Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Margerytka40 20:08, 19 lut 2019

roma2 napisał(a)

A pewnie, że próbować. Wiesz, u mnie generalnie kwaśno, przygotowałam głeboko i szeroko na cisy. Teraz się i tak zastanawiam, co będzie jak korzeniami doszuka się tych moich kwaśnych piachów. Może już jako dorosłe nie będa stroiły fochów

A może w głębszej warstwie nie jest już tak kwaśno? Ale wydaje mi się, że starszym okazom to nie zaszkodzi
Makusia 20:12, 19 lut 2019

Nie przecze, że wersja z 2 metra i trawy ma plusy.
1+ po drugiej strony podjazdu też jest trawa
2+ wyjazdzajac z garażu zdarza się najechac kołem na rabatę. M mi tak buksa rozjechal...
3+ korę by mi wywiewalo na trawnik, nie na kostkę

Wersja Basi też mi się podoba. Takie żywopłot bardzo mi się podoba, choć pewnie raczej z buksa. A jak zaatakuje cma, to leżę...

Samo zaokraglenie rabaty na końcu, to najmniejszy problem-albo ścieżka, jak mówi Anka Różanka, albo kształtem rabaty po prostu. Wiąże się to ze zmianą miejscówki choin...

O jakam ja głupia... Co zrobić? Na co się zdecydować?
malinia 20:36, 19 lut 2019

Makusia napisał(a)

Malina ja już tyczki wywaliłem, bo za słaby był ten stelaż, a Wiąz rosnął w tempie błyskawicznym.

Właśnie ten sąsiad to ma takie deski bardziej a nie patyczki
inka74 20:42, 19 lut 2019

Martek masz zdjęcie tej rabaty tak z frontu ale nie od góry? W jakiej odległości jest właz od tui i jak on duży?

Asia ci swego czasu dobrą propozycję rysowała kształtu. Ania teraz też o nim pisze. Wystarczy od strony drewutni rabatę po łuku poprowadzić tak jak po drugiej stronie jest. A na rabacie zastosować nasadzenia "koliste". Jak ogarnę Młodego i jego umiejętności angielskiego to narysuję o co mi chodzi.

Jakie są twoje zapatrywania na żywopłot grabowy? Ambrowiec jest rozumiem normalny, nie wąski i chcesz go takiego naturalnego czy ma być cięty? Choiny na płasko w ścianę czy uda je się w stożki poprowadzić?

Co do rodków - polecam stronę Ciepłuchy...
https://www.rhododendron.pl/wydarzenie/torf-czy-gotowe-podloze-wielkosc-dolkow-i-rozplatywanie-korzeni
wiklasia 21:56, 19 lut 2019

anna_t napisał(a)
"pomimo tego że M mnie powiesi za cycki"

Wybaczcie, ze ja nie w meritum się zagłębiam (projektowanie przebiegu rabat, nasadzeń) i zajmuję się wyłapywaniem takich smaczków, ale taka finezja nie może przejść niezauważona.
Się uśmiałam.
mikina34 22:26, 19 lut 2019

Makusia napisał(a)
HAniu (...)
PS. Akurat

Buja, na bak
AnnaCh 22:46, 19 lut 2019

Kurczę, jeden dzień i znowu tyle stron do nadrobienia W Hiszpanii też jest internet
inka74 00:50, 20 lut 2019

Martek ja zamiast gotowych planów trochę inspiracji podsyłam.
Zobacz projekty ogrodów na kołach oparte na tym pinie i powiązanych z nim.
https://pinterest.com/pin/558939003750601249/?source_app=android
Nie chodzi mi o kopiuj wklej gotowej rabaty ale o ilość elementów dodatkowych.

To czego mi na tej rabacie brakuje to jakiegoś "smaczka". Ścieżki, rzeźby, elementu wodnego lub pergoli, donic. Czegokolwiek, na czym można by oko zawiesić i zostać. Same rośliny będą nudne. Niektórzy wielkości twojej rabaty mają całe ogrody
Może ścianka wodna po łuku by się sprawdziła - zobacz u Reni ten genialny pomysł i całą rabatę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1367

Zresztą ty ten ogród znasz i chyba lubisz bo wydaje mi się, że stąd się wzięła miłość do Pastelki.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1942

I się nie dziwię bo wygląda w tym wydaniu pięknie i nowocześnie.
mirkaka 08:45, 20 lut 2019

anna_t napisał(a)
Marta zaczynasz od nowa z frontem jak i ja u siebie. Już dojrzałam do decyzji o sianiu trawnika pomimo tego że M mnie powiesi za cycki na bank.
U mnie wygląda to teraz identycznie jak u Ciebie, rabata do brzegu kostki A potem nagle trawnik. Widzę dwa wyjscia:
1. Zmiana lini trawnika bo to odcięcie nagle prostopadle jest "dziwne" - u mnie też. Zrobilam bym sciezke po łuku tak jak z drugiej strony domu.
2. Dosiac 2m trawnika przy kostce, zrobić rabate pod zywoplotem i pociągnąć ją już aż za drewutnie. To rozwiązanie ja wybrałam, posadzilam 20 hortensji z irysami i rozchodnikami w nogach.

Niewiem czy masz fotka na drewutnie od strony furtki ale wydaje mi się że to ładny widok bo i drewutnie masz Full Professional

Jeśli mogę się wtrącić to też tak uważam. Pociągnąć ścieżkę do i za drewutnię, po łuku jak z drugiej strony, nie wciskać tam na siłę linii koła. Natomiast czy między kostką a rabatą dać trawnik, do przemyślenia, ale niekoniecznie. W każdym razie ta rabata nie może b odcięta linią prostą od trawnika, musiałabyś choiny posadzić po łuku. Nie pasują mi też miskanty w takiej linii, rozsadź je , wtedy rabata nabierze lekkości.
Makusia 09:21, 20 lut 2019

Kochane Dziewczyny- bardzo dziękuję Wam za odzew w sprawie okularowej.

Inka- w rabacie nie ma włazu- jest w podjeździe. W rabacie jest tylko rewizja ale wodna- niewielka- może 25 cm x25 cm.
To nie ambrowiec, a tulipanowiec i chcę go naturalnego- jak sobie rośnie, niech sobie tak rośnie według własnego uznania.
Co do choin, to raczej są w stanie, że ani na płasko, ani w stożek- jeśli w tym sezonie nie ruszą, to myślę, że w ogóle nic z nich nie będzie.

Żywopłot grabowy- nie.

Co do pinów- wydaje mi się, że w nich jednak nie chodzi o kształt rabaty, co pierwsze skrzypce grają jednak koliste trawniki. Nie widze zupełnie możliwości ani "zakolenia" tej rabaty w zamknięte koło, ani poprowadzenia przez nią ścieżki. Co do ścianki wodnej, to jeżeli w ogóle jest w moim zasięgu, to raczej z tyłu działki, nie na froncie.
Ogród Reni podoba mi się niezwykle, ale to inna liga, nie moja, że tak powiem Zupełnie niedościgniony wzór- raczej do powzdychania, achów i ochów.

Wiklasiu potrafisz atmosferę rozluźnić Brawo Ty!

Monia, to dobrze, że nie jestem odosobniona w swoich twierdzeniach

Wichrzycielko- nie wątpię, ale nie przyszło mi do głowy, że zamiast tyłkiem po piasku i z buzią na słońcu możesz przed kompem

Mireczko, idealnie odczytałaś moje myśli, tyle, że ja ich nie potrafię skonkretyzować. Dziękuję Ci bardzo i- jak najbardziej- wtrącaj się, ile dusza zapragnie