Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Agania 23:23, 19 cze 2016

Makusia napisał(a)
Dalej efekt zdzierania darni maszyną + glebogryzarka

okularowa:

i widok z lotu nielota na półkę i azymuty

U mnie taki efekt to marzenie ściętej głowy, ale każdemu czegoś brakuje, drobna przekompostowana kora najlepsza
Ślimak z kostki podziwam, fajny kolejny efekt
Marta życzę Ci dużo deszczu, u mnie popadało jak na lekarstwo, ale każda kropla na wagę złota
Toszka 23:33, 19 cze 2016

Najpierw kilku miejscach na okularowej zmierz ph. Z głębszej warstwy. Był tam trawnik i zapewne nawożony wiosną....

Będzie potrzebna siarka granulowana. Igliwie w dużej ilosci (ja biorę z ogrodów od znajomych). Obornika, przekompostowanego! wiadro na metr.
Makusia 23:39, 19 cze 2016

Toszka zmierzyłam. No niemal 7... Mierzyłam z kilku miejsc na tej nowej części ze zdartą darnią.
Nawozu nie było, bo nie dotarłam z nawozem do tego fragmentu. Przekompostowany tzn. jak długo leżący przed zapakowaniem do worów? Bo chcę kupić ze stadniny.
Znajomych z ogrodami zupełny brak. Mus do lasu iść (ale spoko- mam Ci ja Koleżankę w samym lesie mieszkającą...). Jak dużo tego igliwia na metr? Muszę wiedzieć po ile jadę (wiadro na metr do mnie przemawia bo potrafię sobie "zwizualizować"). Kory też wiadro na metr?
Toszka 23:53, 19 cze 2016

kory pół wiadra, pół igieł, pół suchych liści, najlepiej dębowych, kompost wiadro.

Dodatkowo po pół wiadra igliwia i liści do wysciółkowania.

Ponieważ zazwyczaj tak przygotowane stanowisko powinno poleżeć/ułozyć się min, sezon, a tu nie ma czasu, to pod każdy rodek musisz koniecznie kupić po dwa worki podłoża pod borówkę ameryk. No niestety, tu musimy ratować się gotowcem.
Makusia 08:25, 20 cze 2016

Jak tu się wstawia link, żeby działał? Wklejam adres strony daję kulę ziemską, niby jest na zielono, a pojawia się pusta karta....

Zerknijcie proszę kopiując do pustej strony:
http://olx.pl/oferta/nawoz-konski-obornik-konski-workowany-CID757-IDeAECZ.html#b458cd4591

Makusia 08:27, 20 cze 2016

edit: zadziałał samoistnie
Gosiek33 08:59, 20 cze 2016

to spali rośliny - powinien być bydlęcy przekompostowany

tu masz duży wybór, poszukaj też w innych miejscach

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=obornik+bydl%C4%99cy&bmatch=base-relevance-hou-1-5-0613

Toszka liście dębowe i masą garbników? Skąd zresztą wziąć je teraz?
anbu 09:07, 20 cze 2016

Toszka napisał(a)
kory pół wiadra, pół igieł, pół suchych liści, najlepiej dębowych, kompost wiadro.

Dodatkowo po pół wiadra igliwia i liści do wysciółkowania.

Ponieważ zazwyczaj tak przygotowane stanowisko powinno poleżeć/ułozyć się min, sezon, a tu nie ma czasu, to pod każdy rodek musisz koniecznie kupić po dwa worki podłoża pod borówkę ameryk. No niestety, tu musimy ratować się gotowcem.

Fajna dokładna receptura, jak w aptece Hi hi..
Makusia 09:56, 20 cze 2016

A tą siarkę brać, czy nie? I ile tej siarki na metr? Na allegro 1-2 kg/10 m2?
Toszka 10:03, 20 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)

Toszka liście dębowe i masą garbników? Skąd zresztą wziąć je teraz?

Dębowe jeszcze są, trzeba dąb znaleźć
Właśnie takie suche, lekko zleżałe są najlepsze. Pozostałe niestety już się przekompostowały.

Od kilku lat używam takie + igliwie sosnowe i ku mojego eMa rozpaczy (on jest zaopatrzeniowcem) już po kilku miesiącach składam mu zamówienie na nową dostawę. Rodki nie żywią się torfem, a materią organiczną, najlepiej liściową

Martuś, ten obornik ma jeszcze pączki, czyli świeży Musi poleżeć min. 6 miesięcy...
Tak czy siak możesz kupić. Przeleżakuje i pod nowe rabaty jak znalazł. Tylko lawenda i perowskia nie potrzebują go.