Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anna_t 10:34, 25 maj 2018

Fajnie wyszło Marta
twoje dylematy są urocze

mam pytanie do Toszki naszej
mam wielką beczkę deszczówki chyba z 200l i do tego planuję wrzucić wiadro świezego kurzaka (innym razem mam szanse też na gołębiak). Jak sądzisz Iwona po jakim czasie takiego połączenia mogę podlewać rośliny?
Catalinasdiary 10:50, 25 maj 2018

A mi nie leży te ułożenie dereni, wsadziłabym 5 sztuk, albo lawendę naprostowała do linii trawnika.
alis 10:52, 25 maj 2018

Marti, powiem Ci, że rabata wyszła superZazdroszczę zdecydowania i konsekwencji, ja to zawsze miotam się pomiędzy tym, co bym chciała, a tym co powinno być lawenda na tle dereni będzie cudnie się reprezentować
malgol 11:09, 25 maj 2018

Makusia napisał(a)
Wiklasiu, problem jest bardziej złożony- zaburzona linia krawędzi kostki, to raz, ale linia rabaty (przy ścieżce) też idzie lekkim "łukiem" - stąd moje niezdecydowanie. Musze się poprzyglądać i ewentualnie będę przesadzać

Anbu- dziękuję

Ja to bym tego piątego jeszcze tam posadziła jednak, hmm. Troche pomyślałam, opanowałam emocje związane z Twoim zakupem IH i przychylam się do rad Wiklasi… dostrzegam inżynierski umysł i zapomniałam, że w ogrodzie tez można z niego korzystać
kamcia 11:11, 25 maj 2018

Ja pociągnęłabym te derenie dalej i wsadziła tego 5 za zakrętem, ze zdjęcia to wychodzi przed rynną. Ewentualnie jak się nie mieści, przesunęła derenie delikatnie do wykusza.

A same derenie i pomysł fajny
iwonkap 11:12, 25 maj 2018

Przycupnę z i posłucham rad Toszki bo widze ze tutaj zaaz bedzie o cisach
Mam tez pytanko o ciecie cisow kolejne- przycielam swoj stoze wiosna i teraz ma nowe przyrosty chyba z 10 cm czy więcej - dłuższe od starej części- byl nawozony tylko raz wiosną azofoska i moze gdzieś mu tam pokrzywy skapenło trochę. Czy mogę go przycinać teraz jakos czy czekać? ile razy w roku cisy można ciąć zeby się zagęszczały ?
anna_t 11:25, 25 maj 2018

kamcia napisał(a)
Ja pociągnęłabym te derenie dalej i wsadziła tego 5 za zakrętem, ze zdjęcia to wychodzi przed rynną. Ewentualnie jak się nie mieści, przesunęła derenie delikatnie do wykusza.

A same derenie i pomysł fajny

fajny pomysł!
Makusia 11:35, 25 maj 2018

Anka Różanka, no dzięki, dzięki

Alis- również dzięki, ale czuję jednak, że to rozstawienie jest takie, że własną piersią go nie będę bronić tak, jak samego pomysłu dereniowego

Gosia i Kamilo- może i racja, że jednak 5. Boje się tylko, że ten piąty wejdzie w praktyce na rabatę przed oknem, a jednak nie powinno go tam być. Może, gdybym ścieśniła je bardziej- powiedzmy co 100 cm? Dzisiaj pomierzę.

Pytanie za 100 pkt co do lawendy i tłumaczenie a'la "ja"

NO więc: rabatka, z racji tego, że nie jest idealnie linią prostą, a jakby nieco kolistą, na swojej ok. 5 m długości nie ma idealnie równej szerokości= lawedna posadzona równolegle do krawędzi rabata nie będzie miała takich samych odległości do dereni, i odwrotnie- posadzona równolegle do dereni, nie będzie równolegle do krawędzi.
zatem pyt. nr 1 - którą "równoległość" dla lawendy wybrać? obstawiam, że tą nie do dereni, a do krawędzi.

Drugi dylemat- chciałam odsunąć tę lawednę w ogóle od krawędzi, bo o ile teraz jest ok, to jak będzie się rozrastać i wyłazić na trawnik(ścieżkę), to eM mi ją będzie kosił. Jesli ją odsunę na bezpieczną odległość (bardzo podoba mi się efekt odsunięcia roślin od krańca rabaty jak np. tu: https://pl.pinterest.com/pin/431782683018063190/), to ta przed wykuszem będzie "po uskoku" dość zauważalnym- jej odsunąć się na 40 cm zwyczajnie nie da (eM będzie kosił- nie ma siły .
zatem pyt. nr 2- poświęcić lawendę kosiarce, czy odsunąć kosztem uskoku?
Gosialuk 12:02, 25 maj 2018

Ile osób tyle pomysłów. Masz w czym wybierać.
Abyś się nie nudziła dorzucę jeszcze swój.
Nie dawałabym 5 derenia, bo zrobi się za ciasno i faktycznie będzie wchodził na drugą rabatę. I dereni już bym nie ruszała, one i tak stykały się będą potem.
Lawendę posadziłabym równolegle w takiej samej odległości od krawędzi trawnika. A tam, gdzie jest szerzej posadziłabym jeszcze lawendę na mijankę, tak że wizualnie z początku szersze poletko lawendy zwężałoby się wraz ze zwężającą się ścieżką.
Co do koszenia, to lawenda się aż tak na boki nie rozkłada, a najwyżej przyciąć wiosną trochę mocniej trzeba będzie.
malgol 12:10, 25 maj 2018

Gosialuk napisał(a)
Ile osób tyle pomysłów. Masz w czym wybierać.
Abyś się nie nudziła dorzucę jeszcze swój.
Nie dawałabym 5 derenia, bo zrobi się za ciasno i faktycznie będzie wchodził na drugą rabatę. I dereni już bym nie ruszała, one i tak stykały się będą potem.
Lawendę posadziłabym równolegle w takiej samej odległości od krawędzi trawnika. A tam, gdzie jest szerzej posadziłabym jeszcze lawendę na mijankę, tak że wizualnie z początku szersze poletko lawendy zwężałoby się wraz ze zwężającą się ścieżką.
Co do koszenia, to lawenda się aż tak na boki nie rozkłada, a najwyżej przyciąć wiosną trochę mocniej trzeba będzie.

Gdy lawenda wykłada sie na trawnik można takie niskie podpórki wcisnąć w ziemie.wtedy unosi się nad trawnikiem, kosic mozna a podpórki nie widać.Wypraktykowałam u siebie bo mi stale coś wyłazi na trawnik