Makusia
15:11, 22 maj 2018
w tym roku bierzemy pod ostrzał tylko tą z "wystawą południową" czyli wzdłuż domu. Podawałam jej wymiary- od zakrętu z rabatą podokienną do wykusza ma 5 m długości i 1,80 cm szerokości. Potem jest ten wąski fragment pod wykuszem- ma 40-50 cm i lustrzana rabata za wykuszem (po drugiej stronie wykuszu, czyli 5 m x 1,80 cm)
Rabata wzdłuż ogrodzenia sąsiada jest dłuższa, a będzie znacznie dłuższa. W tym roku chcę tam tylko przygotować ziemię i posadzić tuje- blisko siatki, bo blisko siatki (chyba 40 cm czy wręcz 30 cm) sadziłam wzeszłym roku na kulkowisku (kulkowisko jest pierwszym odcinkiem rabaty z wystawą północną). Luźno myślę (żeby nie było, że ogród się planuje całościowo), że jeśli na tej z wystawą południową posadzę IH i lawendę (pod wykuszem samą lawendę), to na tej pod siatką będą tuje, hortensje (może te mini???) i coś w nogach- trawki, żurawki- nie wiem.
Objaśnienia na rysunku:
czerwona strzałka- rabata wzdłuż siatki= wystawa północna= tuje/horki/trawki= przyszły rok
granatowa, czy tam niebieska strzałka= wystawa południowa: 1,80 cm szeroka, ok. 5 długa= derenie IH+ lawenda= ten rok
zielona strzałka= wystawa południowa=pod wykuszem= wąska (ok. 40-50 cm)= lawenda= ten rok

Drugie zdjęcie- widok z drugiego końca ścieżki= kolory strzałek zachowane tożsame z tymi z pierwszego zdjęcia, bo przedstawiają te same rabaty lub (niebieska strzałka)- lustrzane odbicie.:
niebieska strzałka= lustrzane odbicie niebieskiej strzałki z poprzedniego zdjęcia= rabata 5 m x 1,80 cm, z tym, że zakończone "niwakiem z cisa"= IH+ lawenda.