Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 11:08, 21 cze 2016

Asiu, Ty przynajmniej ładnie rysujesz

Aniu- ten pomysł bardzo mi się podoba

Ale Wy mi najpierw wyjaśnijcie: (jeśli istnieje również nieformalny ranking zadających głupie pytania, zapewne jestem w ścisłej czołówce ) jak sadzić pasami (wg projektu Toszki -pytam o okularową) te rośliny- łopatologicznie plissss, bo mam np. takie zagadnienie: sadzę, sadzę, łup- Rh. No to ile od Rh w każdą stronę nie sadzić, i rozumiem, że mimo wszystko ma być w linii, a nie w pytajniku? Dalej: sadzę, sadzę- łup 3 kulki!!!! No i jak je "ominąć" w drugiej linii?

Plan jest taki:
w pierwszym pasie Hakone All Gold
w drugim pasie Żurawka Marmolade (?)
w trzecim chciałam hosty, ale drżę o nie. Czy hosty mogę pomieszać gatunkami, czy koniecznie muszą być takie same?
Makusia 11:16, 21 cze 2016

Weźmy np. pierwszy pas...Zielone i niebieskie linie- jak wg mnie powinny mieć kierunek nasadzenia. Czyli na przecięciu niebieskiej i zielonej- roślinka. Idąc tym tropem, trzy roślinki mi wychodzą, bo więskzość albo na Rh wypada, albo na buksie, albo na włazie do kanalizacji
Roślinki, to czerwone "kropki" (tak pi razy oko oczywiście)

Gosiek33 11:40, 21 cze 2016

Żeby zidentyfikować hortensje muszą mieć w pełni rozwinięte kwiaty

Hakone All gold bardzo wolno rośnie
Makusia 12:10, 21 cze 2016

Gosiu wiem, ze wolno rośnie, ale za to jaka jest piękna....
Gosiek33 12:46, 21 cze 2016

Lepsza będzie Aureola też żółta i znacznie lepiej rośnie
Makusia 12:52, 21 cze 2016

No może i lepsza, ale co mam zrobić z 5 sadzonkami All Gold? Myślicie, ze znajdziemy na nie miejsce między furtką, a półką?

Tak na Wasze wprawne oko- ile sadzonek (po ile) potrzebuję na każdy pas z projektu Toszki? Tak mniej więcej- mówimy o kilkunastu, czy przedział 20-30?
Jak chcę przerobić glebę w tym tygodniu, to od przyszłego prace wysadzać-sadzić. A trza mieć co

Przypomnę wymiary całości: niecałe 10 m długie, szerokie 5,30 m.
Makusia 12:54, 21 cze 2016

Wizualizacja

Makusia 13:01, 21 cze 2016

Kolejne pytanie: pasów/dywanów są cztery. Czy rośliny na każdym pasie powinny iść- że tak to ujmę- piętrowo, czy właśnie powinny być raczej takiej samej wielkości?

Help! Jakie mam wybrać? Chcę Hakone Aureola (tak Gosiu- masz dar przekonywania), chcę żurawki i hosty. Czy to dobre zestawienie? Bo mnie te hosty zaczynają martwić, czy dadzą radę- tam jednak sporo słońca. Ale z jednej strony jest żywopłot, rodki podrosną (niech spróbują nie rosnąć na takiej ziemi!)- może będzie dobrze?

I jaki czwarty gatunek?
anbu 13:12, 21 cze 2016

Makusia napisał(a)

Tak na Wasze wprawne oko- ile sadzonek (po ile) potrzebuję na każdy pas z projektu Toszki? Tak mniej więcej- mówimy o kilkunastu, czy przedział 20-30?
.

Marta ja nie rozumiem, sadzonek czego? Bo to chyba zależy od tego co chcesz sadzić

Musisz poczytać o tym na jaką szerokość dana roślina się rozrasta i wtedy będziesz wiedziała co ile ją posadzić (chociaż ja ciągle z tym mam problemy ).

Wybacz jak namieszałam ale ja blondi ogrodowa jestem
Toszka 14:08, 21 cze 2016

a ja muszę wykarmić 8-miu chłopa, bo mi chałupy nie rozbudują
wieczorem, wieczorem będę mysleć