Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Anda 15:48, 22 maj 2018

Fajna dyskusja Tak sobie czytam i oglądam na świeżo, bo przez ostatni czas tu cicho dość było Idea szpaleru mi się podoba. IH i lawendy za to w ogóle mi sie nie podobają. Widziałaś moje lawendy? One tylko na początku udają, że mogą być małe a potem BUM i są wielkie Pokazywałam kiedyś fotki z Landhaus Ettenbühl i bym tam taki szpaler, nazywał się Drogą Piwoniową, ale jak ja tam byłam, to juz było po piwoniach a kwitły akurat wspaniale pachnące Philadelphus 'Belle Etoile'. To jaśminy czy jaśminowiec po naszemu?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7778-landhaus-ettenbuhl-w-poblizu-freiburga?page=2#post_7
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7778-landhaus-ettenbuhl-w-poblizu-freiburga?page=7#post_4

Nie chodzi mi o dosłowne kopiowanie, ale może spójrz na tą alejkę jako inspirację
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makusia 15:48, 22 maj 2018

AnnaCh napisał(a)
Ja mam lawendę z tujami, które lubią wodę. Rośną sobie w takiej dziurce w chodniku przy rynie i ciągłe bagienko tam mają i cudnie rosną. Więc nie jestem pewna czy lawenda tak zupełnie nie lubi wody Mam inne doświadczenia
Martuś mnie się plan na derenie plus lawenda też podoba, ale ja też lubię szpalery

Dzięki Aniu
Bo mi się wydaje, że niska sosna i niska lawenda, to może być "za nisko". A ja chce tą ścieżkę "zabuszyć", ale szpalerem czyli w sposób kontrolowany. Nie chcę tam śliczniutkiej grzecznej mozaiki do kostek.
roma2 15:49, 22 maj 2018

Ania mnie naprostowała . Pisałam, że doświadeczenie mam mizerne .
makadamia 15:51, 22 maj 2018

W sumie racja, że to tylko przejście i w razie czego rozwód można dac
Tylko naprzeciw wykusza dałabym jakiś akcencik całoroczny. Np lizaka cisowego
Makusia 15:55, 22 maj 2018

Anda napisał(a)
Fajna dyskusja Tak sobie czytam i oglądam na świeżo, bo przez ostatni czas tu cicho dość było Idea szpaleru mi się podoba. IH i lawendy za to w ogóle mi sie nie podobają. Widziałaś moje lawendy? One tylko na początku udają, że mogą być małe a potem BUM i są wielkie Pokazywałam kiedyś fotki z Landhaus Ettenbühl i bym tam taki szpaler, nazywał się Drogą Piwoniową, ale jak ja tam byłam, to juz było po piwoniach a kwitły akurat wspaniale pachnące Philadelphus 'Belle Etoile'. To jaśminy czy jaśminowiec po naszemu?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7778-landhaus-ettenbuhl-w-poblizu-freiburga?page=2#post_7
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7778-landhaus-ettenbuhl-w-poblizu-freiburga?page=7#post_4

Nie chodzi mi o dosłowne kopiowanie, ale może spójrz na tą alejkę jako inspirację

Ewo nie widziałam tych zdjęć, ale właśnie na nich wzdłuż alejki są wyższe nasadzenia niż przykładowo- sosna, która po 10 latach dorasta do 1 m, a sadzonki są bardzo maleńkie.
Piwonie są śliczne (mam jedną- nadal w doniczce ) ale na zimę zanikają, tak?

Chyba chodzi o to, że nie znajduję lepszego pomysłu niż te derenie i lawenda, i dlatego tak się przy nim upieram...
Makusia 15:55, 22 maj 2018

roma2 napisał(a)
Ania mnie naprostowała . Pisałam, że doświadeczenie mam mizerne .

Internet mnie naprostował cenami zapałki z trzema igłami opisywanymi jako sosna Varella
Makusia 15:57, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)
W sumie racja, że to tylko przejście i w razie czego rozwód można dac
Tylko naprzeciw wykusza dałabym jakiś akcencik całoroczny. Np lizaka cisowego

A to inna inszość. Z lizaków to mam realną szansę dostać tuje lub trzmieliny.

"Naprzeciw wykusza", tzn. którą rabtę masz na myśli? Tą na "wystawie południowej", czy jednak na "wystawie północnej"? Hę?
Anda 16:02, 22 maj 2018

Makusia napisał(a)

Ewo nie widziałam tych zdjęć, ale właśnie na nich wzdłuż alejki są wyższe nasadzenia niż przykładowo- sosna, która po 10 latach dorasta do 1 m, a sadzonki są bardzo maleńkie.
Piwonie są śliczne (mam jedną- nadal w doniczce ) ale na zimę zanikają, tak?

Chyba chodzi o to, że nie znajduję lepszego pomysłu niż te derenie i lawenda, i dlatego tak się przy nim upieram...

Bardziej chodzi mi o sposób łączenia tego co tam rośnie. Plecy tujowe przy rabacie wzdłuż płotu bedą pięknie podkreślać ten szpaler. Na fotkach widać, że kompozycja szpaleru nie opiera się jedynie na kulach bukszpanowych, ale rownież na jaśminowcu. Wg mnie jeśli chcesz IH, to powinnach dać mu coś jeszcze o bardziej regularnym kształcie, a w nogi bodziszek. Bodziszek będzie rósł pewnie i pod nogami i pomiędzy krzakami, jak się rozrośnie i szpaler będzie „żywy” a nie nudny i sztywny
Piwonie zanikają na zimę, ale gdy kwitną to robią furorę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:04, 22 maj 2018

Marta ja Cię popieram bo uważam to zestawienie za mega trafne i prawie bezobsługowe. Do tego atrakcyjne prawie całorocznie. Sadż jak Ci serce nakazuje .

A ,ja bardzo lubię szpalery
wiklasia 16:31, 22 maj 2018

oj, ale rozwodowa tfu! - rozwojowa dyskusja