Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 14:04, 06 lip 2017

Toszka, czy ktoś już Ci kiedyś mówił, że niewątpliwie na analizę Twoich wpisów trzeba mocno wytężyć umysł?
Czytam ten wpis chyba po raz 10-ty i nadal ogarnąć nie mogę...
Makusia 14:08, 06 lip 2017

Wykonałam to, co zrozumiałam- czyli napisałam do Anbu i Izy
Czy te wsadzone tera choiny już mam ciąć , czy na wiosnę?
Makusia 14:09, 06 lip 2017

Gosia, Natalia i Aniu- jadę dzisiaj na ogląd sytuacji, czyli zrobić rozeznanie ile i którego
Makusia 14:11, 06 lip 2017

Asiu, nie wiem, nie pamiętam...ja kupowałam rośliny na chybił trafił. Odmiany najmniej mnie interesowały....

Aniu, no widzisz, jak nam się Koleżanka szlaja...
Kawa 14:12, 06 lip 2017

matko kochana
ile postów nie wyrabiam
aż mi oczy załzawiły
i indyki i komandosi i w przerwie choiny

no mnie Tocha zaintrygowała tą choiną na stożek hmmmm
bo jakieś miejsce misie zrobi hmmm to moze bym wsadziła taką choine na strożek

no maaaaasz

AnnaCh 14:48, 06 lip 2017

Makusia napisał(a)
Wykonałam to, co zrozumiałam- czyli napisałam do Anbu i Izy
Tylko do wykonania wkradł się chochlik, bo napisałaś u Asi, nie Ani-anbu
Mój nos śledczy czuwa
Makusia 14:52, 06 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
Tylko do wykonania wkradł się chochlik, bo napisałaś u Asi, nie Ani-anbu
Mój nos śledczy czuwa

....nie zdradzał się, gdzie pracujesz
Czynny żal wystarczy?
AngelikaX 15:02, 06 lip 2017

Makusia napisał(a)

Angeliko tej rabaty fizycznie jeszcze nie ma. Tzn. jest, ale ma zupełnie inny kształt. Nie wiem jaka duża wyjdzie- dopiero po zdarciu darni da się to ocenić. I tu pojawia się błąd fałszywego założenia- zakładam, jakby darni już było, ani tych roślin, które tam rosną. A przecież jest i darń i rośliny.

Twój pomysł bardzo mi się podoba. Przeszkody faktyczne są takie, że na pniu u siebie dostanę tuje i może świerki/sosny. Tyle. Na cisa nie ma najmniejszych szans. Stożka dostanę z bukszpanu, ewentualnie dostanę coś, co nim się stanie.

Niżej Toszka zasugerowała, że stożek wychodzi też fajny z choiny- już sobie nawet wyobrażam, bo uwielbiam choiny. I znowu pojawia się pytanie- choina i kulki buksowe? To już dwa gatunki. A pisałaś o tym samym gatunku. No i drugi problem- gdzie to wsadzić zakładając, że kupię w tym sezonie. No i trzeci- gdzie wysadzić rośliny z tej rabaty? Zależy mi na klonie, rodku i cisie.

Wszystko zależy od tego jaką dużą chcesz mieć tę rabatę... od tego powinnaś zacząc aby wiedzieć ile czego tam posadzić... co do pojedyńczości (nie wiem czy wogole jest takie słowo ) gatunkowej chodzi mi w przypadku np. trzech kul koło siebie czy też stożków (w sensie aby każdy nie był z innej parafii) bo zakładając że stożek będzie np. bukszpanowy a kule dajmy np danici to wiadomo, że zagrają ze sobą fakturą... no wiesz o co mi chodzi...

Co do choin to nie wypowiem się, bo nie widziałąm w tej formie, ale jak Toszka piszę, że się nadają znaczy że będą super

ps. Co do wysadzania "gdzieś" to co nie pasuję - napiszę Ci tak - ja też miałam takie rabaty za dużo się szczypałąm, że szkoda wydać czy wcisnąć gdzieś indziej... a suma sumarum i tak po kilku przeróbkach rabaty rośliny miały aut z danego miejsca
Makusia 22:08, 06 lip 2017

Kamila stożek jest w Ogrodzie pod lasem u Izy- ja jestem szczerze zauroczona! Jest po prostu piękny!!!

Angelika też nie wiem, czy słowo pojedynczość istnieje, ale jest zrozumiałe i wiadomo o co chodzi

Twój pomysł bardzo mi odpowiada, rozumiem miks gatunkowy, a konkretnie potrzebę jego uniknięcia. Jestem w stanie dużo zmienić i dużo poświęcić. Rodkowi znajdę miejsce, resztę mogę oddać w dobre ręce (poza hakone macra bo ją chcę) ale nie klona...jemu muszę coś znaleźć i właśnie na froncie..bo go uwielbiam.

Masz też absolutną rację, że jest za wcześnie na planowanie- chcę mieć koncepcje, jakoś potrafią dopisać tą rabate do reszty. I taką koncepcję mi podałaś na talerzu!
Nie wiem nawet czy szarpnę się na nią z tym roku- powinnam ogarniać to, co już mam. Zostawię chyba na 2018, ale fajnie mieć wizję, jakoś to budujące
Makusia 22:15, 06 lip 2017

Z wieści ogrodowych.
Przyjechało dzisiaj 10tuj i 20 worków kory.
Większość poszło na hortensjową. Stwierdzam, że to niesamowite ile zyskuje rabata dzięki wysypaniu kora (a może traci na ściółkowaniu ścięta trawa? W każdym razie bez niczego była nie do opanowania)

Bez kory, a z trawą ...