Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 18:43, 19 lut 2019

AngelikaX napisał(a)
Tak bym to widziała... u mnie był klinik z trawą, zanim poprowadziliśmy ścieżkę do pawilonu

Nie trafia to do Ciebie widzę ok... może coś uda mi się jeszcze wymyśleć

Chyba kształt do mnie nie do końca przemawia. Łezka to nadal nie okręg, choć już nie zamknięty pokój

No i Jeszce jedna rzecz. Dalej na tyły, z boku budynku jest drewutnia. Wzdłuż północnej granicy planowałam rabatę. Może znajdę zdjęcie żeby wytłumaczyć o co mi chodzi...

Jest- rabata miała być węższa ale po całej długości. Powiedzmy na tuje i funkie w nogach. Chciałam kostkę dołożyć do obecnego pokoju i pociągnąć przed drewutnia, aż do raty na długości domu, a potem jakąś ścieżkę do warzywnika.
Przy kliniku z trawy rabata Wzdłuż ogrodzenia odpada.

Makusia 18:49, 19 lut 2019

Mrokasiu ja tam trawę zdzieralam... Nie każcie mi jej siać na nowo

Asiu no nie bardzo
Wklejam fotkę - ten duży okręg to Wiąz. Reszta między pojazdem, a ścieżka, to trawnik

Dojrzewam do zmiany trawnika na rabatę, ale Jeszce nie dojrzałam
Makusia 18:57, 19 lut 2019

TOSZKA zrobiłam zdjęcie klonowi. Tak, jak przypuszczałam. Nie rozróżniam pąków wewnętrznych i zewnętrznych....

Na drugim zdjęciu widać szczypiory, które chcę skrócić.
Margerytka40 19:01, 19 lut 2019

Chodziło mi żebyś pokazała fotkę z miejscem między wejściem do domu a podjazdem
roma2 19:05, 19 lut 2019

Makusia napisał(a)

"Kwaśna" wygląda tak:

Powiem tak: mnie tam nijak równać się z radzącymi dziewczynami, ale ja tak żle nie odbieram tej kwaśnej. A przynajmniej nie na rozpirduchę. Choiny z tego co pamiętam miały właśnie drewutnię schować i myślę, że po okresie adaptacji fajnie ruszą i będą śliczną przegrodą. Wołaj Toszkę, co tam wsadzić zamiast latających rodków. Ja tam zamiast wrzosów nawsadzałabym rozplenic od groma i punktowo coś między nimi, jeżówki może jakieś energetyczne, i powtórzyła to na półce plus na półce cisowe kule.
Makusia 19:18, 19 lut 2019

A ok,
No to tak:
Makusia 19:20, 19 lut 2019

Kurcze Romka może i masz rację... Może to te "pasy" mi przeszkadzają najbardziej? Może jednak znowu w te rodki uderzyć, tylko wybrać dobre odmiany i dobrze posadzić?

Ja już nie wiem
Gruszka_na_w... 19:21, 19 lut 2019

Mnie niepokoi fakt, że rośliny nie chcą tam rosnąć. Coś jest nie tak.
O ile pamiętam to solidnie przygotowywałaś tam glebę, więc powinno rosnąć jak na drożdżach.
Swoje rodki sadziłam jeszcze przed zdobyciem wiedzy, że trzeba im czochrać korzenie. I rosną.
Nie zaczynałabym żadnej rozpierduchy bez zdiagnozowania przyczyny kiepskiej kondycji roślin.
Co tam rośnie dobrze oprócz tulipanowca?

PS. 40+20
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AngelikaX 19:21, 19 lut 2019

Makusia napisał(a)
...ja tam trawę zdzieralam... Nie każcie mi jej siać na nowo

Nie to byłby guuupi pomysł, nie było tematu

malinia 19:29, 19 lut 2019

roma2 napisał(a)

Powiem tak: mnie tam nijak równać się z radzącymi dziewczynami, ale ja tak żle nie odbieram tej kwaśnej. A przynajmniej nie na rozpirduchę. Choiny z tego co pamiętam miały właśnie drewutnię schować i myślę, że po okresie adaptacji fajnie ruszą i będą śliczną przegrodą. Wołaj Toszkę, co tam wsadzić zamiast latających rodków. Ja tam zamiast wrzosów nawsadzałabym rozplenic od groma i punktowo coś między nimi, jeżówki może jakieś energetyczne, i powtórzyła to na półce plus na półce cisowe kule.

Oooo a co mnie zastanawia to prowadzenie wiaza na patyczkach jeden z sąsiadów też tak ma zastanawiam się czy też tak nie zrobić aby szerzej prowadzić ten parasol