwastów z tą drobną korą..ona mi sie tez bardziej podoba a gdyby jeszcze była praktyczniejsza od średniej to biorę w cimno tonami
Makusia 20:19, 13 lip 2016

A Furia dostała imię, zanim jeszcze w ogóle do nas trafiła. Okazało się, że Pierworodny ma dar przewidywania- ot taki pieski psycholog jasnowidz
Makusia 20:23, 13 lip 2016

Aniu okularowa już nie jest bez chwastów niestety
Oczywiście ja głupia nie wiązałam tego faktu z frakcją kory- no cóż- mój wybór- coś trza robić

Furia często na łańcuchu, bo mimo, ze posesja ogrodzona, to albo przechodzi między przęsłami, albo przez siatkę góra. To pies myśliwski, więc populacja kur we wsi skurczyła się szybko w krótkim czasie...małe pieski traktowane jak króliki też nie były bezpieczne

Teraz wychodzimy z nią na spacery, biega po ogrodzie tylko w naszej obecności (jak była luzem zostawiana lub choćby z oka spuszczana, robiła za koparkę na moich rabatkach), a raz w tygodniu organizujemy jej szaleństwo bez obecności zwierząt, za którymi puszczona wolno może dobiec do Warszawy....łatwo nie jest...
anbu 20:24, 13 lip 2016

No i super okularowa A jaka zgrabna rabatka pod brzozą powstała Pod innym brzózkami też takie będą?

Edit: Tak kora drobniejsza bardzo ładna ale czytałam, że niepraktyczna Ech, nie można mieć wszystkiego
Toszka 20:35, 13 lip 2016

Makusia napisał(a)
A Furia dostała imię, zanim jeszcze w ogóle do nas trafiła. Okazało się, że Pierworodny ma dar przewidywania- ot taki pieski psycholog jasnowidz

jest takie powiedzenie: jak nazwiesz łódkę tak popłynie

odnośnie kory - tylko tej frakcji używam bo ona się super zakleszcza i przy odpowiednio nasypanej warstwie (ja zbyt grubo nie sypię) to chwasty sporadycznie wychodzą.
Przy grubej korze, która tak na prawdę nie jest przekompostowana (bo gruba by nie była) decydującym czynnikiem "antychwast" są -nazwijmy to dla ułatwienia -garbniki hamujące rozwój roślin. Mazan to ładnie wyjaśnił

Na świeżo założonych rabatach jest jeszcze multum chwastowych nasion to i wyrastają. Cierpliwe, sukcesywne pielenie przyniesie efekt
anna_t 20:36, 13 lip 2016

to Furia ma nie wesoło szkoda mi takich psów..
Toszka 20:41, 13 lip 2016

anbu napisał(a)
No i super okularowa A jaka zgrabna rabatka pod brzozą powstała Pod innym brzózkami też takie będą?

Edit: Tak kora drobniejsza bardzo ładna ale czytałam, że niepraktyczna Ech, nie można mieć wszystkiego

Tak, gonię Martę by i za tyły się wzięła, bo impreza już niedługo