Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Zana 20:56, 20 lut 2019

Zdecydowanie choiny nie mogą rosnąć tak jak teraz tworząc tak drastyczne odcięcie. O i tyle się wymądrzę. Ale może być tak, że się nie znam i nie mam zielonego pojęcia
Kasia_CS 22:09, 20 lut 2019

Ech, niby dobra koleżanka, nie kazała dużo nadrabiać postów z zimy, ale teraz to przesadziłaś

No dobra, ale nadrobiłam, pośmiałam się i kibicuję Opcja poprowadzenia rabaty z linią kostki pod drewutnią mi się widzi bardzo
Gruszka_na_w... 23:11, 20 lut 2019

Dobrze, że zbadałaś ten odczyn. Teraz już wiadomo, dlaczego rodki i wrzosy nie chciały współpracować. Coś mi było podejrzane z tą glebą.
Choin nie wyrzucaj. Dokarm je wiosną superfosfatem i systematycznie przycinaj w stożki. Będą jeszcze piękna ozdoba ogrodu.
Wizja zapór wietrznych Makadamii do mnie przemawia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 23:18, 20 lut 2019

Hmmm... Chciałam tylko powiedzieć, że ja byłam od początku za zaokrągleniem tej rabaty Nie siedzę przed kompem, tylko z telefonem przy drinku na balkonie jak M Jasia kąpie
malinia 07:27, 21 lut 2019

Makusia napisał(a)
Ryśka
I teraz uwaga! Zmierzylam pH na okularowej.[/b]
WNIOSEK nr 1- muszę kupić ten płyn, bo to co, co mam chyba zepsute.
WNIOSEK nr 2. Ph wybitnie zasadowe. Blisko skali granicznej. A mierzylam w kilku miejscach--przy choinach o w miejscach po rodkach...

a zakwaszałaś siarką pod rodki itd ? szykowanie ziemi według instrukcji Toszki?
makadamia 07:28, 21 lut 2019

No ładnie z tym odczynem.
A podlewałaś może wodą z wodociągu? Bo jeżeli ziemia była prawidłowo przygotowana, to innego rozwiązania nie widzę.
malinia 07:38, 21 lut 2019

makadamia napisał(a)
No ładnie z tym odczynem.
A podlewałaś może wodą z wodociągu? Bo jeżeli ziemia była prawidłowo przygotowana, to innego rozwiązania nie widzę.

myślę że nawet jak z wodociągów to siarka powinna utrzymać kwasowość ziemi , chyba że się mylę .
Jak mi brakuje deszczówki latem też leję z wodociągów bo jak inaczej.
Makusia 07:52, 21 lut 2019

HAniu wrzosy akurat rosną całkiem prężnie. Tuje też. Problem z choinami i rodkami.
W stożka próbuję ciąć inną choinę, którą mam zadołowaną na wyposażeniu w innej części ogrodu- też licha jest, mimo, że w cieniu i nie na wypiździewiu.

Asiu z wodociągów- a jakże- nie mam tyle deszczówki, a studzienkę na deszczówkę mam zupełnie po drugiej stronie ogrodu.

Malina- była siarka granulowana, igliwie z lasu, liście dębu, kora, końska kupa i kompost.

A może jednak ten sprzęt się zepsuł? To takie szpikulce, które się w ziemię wbija. To przecież chyba niemożliwe, żeby Ph tak szalało?

Zana- masz rację- nie mogą. Niech ta wiosna wreszcie na dobre się pojawi, i ruszam w ogród

Aniu Ch- zazdraszczam....ojjjjjj......zazdraszczam Wracaj do deszczu i kapryśnej pogody, a nie się wylegiwać i drinki z palemką na balkonie szamać

Magda i Monia piejące nad moją drewutnią Z bliska nie jest taka ładna
Robił jakiś polecony Pan- nie kosztowała majątku. Po dwóch sezonach ją ponownie pomalowaliśmy. Przykryta tą samą dachówką, co na domu.
malinia 07:53, 21 lut 2019

no to szok to kup zwykły płyn i sprawdz
inka74 08:07, 21 lut 2019

Marta a na tej rabacie było kiedyś w ogóle kwaśne pH? Mierzyłaś po dodaniu magicznych składników i po okresie stabilizacji? Robiłaś powtórkę zakwaszania po roku np. nawozami do rodków, siarką czy ściółkowaniem liśćmi dębowymi?