Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 22:55, 02 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ta róża trochę przypomina Mary Rose. Zrób zbliżenie na kwiat.
Pięknie zasadzone drzewa, niech rosną ku waszej chwale.
Kiedyś, kiedy rodził się chłopak, to sadzili mu dęba, dla dziewczynek lipę. Synuś ma więc swojego dębczaka, a Ty z połową po Umbrze.
Miskant ma dość szerokie liście, jest raczej z tych dużych, być może nawet Giganteus

Hmmm...o dębie słyszałam, o lipie nie- człowiek się uczy cały życie Myślę teraz, czy koło domu rodzinnego rośnie jaka lipa...jedna rośnie...a ja mam przecież eS....hmmm
Makusia 23:03, 02 wrz 2016

Toszka napisał(a)
dodam, że to złudna, błędna opcja. Liczy się wiek drzewa. A nie od momentu posadzenia.

Dokładnie! Mój pewnie już 10 całkiem blisko Nie wytnę!!!
wiklasia 23:09, 02 wrz 2016

Trawki mi zidentyfikowali na dziale traw - moje trawki, żeby nie było. Twoje pewnie też dadzą radę bo tu zdolne bestie są i do tego uczone; nic tylko korzytać z ich wiedzy
Gruszka_na_w... 23:16, 02 wrz 2016

Makusia napisał(a)

Hmmm...o dębie słyszałam, o lipie nie- człowiek się uczy cały życie Myślę teraz, czy koło domu rodzinnego rośnie jaka lipa...jedna rośnie...a ja mam przecież eS....hmmm

Drugie dno?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
natka098 23:18, 02 wrz 2016

Oj świta świta Aż czasem się o mnie boje czy jakieś leczenie nie będzie potrzebne
Makusia 23:24, 02 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Drugie dno?

A co się będę zastanawiać? Czasem lepiej nie wnikać
chagall 00:01, 03 wrz 2016

Marto, wpadłam z rewizytą i podczytuję. Coraz piękniej u Ciebie i bardzo wesoło.
Muszę koniecznie prześledzić całość.
Pozdrawiam i kibicuję
OlgaKol 06:00, 03 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Dlaczego mam zabijać za Hakuro. sama miałam Zabić mam ochotę jak widzę nieciętą, zapuszczoną, błyskawicznie starzejącą się.

Hakuro trzeba ciąć co 6 tygodni. Równo, mocno. Niecięta, czyli nie odmładzana traci formę, gałązki robią się długie, a drewniane częsci zaczynają chorować i próchnieć. Tak więc jeśli mieć hakuro to tylko świadomie i dbać o nią systematycznie. Moja wyeksponowana hakuro w stopach miała poletko szałwii.

Całkowicie się zgadzam, mam hakuro już kilka lat - przycinam kilka razy w sezonie i jest caly czas fajną, niedużą kulką
Rozrośnięta też mi się nie podoba.
Gosiek33 09:12, 03 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Zrobione

No proszę - trzask prask i zrobione

niech dobrze rosną
LyraBea 09:50, 03 wrz 2016

Ale tu ciągle gwarno. Piękne te Twoje strażniczki. Okazy dorodne. Niech CI pięknie rosną. Dęba kolumnowego też u siebie chcę. Tylko muszę sobie przypomnieć nazwę odmiany, która mi się podoba. A może to ten sam, co Twój. Będzie się wybarwiał mocno na czerwono jesienią? Zresztą poobserwujemy, bo mam nadzieję fotek nam nie będziesz żałować Kurcze, kasa na ogrod mi się skończyła. Jedynie na 3 serby jeszcze mam zaskórniaki i na sadzonki grabu na żywopłot. Na resztę nałożyłam sobie szlaban (no dobra, zamówiłam trochę czosnków główkowatych, kilka odmian jeżówek po sztuce do obserwowania, która mi sie podoba i hakone allgold, ale ciiiiii).