Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 09:25, 09 kwi 2019

Nic tam nie mam, planuję położyć wąż nawadniający bo wiem, że podlewaniem normalnym nie dam rady. Świerki wszystko wypiją. Konsultowałam się z Bogdzią przed chwilą i jest szansa, że barwinek da radę, nawet za bardzo może sobie poradzić
Margerytka40 09:48, 09 kwi 2019

Mój patyczek magnoliowy na froncie

Anda 09:59, 09 kwi 2019

Asiu, mysle, ze barwinek da rade. Rosnie u moich sasiadow przed domem, w pelnym sloncu na patelni. Od lat jako wode widzi tylko deszcz, a zeszly rok byl przeciez bardzo suchy i goracy. I daje rade, nawet za bardzo. Tylko w pierwszym roku bedziesz musiala mu pomoc, zeby mogl sie dobrze ukorzenic.
Sa jeszcze odmiany bodziszka na bardzo suche stanowiska, wyszukac Ci?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 10:10, 09 kwi 2019

Anda napisał(a)
Asiu, mysle, ze barwinek da rade. Rosnie u moich sasiadow przed domem, w pelnym sloncu na patelni. Od lat jako wode widzi tylko deszcz, a zeszly rok byl przeciez bardzo suchy i goracy. I daje rade, nawet za bardzo. Tylko w pierwszym roku bedziesz musiala mu pomoc, zeby mogl sie dobrze ukorzenic.
Sa jeszcze odmiany bodziszka na bardzo suche stanowiska, wyszukac Ci?

Dzięki Ewo, myślę że dam barwinek jednak. Bogdzia ma w nadmiarze to podzieli się ze mną. Co prawda ostrzega mnie że on nie do pozbycia się później ale między tymi moimi świerkami iście spartańskie warunki są, nie dość, że korzenie świerków wiadomo to jeszcze glina i cień.
Margerytka40 10:15, 09 kwi 2019

A czy w takiej połaci barwinka można coś jeszcze posadzić? On pozwala by coś w nim rosło? To na przyszłość bo jak mi się rozejdzie dużo dalej a mają tam być paprocie oczywiście w oddaleniu od świerków by dały radę
Zakrecona 10:25, 09 kwi 2019

Margerytka40 napisał(a)

To kalina koreańska a u Ciebie zdaje się miała być Compakta na pniu, no niestety wszystkiego mieć nie można. Koreańska cudnie pachnie, muszę ją przesadzić.
Chuchaj ciepełkiem do mnie w nocy to może da się oszczędzić kwiaty magnolki

Ja jak sroka, co zobaczę, to mi się podoba
Chuchałam, od serca.
Anda 10:25, 09 kwi 2019

U sasiadow tylko lawendy daja mu rade, bo sa wielkie. Zdaje sie, ze bodziszka tez juz polknal. Nie wiem, czy zje paprocie, czy nie, ale ryzyko jest. Musialabys go co roku ze szpadlem kontrolowac.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
10:44, 09 kwi 2019
Margerytka40 napisał(a)
Czy barwinek da radę rosnąć pod świerkami? Wzięłam się dziś za kopanie właśnie w okolicy świerków tych na froncie, fatalne warunki. Udaje mi się wbić szpadel z wielkim trudem. Mam bodziszek korzeniasty, spróbuję czy tam sobie poradzi, oby ale pomyślałam jeszcze o tym barwinku, byłby zimozielony

Ty zawsze ostro dajesz więc poradzisz sobie, zlej ziemię wodą tak by stała i wsiąkła, będzie lżej też tak robie przed kopaniem w glinie. lżej na pewno
Margerytka40 12:36, 09 kwi 2019

Anda napisał(a)
U sasiadow tylko lawendy daja mu rade, bo sa wielkie. Zdaje sie, ze bodziszka tez juz polknal. Nie wiem, czy zje paprocie, czy nie, ale ryzyko jest. Musialabys go co roku ze szpadlem kontrolowac.

No tak, pilnować bum dziada musiała. Kurcze trudno mi się zdecydować. Może jednak posadzę te bodziszki, mam trochę i wydaje się, że poradzą sobie. Chyba tak zrobię a jak coś to zostanie już tylko ten barwinek
Margerytka40 12:40, 09 kwi 2019

MonikA napisał(a)

Ty zawsze ostro dajesz więc poradzisz sobie, zlej ziemię wodą tak by stała i wsiąkła, będzie lżej też tak robie przed kopaniem w glinie. lżej na pewno

Tak robię, to najlepszy sposób. Oj powiem Ci, że tego ostrego działania mam już trochę przesyt, gdzie nie kopnę tam problem. Dobrze, że już sporo zrobione bo nie wiem czy dziś bym zaczynała od początku wiedząc o tych niespodziankach