Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Margerytka40 19:33, 19 lut 2019

Ja myślę by tylko pasy nasadzeń zmienić. Dziewczyny już poddały ten pomysł. Może zrobić tak

Tu gdzie zielony kawałek koła trawy pod śś i w nich poduchy cisowe albo kule bukszpanowe (no tak jak u Reni ), można nawet żwirkiem wysypać jak byś bardzo chciała. Reszty nie wymyśliłam jeszcze znaczy tego co z tyłu
roma2 19:36, 19 lut 2019

Asiu, tam pod rodki ziemia szykowana była, cisy mogą powiedzieć nie!
Margerytka40 19:38, 19 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie niepokoi fakt, że rośliny nie chcą tam rosnąć. Coś jest nie tak.
O ile pamiętam to solidnie przygotowywałaś tam glebę, więc powinno rosnąć jak na drożdżach.
Swoje rodki sadziłam jeszcze przed zdobyciem wiedzy, że trzeba im czochrać korzenie. I rosną.
Nie zaczynałabym żadnej rozpierduchy bez zdiagnozowania przyczyny kiepskiej kondycji roślin.
Co tam rośnie dobrze oprócz tulipanowca?

PS. 40+20

I zgadzam się z Tobą Haniu, może trzeba by ph sprawdzić? Bo i choiny i rodki nieciekawe. Tak na początek.
anna_t 19:45, 19 lut 2019

Marta zaczynasz od nowa z frontem jak i ja u siebie. Już dojrzałam do decyzji o sianiu trawnika pomimo tego że M mnie powiesi za cycki na bank.
U mnie wygląda to teraz identycznie jak u Ciebie, rabata do brzegu kostki A potem nagle trawnik. Widzę dwa wyjscia:
1. Zmiana lini trawnika bo to odcięcie nagle prostopadle jest "dziwne" - u mnie też. Zrobilam bym sciezke po łuku tak jak z drugiej strony domu.
2. Dosiac 2m trawnika przy kostce, zrobić rabate pod zywoplotem i pociągnąć ją już aż za drewutnie. To rozwiązanie ja wybrałam, posadzilam 20 hortensji z irysami i rozchodnikami w nogach.

Niewiem czy masz fotka na drewutnie od strony furtki ale wydaje mi się że to ładny widok bo i drewutnie masz Full Professional
Margerytka40 19:46, 19 lut 2019

roma2 napisał(a)
Asiu, tam pod rodki ziemia szykowana była, cisy mogą powiedzieć nie!

Nie do końca. Ostatnio bliski mi ten temat i zasięgałam rady u znawcy(nie wiem czy mogę się powołać więc nie napiszę u kogo ) i doszłyśmy do wniosku, że jedno drugiemu nie koniecznie przeszkadza. Cisy korzenią się głęboko i sięgają warstw, które już nie są kwaśne bo tak głęboko nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Ja będę próbować na kwaśnej z cisami, zawsze mogą być bukszpany
Margerytka40 19:49, 19 lut 2019

anna_t napisał(a)
Marta zaczynasz od nowa z frontem jak i ja u siebie. Już dojrzałam do decyzji o sianiu trawnika pomimo tego że M mnie powiesi za cycki na bank.
U mnie wygląda to teraz identycznie jak u Ciebie, rabata do brzegu kostki A potem nagle trawnik. Widzę dwa wyjscia:
1. Zmiana lini trawnika bo to odcięcie nagle prostopadle jest "dziwne" - u mnie też. Zrobilam bym sciezke po łuku tak jak z drugiej strony domu.
2. Dosiac 2m trawnika przy kostce, zrobić rabate pod zywoplotem i pociągnąć ją już aż za drewutnie. To rozwiązanie ja wybrałam, posadzilam 20 hortensji z irysami i rozchodnikami w nogach.

Niewiem czy masz fotka na drewutnie od strony furtki ale wydaje mi się że to ładny widok bo i drewutnie masz Full Professional

Też pomyślałam o kawałku trawnika na początku ale jak Makusia podniosła krzyk, żeby nie kazać jej tam siać trawy bo dopiero zdarta to bałam się napomknąć nawet
Makusia 19:51, 19 lut 2019

HAniu moje diagnozy są takie. Choiny są na wywietrznej. Wiatr wieje zdecydowanie od tyłu domu, dom go zatrzymuje i wpada z impetem walac o Choiny. Zapewne to jakoś profesjonalnie da się wyjaśnić, ale chodzi mi o to, że Choiny zatrzymują uderzenie wiatru. Temu w zasadzie miały służyć, ale nie myślałam, że impet będzie tak ogromny. Po zimie igielki przysychaja.

Rodki- źle wsadzone. Nie zakorzeniły się, a już latały po rabacie. Korzenie padły, więc późniejsze ich wkopanie i przyszpilenie nic nie dało. Martwego nie ożywiło.

Reszta rośnie dobrze. Tulipanowiec np wreszcie ruszył, ML są piękne, tuje i Żurawski to chyba wszędzie rosną, więc nie są miarodajne.

PS. Akurat

Angelika ja myślę nad każda opcją. Bardzo Cię proszę, żebyś nie przestawala pisać tego, co myślisz! Za bardzo cenię Twoje zdanie!

Malina ja już tyczki wywaliłem, bo za słaby był ten stelaż, a Wiąz rosnął w tempie błyskawicznym.
BKosimkArt 19:59, 19 lut 2019

Makusia a może gdyby ten łuk zrobić z mini żywopłocikiem z cisa np.
A resztę jakoś wypełnić ML i czymś tam jeszcze... z prawej strony tam gdzie tujki ten żywopłocik by się z nimi łączył jakby i zaczynał na końcu ostatniej...
Taka luźna myśl...
roma2 20:03, 19 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Nie do końca. Ostatnio bliski mi ten temat i zasięgałam rady u znawcy(nie wiem czy mogę się powołać więc nie napiszę u kogo ) i doszłyśmy do wniosku, że jedno drugiemu nie koniecznie przeszkadza. Cisy korzenią się głęboko i sięgają warstw, które już nie są kwaśne bo tak głęboko nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Ja będę próbować na kwaśnej z cisami, zawsze mogą być bukszpany

A pewnie, że próbować. Wiesz, u mnie generalnie kwaśno, przygotowałam głeboko i szeroko na cisy. Teraz się i tak zastanawiam, co będzie jak korzeniami doszuka się tych moich kwaśnych piachów. Może już jako dorosłe nie będa stroiły fochów
anna_t 20:07, 19 lut 2019

BKosimkArt napisał(a)
Makusia a może gdyby ten łuk zrobić z mini żywopłocikiem z cisa np.
A resztę jakoś wypełnić ML i czymś tam jeszcze... z prawej strony tam gdzie tujki ten żywopłocik by się z nimi łączył jakby i zaczynał na końcu ostatniej...
Taka luźna myśl...
w moim rozwiązaniu nr 1 to właśnie o taka linie trawnika mi chodzi jak w lewym rogu propozycji Basi. Takie dodatkowe zdjęcia trawnika w łuk