Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

anabuko1 22:42, 29 sty 2019

HalinaF napisał(a)

(...).Hortenscje pnące maja ta wadę ze przez 3 lata nic nie przyrastają tylko sie korzenia,a potem jak burza,a przesadzone?,takie wielkie?jeszcze raz pozdrawiam i juz sie nie wtrącam .Halina

Toszka napisał(a)
Hortensja pnąca bardzo dobrze reaguje na cięcie. I jest bardzo plastyczna do formowania. Warunek tylko jeden jest taki, że musi mieć dobrze wyprowadzony pień główny. Bez sentymentów trzeba wycinać wszystko co nisko wyrasta i ma niecny zamiar się płożyć. Odkąd tak robię (natchnięta pewną hortensją przy starym japońskim szpitalu) to okazało się, że ewidentnie roślina przestała tracić energię na przyrosty, a skupiła się na górze.
Termin cięcia nie ma większego znaczenia dla tej hortki.

To już zaczynam coś rozumieć. Ja mam swoją 3 letnią hor6tensję pnącą i jak została posadzona taka sama jest.
Już myślałam, że ją przesadzę na wiosnę, bo coś może złe miejsce ma.
A to wychodzi, że ten typ tak ma. To może jeszcze ją zostawię. I poczekam ten rok. Może ruszy ??

Asiu serweta przepiękna
yolka 09:27, 30 sty 2019

Piękna serweta, cóż kiedy szydełko jest moim wrogiem, na drutach wyrobie wszystko, ale szydełkiem nie.

mrokasia 16:46, 30 sty 2019

Hej Asiu, u Ciebie jak zwykle - wrze jak w ulu . Nie ma szans na nadrobienie . Serweta śliczna, zdolna bestyjka z Ciebie!
Buziaki zostawiam.
MalGosia 18:51, 30 sty 2019

Asiu,
Twój wątek pędzi z szybkością torpedy, a ja jestem na bieżąco (tylko w ukryciu)! A ile merytoryki tematycznej zawiera Szkoda, że ja taka mocno nie czasowa jestem, bo mam tyle pytań do Ciebie! A mieszkasz chyba z drugiej strony Łodzi? Jednak wiem, że w kwestii choiny, cisów, róż - będę zwracać się o porady do Ciebie!
Ja jestem na etapie poszukiwania sadzonek zarówno cisów jak i choiny - w okolicy mojej brak!
Chciałam sobie kupić nasiona stipy- i nie ma na razie nigdzie, nawet w moim ogrodniczym-więc gdyby Ci się rzuciły w oczy- proszę - daj znać!
Margerytka40 20:02, 30 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Asiu, na żywo serwetka wydaje się być jeszcze piękniejsza. Widać cały kunszt wykonania! Dziękuję, nie śmiałam nawet marzyć
A bombki fantastyczne. Następnym razem może podziergamy wspólnie!

Podziergamy z pewnością, przygotuję Wam szydełka i kordonek
Margerytka40 20:06, 30 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do takiego dziergania to trzeba być oazą spokoju. Zazdroszczę.

Nie wiem czy jestem taką oazą, dla mnie te robótki to zimowy zamiennik ogrodu i dobry sposób na odreagowanie od pracy zawodowej, która wymaga 3razy więcej cierpliwości niż szydełkowanie
Margerytka40 20:13, 30 sty 2019

GorAna napisał(a)
Asiu, ale zdolniacha z Ciebie!
Bombki jak malowane, ale serweta przecudna
Mam pytanie...jaka grubość nici i jaki numer szydełka?, bo przymierzam się do zazdrostki
Pozdrawiam

Dziękuję bardzo Aniu, Twoje krzyżyki to dopiero mistrzostwo, nawet nie próbuję bo chyba by mnie to przerosło, nie potrafiłabym czekać 3,4 miesiące (a może dłużej nawet) na efekt końcowy. Z serwetkami, bombkami jest to jednak szybciej. Co do nici odpowiedziałam u Ciebie.
GorAna 20:20, 30 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)

Dziękuję bardzo Aniu, Twoje krzyżyki to dopiero mistrzostwo, nawet nie próbuję bo chyba by mnie to przerosło, nie potrafiłabym czekać 3,4 miesiące (a może dłużej nawet) na efekt końcowy. Z serwetkami, bombkami jest to jednak szybciej. Co do nici odpowiedziałam u Ciebie.

Dziękuję Asiu za odpowiedź
Właśnie zabieram się za naukę robienia szydełkowych kwiatków.
Chcę podarować bliskim materiałowe serduszka z motywem szydełkowym.
Mam nadzieję, że się udadzą
Pozdrawiam
ryska 20:22, 30 sty 2019

Asiu piękna ta serweta, nie mogę przemilczeć tego faktu (bo zaglądam, jestem na bieżąco, nic nie piszę, bo w projektowaniu i doradzaniu nie umiem pomagać)
Margerytka40 20:43, 30 sty 2019

GorAna napisał(a)

Dziękuję Asiu za odpowiedź
Właśnie zabieram się za naukę robienia szydełkowych kwiatków.
Chcę podarować bliskim materiałowe serduszka z motywem szydełkowym.
Mam nadzieję, że się udadzą
Pozdrawiam

Na pewno się udadzą