Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 12:10, 07 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ha! Załatwiłaś mnie bez pudła
Że IH trudno dostępne to też wiem - szukałam ich na wiosnę i nie znalazłam. Kupiłam w końcu sibiricę, pocieszając się że ładniej się przebarwia, a i tak mam podejrzenie, że dostałam dwa różne krzaczki

A skoro tak, to plan na brzozową chyba zaakceptowany?
Wracamy do tematu świerków?

Jak to załatwiony???
Brzozy i miedzy nimi derenie.
Załatwione?????
makadamia 12:23, 07 lis 2016

I jeszcze kilka cisów kolumnowych

Pamiętaj, że jesteśmy na wstępnym etapie planowania. Na planowanie bylin i traw czas przyjdzie później.

A Ty byś pewnie chciała jak z okularową, którą Toszka rozrysowała co roślinki?

Teraz to ja myślę, co zrobić z tą dziurą za świerkami. Tam gdzie lilaki rosną.
Makusia 12:58, 07 lis 2016

makadamia napisał(a)
I jeszcze kilka cisów kolumnowych

Pamiętaj, że jesteśmy na wstępnym etapie planowania. Na planowanie bylin i traw czas przyjdzie później.

A Ty byś pewnie chciała jak z okularową, którą Toszka rozrysowała co roślinki?

Teraz to ja myślę, co zrobić z tą dziurą za świerkami. Tam gdzie lilaki rosną.

No oczywiście, że tak bym chciała
Asiu tam koniecznie, bez dwóch zdań muszą być hosty. Hosty w liczbie hurtowej!
I runianka i żurawki.

Więcej życzeń nie mam
makadamia 13:08, 07 lis 2016

Się pomyśli.

A teraz Ty pomyśl, co z tą dziurą wykombinować.
Puścisz ten żywopłot po całości czy wolałabyś coś innego??
Makusia 14:46, 07 lis 2016

Pytanie wyciągająco-pogrążające.....czy muszę się stamtąd pozbywać lilaków....?
Makusia 15:00, 07 lis 2016

Taki fajny "ponury zakątek" a'la Kłapouchy tam powstał
natka098 15:31, 07 lis 2016

O widzę że temat brzóz powrócił, tylko teraz te za domem na tapecie są Podczytywać będę, bo ja się nie znaju.
No może tylko tyle napiszę, że derenie+brzozy to podobają mi się w zimowej odsłonie
Margerytka40 17:07, 07 lis 2016

Też coś wiem o trudnym przedpłociu bo moje takie samo . Żebym nie wiem co posadziła i tak zniszczone . Czego nie załatwią samochody to uśmierci na amen sól w zimie bądź podsikujące pieski .
Gruszka_na_w... 19:03, 07 lis 2016

Makusiu, czy podlewasz wodą z wodociągu, czy ze studni?
Jeśli z wodociągu, to czy masz podlicznik na wodę do ogrodu? (nie płaci się wtedy za ścieki od zużytej wody).
Piszę to ja, która ma 4- letnią rabatę brzozową w najniższym punkcie działki (naturalny spływ wody w kierunku brzóz). Pod brzozami treściwie rosną tylko okrywowe jałowce. Nawet żelazna irga radzi sobie średnio. Tam mało, że jest sucho, to jeszcze liście brzóz i dereni bardzo ograniczają ilość światła. Mam studnię chłonną na deszczówkę (4500 litrów), starcza wody na 3-4 krotne skąpe podlanie całego ogrodu i trawnika. Potem już bije licznik i wodę dostają tylko hortensje i trawy.
Hosty i żurawki to rośliny wilgociolubne. Ta rabata będzie wymagała olbrzymich ilości wody, żeby zadowolić i cisy i derenie i brzozy. Latem, nawet bez innych roślin pod brzozami, miałaś tam objawy suszy fizjologicznej.
Podlewania będą wymagały rodki na froncie, hortensje i brzozowa na podwyższeniu.
Do przemyślenia...

Może zostawić te brzozy jako półdzikie tło, a pozostałe rośliny planować z wysunięciem do środka ogrodu (odsunięte od brzóz 2 metry)? Jako punkt wyjścia potraktować derenie i między nimi cisy i inne chciejstwa?

Tę suszarkę wciągnęłabym to warzywnika. Tak zaplanowałabym nasadzenia, że byłby do niej dostęp. A przed suszarką jakiś zgrabny żywopłocik lub ażurowa ścianka, ale lepiej chyba żywopłot.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 19:20, 07 lis 2016

Makusia napisał(a)
Pytanie wyciągająco-pogrążające.....czy muszę się stamtąd pozbywać lilaków....?

Obowiązku nie ma ale jest ryzyko, że lilaki będą szły do słońca, czyli najładniej kwitły od strony sąsiada, a od Twojej gorzej.
Dlatego bezpieczniej byłoby je przesadzić na drugą stronę działki.

Z lilakiami czy bez - jakieś zimozielone pod tą siatkę trzeba dać.

Myślisz o tej ściance wodnej? Jakieś wnioski?