Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Basiula 15:51, 11 lip 2016

A no właśnie, tak to bywa z tymi szkółkami. Ale powiem Ci, że umbry są piękne, jak masz ładne i niedrogie to sadz, będziesz zadowolona
Monka 20:46, 11 lip 2016

inka74 napisał(a)
Dziewczyny jest wątek o umbrach pod orginalną nazwą. Nie tnie się wręcz podobno niewskazane, formują się same, korona do 3 metrów. Najładniej chyba wyglądają w szpalerze tak 3 - 5 sztuk obok siebie. Ana i Danusia mają tak posadzone u siebie na przedpłociu. Ładnie jako solitery. Chyba Madżenka ma umbrę w otoczce z bukszpanu i lawendy czy patagonki. Jak u mnie próbowałam wkomponować niby dwie obok siebie to jakoś czegoś brakowało. Moje umbry świeże tegoroczne ale już je lubię. Czekam aż się przebarwią na jesieni.

Czyli dwie nie bardzo, szkoda , trzech nie zmieszczę
Toszka 20:58, 11 lip 2016

na strażników dwie - po co ci więcej?
Monka 21:22, 11 lip 2016

Toszka napisał(a)
na strażników dwie - po co ci więcej?

Toszka zawierzam Tobie , tylko podpowiedz proszę na jakiej wysokości szczepione kupić ?
Toszka 21:31, 11 lip 2016

na strażników to minimum 2,20 -2,50. Tak by głową nie walić w koronę i by było miejsce na nasadzenia pod spodem

a u ciebie to najlepiej by było z tyczką ze szmatą polatać i popatrzeć z okien jak wysokie drzewo zasłoni sąsiadom podgląd na was
Jeśli wiśnie będa za małe to będziemy kombinować nad innym fajnym drzewem.
elka_ 00:38, 12 lip 2016

Makusia napisał(a)

Marto, podzielam zdanie Gosiek, brzozy zagłuszą Twoje krzaczki, one bardzo szybko rosną i susza pod nimi totalna
Gosiek33 07:32, 12 lip 2016

Mogę Ci jeszcze namieszać w tych brzozach? Co prawda to o dereniach ale w brzozach - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214365-Nasz-pierwszy-w-%C5%BCyciu-ogr%C3%B3d-) (post 9)

i zwróć uwagę, że za plecami jest zielona ściana

to drugie zdjęcie piękne, tyle, że to ,las'

http://deccoria.pl/galeria/foto,id,76198,952140,1,orka-na-ugorze-.html

Nie wiem co prawda jak mają się te nasadzenia do potrzeb - brzoza doskonale sobie radzi w suchym miejscu, przy zastoinach wody marnieje, jednocześnie wyciąga wodę z głębi. Za to dereń lubi wilgoć, choć też radzi sobie doskonale w te upały bez podlewania
Makusia 08:02, 12 lip 2016

Gosiu, Elu
owocówek spod brzóz nie usunę, bo nie mam gdzie. Warzywnik jest o wiele za mały żeby tam je przenieść. Poza tym, jedna ściana warzywnika już została niefortunnie zasłonięta przez trzy owocowe ...drzewa: wiśnię, gruszę i czereśnię. Nawet jeśli wywalę stamtąd świerka (planuję go jako choinkę na BN), to i tak jest tam zdecydowanie za ciasno.
Krzewy rosną tam od momentu, jak posadziliśmy brzozy- radzą sobie świetnie (poza brzoskwinię i jabłonią karłowatą).
Dominika11 08:11, 12 lip 2016

ależ Twój wątek zasuwa

potwierdzam brzozy to wodopijcy
Makusia 08:13, 12 lip 2016

Dominika, no fakt, że w miejscu nie stoi (na szczęście, bo to by oznaczało, że ja też w miejscu z ogrodem stoję).
Wiem, że brzozy to wodoholicy, wiem. Moje już częściowo liście zrzuciły "na zimę" w lipcu