Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 19:00, 04 sie 2018

Ta obwódka bukszapanowa szpanuje i zadaje szyku:

po drugiej stronie juz nie jest tak różowo: bukszpanowe ostrosłupy wykazują oznaki grzyba:

a poza tym herbowa tężeje:

nawet przedszkolaki szałwiowe prowadza na spacer:

Gruszka_na_w... 22:00, 04 sie 2018

Szczęściaro. Twój ogród wygląda niesłychanie żywotnie. I ten jeż w gratisie. W tle zauważyłam pięknie pęczniejące cisy.
U mnie hortensje już wykazują objawy zasychania kwiatostanów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 22:15, 04 sie 2018

Pod nieobecność właścicielki wszystko rozrosło się pięknie szpalerem hortkowy cudowny
wiklasia 22:36, 04 sie 2018

Magleska napisał(a)
Pod nieobecność właścicielki wszystko rozrosło się pięknie szpalerem hortkowy cudowny

Słowo "wszystko" jest tu bardzo istotne - bo chwasty również rozrosły się.
Na razie pod topór poszły te co zacniejsze, drobnica pozostaje by zmniejszyć wysuszanie się ziemi. Estetycznie zgrzyta, ale zaciskam zęby i udaję, że nie widzę.
wiklasia 22:39, 04 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Szczęściaro. Twój ogród wygląda niesłychanie żywotnie. I ten jeż w gratisie. W tle zauważyłam pięknie pęczniejące cisy.
U mnie hortensje już wykazują objawy zasychania kwiatostanów.

Z jeża cieszę się niesamowicie, mam nadzieję, że go nie przestraszyłam, i że zostanie z nami na dłużej.
Ciski pęcznieją, a ja pęcznieję wraz z nimi - że mi się udały.

I znowu "straszysz" jesienią. Że już, tuż za progiem.
Ale cieszę się na śliwki, jesienne mgły i feerię barw liści.
wiklasia 20:12, 05 sie 2018

Tylko czekać aż upały spuszczą z tonu i będzie przesadzanie i rozsadzanie.
kerii 20:24, 05 sie 2018

He he ja jakoś zawsze jak wracam po urlopie to przede wszystkim widzę chwasty i nie skoszoną trawę. I zawsze się zastanawiam jak to jest bo przecież nie plewie codziennie i jakoś tak tych chwaściorów nie ma a jak tylko wyjadę z domu to jak by ze zdwojoną energią rosły )

Jeżyk fajny u mnie niestety dwa futrzaki i w przeciwieństwie do kretów i nornic, jeż by szans nie miał Tak wybiórczy mają instynkt łowny
wiklasia 08:23, 06 sie 2018

Jolu - u mnie futrzak - sztuk 1 na szczęście jeżem niezainteresowany
lindsay80 10:56, 06 sie 2018

spokojnie mogłaś jechać na urlop bo po powrocie ogród w super stanie, ja tam chwastów nie widze.

Tez czekam na ochlodzenie, moze po 20-tym sierpnia cos sie juz uda podzialac w kwestii przesadzania
la_estrellita 19:18, 07 sie 2018

Witam Wiklasiu, kiedyś byłaś u mnie w końcu i ja przeczytałam Twój wątek. Świetna lektura, pośmiałam się i zobaczyłam powstający piękny ogród. Na pewno zostanę na dłużej.

Kilka dni temu również odkryłam szałwiowe przedszkolaki u siebie. Ucieszyłam się jakbym zaginioną rodzinę odnalazła. Jeżyka zazdroszczę. Miałby u mnie ślimakową wyżerkę ale mój pies dwa lata temu wystraszył chyba wszystkie z okolicy. Durny, nie rozumie, że jeżyki nie lubią się z nim bawić i nie wolno ich turlać po całym ogrodzie .