Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 15:30, 22 maj 2018

Ja tam szpalery uwielbiam i uważam, że to jedyne, co się u mnie sprawdza, bo można sadzić to samo i nie trzeba mieć wyczucia i smaku w genach W sensie szpalery wyglądają dobrze, a jak się wyczucia nie ma, to z łączenia tych Waszych "faktur", "zimnych odcieni" i innych pojęć artystycznych wychodzi co????? No innym coś pięknego, a mnie chiński dywan

Na pięciu metrach posadzić myślę 3 IH ale kupię 5 Będę mierzyć na żywo, bo ten zakręt niestety mnie "onieśmiela".

To nie ślub- na całe życie życie tych IH z lawendą łączyć nie muszę. Tylko "na dobre". Jak zacznie się dziać źle, ujawni się niezgodność charakterów, alkoholizm IH, który będzie szkodził sucholubnym lawendom, lub skok w bok którejkolwiek ze stron, cóż...są odpowiednie instytucje. Rozwód, może poprzedzony separacją, żeby strony się zastanawiały, czy chcą być ze sobą i walczyć, czy już mamy jednak zupełny rozkład pożycia. Na czarną godzinę, gdyby jednak ta para okazała się porażką, którą chciałoby się wymazać z życiorysu, zawsze można wystąpić o stwierdzenie nieważności tegoż "małżeństwa" i udawać, że "przecież nigdy go nie było"

Dobrze kombinuje?
Makusia 15:31, 22 maj 2018

mrokasia napisał(a)
To ja nieśmiało też powiem, że na 5 metrach same derenie i lawenda w dole to strasznie nuuuudno będzie i to w dodatku x 2.... Może jakiegoś miskanta tam dać pomiędzy te derenie albo kolumnowego cisa albo jeszcze co innego...

Był taki plan z grackami na mijankę, ale mnie tu wyśmiano, że już dereniami goście będą się po łydkach kaleczyć
Makusia 15:32, 22 maj 2018

DorKa napisał(a)
oo nawet ja zrozumiałam rysunki

Dorka pamiętaj, że bywam na Twoim wątku! Nie zauważyłam problemów ze zrozumieniem u Ciebie- wręcz przeciwnie
Makusia 15:33, 22 maj 2018

Natka- a nawet "ciach ciach" jak będzie dybał na gołe łydki Gości
Makusia 15:33, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)

Tak jest!
Muszę teraz iść i ochłonąć

Tylko nie zapomnij mi tu wrócić
natka098 15:35, 22 maj 2018

A mi pomysł z samymi IH się podoba, bo to jest "tylko" przejście, i taka jednolita plama dobrze tam zrobi, dobrze to będzie zimą wyglądać, czerwone gałązki na tle elewacji. Ciężko tam w przejściu żeby siedzieć i podziwiać komozycje, a plama się sprawdI dla wykończenia całego ogrodu. Ale to jest moje skromne zdanie
Makusia 15:37, 22 maj 2018

natka098 napisał(a)
A mi pomysł z samymi IH się podoba, bo to jest "tylko" przejście, i taka jednolita plama dobrze tam zrobi, dobrze to będzie zimą wyglądać, czerwone gałązki na tle elewacji. Ciężko tam w przejściu żeby siedzieć i podziwiać komozycje, a plama się sprawdI dla wykończenia całego ogrodu. Ale to jest moje skromne zdanie

Natka podzielam Twoja opinię, głównie dlatego, że się z nią zgadzam
Dziękuję, że trzymasz moją stronę i jeszcze to potrafisz mądrze uzasadnić!
roma2 15:38, 22 maj 2018

Do wpisu u mnie odniosę się jak ochłonę . Talent do objaśniania masz. Na początek: czy chwaliłam pod brzozami cudne miejsce? I ścieżkę trawiastą?
Zaczęłąm dobrze co?. Pierwszy raz w Twoim wątku się rozpycham. Mnie się te Twoje derenie tam nie podobają w zestawie z lawendą. Ale! Ponieważ Ty jesteś decydentem, to poczekam na obrazki po posadzeniu i zadomowieniu roślin. Także, nie wnikam czy to zestawienie ładne czy nie . Z mego, co prawda mizernego doświadczenia wynika, że derenie wcale tak cudnie się nie mają, gdy im sucho. A lawenda lubi sucho. Ja tam posadziłabym po całości lawendę, bo zadbana i przycinana nawet zimą jest fajną kulką. Za lawendą posadziłabym trawy znoszące takie warunki, po długości rozrzuciła sosnę Varella, dla zimozieloności. Cebulowe jakoweś na wiosnę i finito. Nie bij!
AnnaCh 15:43, 22 maj 2018

Ja mam lawendę z tujami, które lubią wodę. Rośną sobie w takiej dziurce w chodniku przy rynie i ciągłe bagienko tam mają i cudnie rosną. Więc nie jestem pewna czy lawenda tak zupełnie nie lubi wody Mam inne doświadczenia
Martuś mnie się plan na derenie plus lawenda też podoba, ale ja też lubię szpalery
Makusia 15:47, 22 maj 2018

roma2 napisał(a)
Do wpisu u mnie odniosę się jak ochłonę . Talent do objaśniania masz. Na początek: czy chwaliłam pod brzozami cudne miejsce? I ścieżkę trawiastą?
Zaczęłąm dobrze co?. Pierwszy raz w Twoim wątku się rozpycham. Mnie się te Twoje derenie tam nie podobają w zestawie z lawendą. Ale! Ponieważ Ty jesteś decydentem, to poczekam na obrazki po posadzeniu i zadomowieniu roślin. Także, nie wnikam czy to zestawienie ładne czy nie . Z mego, co prawda mizernego doświadczenia wynika, że derenie wcale tak cudnie się nie mają, gdy im sucho. A lawenda lubi sucho. Ja tam posadziłabym po całości lawendę, bo zadbana i przycinana nawet zimą jest fajną kulką. Za lawendą posadziłabym trawy znoszące takie warunki, po długości rozrzuciła sosnę Varella, dla zimozieloności. Cebulowe jakoweś na wiosnę i finito. Nie bij!

No nie biję, bo 1. nie śmiałabym, po 2. nie miałabym jak , a po 3. niestety to, co piszesz brzmi całkiem sensownie....miotam się! Jak ten Pajacyk, jak ta chorągiewka

Myślałam nad kosodrzewiną, ale pomysł nie zyskał akceptacji. No i gdzie wówczas derenie? Chcę je mieć!!!

PS. Chwaliłaś