Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:30, 18 kwi 2018

JoannaDe napisał(a)

Toś się namachała. Brawo Ty.
Ja zaledwie truskawki poczyściłam, przycięłam cisy i popodlewałam co wołało wody. No i tańczyłam z kulami buksowymi na tej mojej magnoliowej ale nic sensownego nie wymyśliłam

Jutro w pracy odpocznę
Margerytka40 20:54, 19 kwi 2018

Przemyślałam dziś jeszcze raz na spokojnie możliwość wyboru między dereniem controversa variegata a kaliną jap.Shasta i z wielkim żalem bo baaardzo bym chciała derenia ale decyduję się jednak na kalinę . Niestety boję się że jednak nie przetrwa u mnie a sadzonki tanie nie są i nawet nieduży kosztuje sporo. Poza tym bardzo wolno rosną więc efektu mogłabym nie doczekać . Nie chcę co wiosnę drżeć czy przeżył a i z okrywaniem wiem dokładnie jak to u mnie jest. Jednak wolę mniej wymagające rośliny. Tak więc kalina ,podobno szybko rośnie . Co by do niej pasowało?
makadamia 07:17, 20 kwi 2018

Myślę, że wszystkie te byliny, które Ci akurat zbywają
Gruszka_na_w... 23:57, 20 kwi 2018

Asiu, wyrażam niemy podziw dla Twojej determinacji, sił i pracowitości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 14:02, 21 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Myślę, że wszystkie te byliny, które Ci akurat zbywają

Margerytka40 14:06, 21 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Asiu, wyrażam niemy podziw dla Twojej determinacji, sił i pracowitości.

Haniu dziękuję za uznanie ale chyba nie czuję się jakoś wybitnie pracowita,guzdram się z tymi zmianami . Nie idzie to tak szybko jakbym chciała.
Margerytka40 14:22, 21 kwi 2018

Tak właściwie to oderwałam się na chwilę od roboty bo dopadły mnie watpliwości. Czy runianka poradzi sobie na słońcu? Zaplanowałam na froncie tę runiankę i prawie już ją miałam zamiar sadzić ale mam obawy. Zobaczcie na plan

Czym ewentualnie ją zastąpić ? Rozejrzałam się w moich zasobach roślinnych i z tego co mam to
Jakiś rozchodnik okrywowy
Taki

Bodziszek Maks Frei
Kostrzewy
Carex The Beatles
Carex Frosted Curls
Płomyk szydlasty.
mrokasia 14:37, 21 kwi 2018

Runianka najlepiej rośnie u mnie od wschodu. Ta posadzona od zachodu radzi sobie gorzej, jest taka trochę wymęczona. Pewnie ma tam też za sucho.
Jeśli masz tam słońce to bym jej nie sadziła.
Ten rozchodnik jest fajny ale czy nie za niski?
Gruszka_na_w... 14:54, 21 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Runianka najlepiej rośnie u mnie od wschodu. Ta posadzona od zachodu radzi sobie gorzej, jest taka trochę wymęczona. Pewnie ma tam też za sucho.

Podzielam zdanie Kasi. Mam ją na dwóch stanowiskach. Od północnego-wschodu w towarzystwie rodków rośnie świetnie. Na rondzie w centrum ogrodu ma trudność z zagęszczeniem.
Te niskie rozchodniki są dosyć ciężkie w pielęgnacji, jeśli wyrosną w nich chwasty.
Ten bodziszek też lepiej rośnie w cieniu/półcieniu.
Kostrzewy i turzyca CF poradzą sobie świetnie. Płomyk szydlasty czasem długo się zbiera po zimie. U mnie w tym roku bardzo podmarzł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 15:09, 21 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

To jest wschodnia strona i od samego rana słońce. Szkoda mi jej tam . Rozchodnk faktycznie niziutki . A może póki co kocimiętkę tam wsadzić? Mam dużo tej Walker's Low.