Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 15:11, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)
Co robić?! Plan robić do jasnej ciasnej!
Dokładny, z wymiarami, bo staram się jak mogę, ale sama już nie wiem, która rabata ma ten 1,8 szerokości i czy na pewno pół metra nie odejdzie pod tuje

Nie mówiąc już o tym, że Martusia swobodnie operuje pojęciem "rabata południowa", "od południa" podczas gdy tak naprawdę tylko ta pod domem ma wystawę południową, a ta pod tujami - północną.

Małgosiu, mam nadzieję, że w chipsy się zaopatrzyłaś?

w tym roku bierzemy pod ostrzał tylko tą z "wystawą południową" czyli wzdłuż domu. Podawałam jej wymiary- od zakrętu z rabatą podokienną do wykusza ma 5 m długości i 1,80 cm szerokości. Potem jest ten wąski fragment pod wykuszem- ma 40-50 cm i lustrzana rabata za wykuszem (po drugiej stronie wykuszu, czyli 5 m x 1,80 cm)

Rabata wzdłuż ogrodzenia sąsiada jest dłuższa, a będzie znacznie dłuższa. W tym roku chcę tam tylko przygotować ziemię i posadzić tuje- blisko siatki, bo blisko siatki (chyba 40 cm czy wręcz 30 cm) sadziłam wzeszłym roku na kulkowisku (kulkowisko jest pierwszym odcinkiem rabaty z wystawą północną). Luźno myślę (żeby nie było, że ogród się planuje całościowo), że jeśli na tej z wystawą południową posadzę IH i lawendę (pod wykuszem samą lawendę), to na tej pod siatką będą tuje, hortensje (może te mini???) i coś w nogach- trawki, żurawki- nie wiem.

Objaśnienia na rysunku:
czerwona strzałka- rabata wzdłuż siatki= wystawa północna= tuje/horki/trawki= przyszły rok

granatowa, czy tam niebieska strzałka= wystawa południowa: 1,80 cm szeroka, ok. 5 długa= derenie IH+ lawenda= ten rok

zielona strzałka= wystawa południowa=pod wykuszem= wąska (ok. 40-50 cm)= lawenda= ten rok

Drugie zdjęcie- widok z drugiego końca ścieżki= kolory strzałek zachowane tożsame z tymi z pierwszego zdjęcia, bo przedstawiają te same rabaty lub (niebieska strzałka)- lustrzane odbicie.:
niebieska strzałka= lustrzane odbicie niebieskiej strzałki z poprzedniego zdjęcia= rabata 5 m x 1,80 cm, z tym, że zakończone "niwakiem z cisa"= IH+ lawenda.

Makusia 15:13, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)
Ja też uwielbiam, tylko trochę się niepokoję, że Makusia cos podejrzanie zamilkła. Pewnie amunicję zbiera, żeby mi w pięty poszło.
Że przecież ona tak jasno tłumaczy, a ja taka nierozgarnięta...

Coś w tę mańkę
Z tę różnicą, że:
1) ja oczywiście tłumaczę BARDZO JASNO!!!
2) Ty jesteś zdecydowanie ROZGARNIĘTA

Ale rysunek stworzyłam piękny....
Catalinasdiary 15:18, 22 maj 2018

Ale bomba, wiedziałam, że zaraz wyjedziesz z objaśnieniem jak w encyklopedii.
DorKa 15:18, 22 maj 2018

oo nawet ja zrozumiałam rysunki
Makusia 15:18, 22 maj 2018

Mrokasiu jeszcze ich nie zamówiłam Chciałam to zrobić po tym, jaka dyskusja, jak teraz już się rozpęta, zaogni, przycichnie, a ja nadal będę przekonana, że chcę tam IH
Ja już z rozpędu kupowałam miskanty nie te, co trzeba i je oddawałam, kupiłam tonę roślinek bez pomysłu, i albo się tułają, albo je zmarnowałam vel rozdałam. W tym sezonie kupiłam tylko roślinki do donic i żadnej innej. Już nie robię nieprzemyślanych zakupów

Dorka No musi tak być Lepiej teraz, niż już po tym, jak te derenie posadzę

Gosiak- a może dereniom pole rzodkiewkowe w stópki?

Rozgarnięta Asiu- wracaj tu i czyń zaszczyty planowania, a przy okazji pochwal za zmysł i talent mój wyjasniania i tłumaczenia
Makusia 15:19, 22 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Ale bomba, wiedziałam, że zaraz wyjedziesz z objaśnieniem jak w encyklopedii.

Chyba nawet Asia poczuła się onieśmielona moim talentem do objaśniania
natka098 15:22, 22 maj 2018

Uwaga, chciałam tylko nadmienić iż jest coś takiego jak sekator, gdy sobie pozwoli za daleko urosnąć to ciach go
makadamia 15:22, 22 maj 2018

A nie mówiłam?! Makusia tak odpowiedziała, żeby już absolutnie NIKT nie mógł nawet pisnąć, że ona coś niejasno tłumaczy.
Poszło mi w pięty

Tak na szybko, bo muszę się zbierać:

Pod domem: IH i lawenda na pewno się zmieszczą, choć tak po prawdzie, to samo połączenie jakoś mnie nie zachwyca. Nie żebym coś konkretnie przeciwko miała, ale jakoś tak... bez "wow"

I jednak na 5 metrach osobiście bym jakieś urozmaicenie wprowadziła. Strasznie długie te szpalery będą.

Ale to ja - jak wiadomo - nie lubiąca szpalerów
makadamia 15:24, 22 maj 2018

Makusia napisał(a)

Chyba nawet Asia poczuła się onieśmielona moim talentem do objaśniania

Tak jest!
Muszę teraz iść i ochłonąć
mrokasia 15:26, 22 maj 2018

To ja nieśmiało też powiem, że na 5 metrach same derenie i lawenda w dole to strasznie nuuuudno będzie i to w dodatku x 2.... Może jakiegoś miskanta tam dać pomiędzy te derenie albo kolumnowego cisa albo jeszcze co innego...