Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

kaz742011 13:57, 03 wrz 2016

Widzę że dylematy gdzie posadzić umbry zakończone szczęśliwie. Drzewka super ( dąb również mnie się spodobał). Oby teraz pięknie rosły.
Monka 20:38, 04 wrz 2016

No Marta Ty speedy gonzlaes jesteś , nie było mnie tylko kilka dni , a drzewka juz posadzone
makadamia 10:30, 05 wrz 2016

Marta, jak przeczytałam o tych dużych drzewach, co to je lubisz i się nie boisz, to normalnie chciałam Cię wyściskać! My kind of girl!

Drzewka wszystkie super! Mnie osobiście niepokoi tylko ten dąb. Tato na działce ma szypułkowy, ale zwykły, nie kolumnowy. Klnie na niego ile wlezie, bo siewki bardzo dają we znaki - dużo ich i trudne do wyrwania. Może u kolumnowych odmian tego nie ma? Toszka pewnie by o tym wspomniała

A co z kółkiem z tyłu domu? Zgłaszałaś jakiś problem i nie wiem, czy go już rozwiązałaś a ja przegapiłam, czy problem czeka na przypływ weny twórczej
Makusia 14:03, 05 wrz 2016

chagall napisał(a)
Marto, wpadłam z rewizytą i podczytuję. Coraz piękniej u Ciebie i bardzo wesoło.
Muszę koniecznie prześledzić całość.
Pozdrawiam i kibicuję

Aniu wpadaj, czytaj, doradzaj- zapraszam
Makusia 14:04, 05 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)

Całkowicie się zgadzam, mam hakuro już kilka lat - przycinam kilka razy w sezonie i jest caly czas fajną, niedużą kulką
Rozrośnięta też mi się nie podoba.

Olga, w to, że Twoja hakuro ociera się o dzieło sztuki, to ja w ogóle nie wątpię przy Twoich zdolnościach cięcia i formowania, hakuro to chyba mały pikuś musi być
Makusia 14:05, 05 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

No proszę - trzask prask i zrobione

niech dobrze rosną

Dzięki Gosiek choć powiem Ci, że aż tak bardzo "trzask prask" to nie było...glina nadal trzyma się mocno i eM siłą musiał się wykazać jednak
Makusia 14:07, 05 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
Ale tu ciągle gwarno. Piękne te Twoje strażniczki. Okazy dorodne. Niech CI pięknie rosną. Dęba kolumnowego też u siebie chcę. Tylko muszę sobie przypomnieć nazwę odmiany, która mi się podoba. A może to ten sam, co Twój. Będzie się wybarwiał mocno na czerwono jesienią? Zresztą poobserwujemy, bo mam nadzieję fotek nam nie będziesz żałować Kurcze, kasa na ogrod mi się skończyła. Jedynie na 3 serby jeszcze mam zaskórniaki i na sadzonki grabu na żywopłot. Na resztę nałożyłam sobie szlaban (no dobra, zamówiłam trochę czosnków główkowatych, kilka odmian jeżówek po sztuce do obserwowania, która mi sie podoba i hakone allgold, ale ciiiiii).

Beatka ależ Ty masz pozytywnej energii w sobie Wpadaj do mnie częściej i trochę jej zostaw za każdym razem

Dąb będzie miał swoje portfolio, to sama zobaczysz czy i jak się przebarwia
....ciiiii
Makusia 14:13, 05 wrz 2016

Kasiu, Moniczko- Pan jak przywiózł drzewa to sugerował, żeby je szybko posadzić, bo były podlewane ale korzenie w samej doniczce szybko wysychają. Rzeczywiście jak wyciągał z samochodu, to kapało wręcz i ciężkie bryły, że ho ho...a jak sadziliśmy kolejnego dnia, to bąble po zanurzeniu w wiadrze z wodą leciały i leciały....

Asiu, ja tam jestem pozytywnie nastawiona do dęba- też gdzieś na wątku czytałam o tych siewkach, ale przecież nie ma doskonałych roślin. Coś za coś

Z tyłu to o wytyczaniu koła mówisz. Pozostało niewytyczone (tzn. wytyczone żółtym sprayem, który już się zmył, ale nie zerwałam darni ), bo wyszłam z założenia, że nadal nie wiem jak ten tył "poza kołem" zagospodarować. Trochę dużo tego rabatowego gruntu mi zostało, więc chcę pomyśleć nad tym zimą- gdzie ścieżkę i jaką szeroką, no i z czego

Innymi słowy- liczę na Was ogrodowiskowa Społeczności zimową porą
Gosiek33 15:30, 05 wrz 2016

Siewki dębu to dla mnie nie problem - gdy w trawie kosiarka wystarczy, gdy w ogrodzie za duża urośnie to w ostateczności nawet sekatorem można łeb obciąć i już nie odbije
Makusia 21:13, 05 wrz 2016

Dzięki Gosiu za podpowiedź- jak Ty mówisz, że to nie problem, to tym bardziej wierzę!

A z nowości- w niedzielę eM zauważył brak jałowca....