Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 08:28, 10 kwi 2019

effka napisał(a)
Ten barwinek w suchym cieniu pod świerkiem i jodłą da radę? Runianka japońska mi omdlewa i muszę ją ciągle podlewac a ram popiół nie ziemia, nawet po przemieszaniu z kompostem i obornikiem...

Magnolia urocza

Ten barwinek od Bogdzi to ponoć terminator jest, na pewno pierwszy sezon trzeba będzie go podlewać ale myślę, że dalej poradzi sobie już sam.
Magnolie dzisiejszą noc wytrwały nie naruszone przez mróz, chyba nie było aż tak zimno jak zapowiadali choć rano powietrze bardzo rześkie. Boję się, że dziś noc będzie zimniej.
Margerytka40 08:36, 10 kwi 2019

Magleska napisał(a)
patyczkowa magnolia ma pełno slicznych pączków taki maluszek ,a jak już ładnie się prezentuje
poczytałam o wyborach barwinkowo-bodziszkowych na pewno wybierzesz super ,bo wszystkie zmiany co robisz mi się podobają

Ten patyczek niepozorny a widać go teraz z daleka, cudne są kwitnące magnolie z resztą ja je lubię też i po kwitnieniu i nawet gołe zimą są fajne tylko trzeba je trochę wyprowadzić.
No zobaczymy jak to z tym barwinkiem wyjdzie, właściwie już podjęłam decyzję
Margerytka40 08:43, 10 kwi 2019

Anda napisał(a)
Asiu, przeczytaj odpowiedz Gosi dla Grzesia na temat barwinka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8099-bylinowa-laka?page=75#post_6

Nie chcę Cię straszyć bynajmniej Myślę, że można temu zapobiec co jakiś czas używając kosiarki, tak jak pisze Pani Przyroda.

A mnie się wydaje choć może się mylę, że koszenie jeszcze tylko go wzmocni i spowoduje, że tych rozłogów będzie więcej. Stawiałabym raczej na trzymanie go w określonym obszarze przy pomocy szpadla i usuwaniu wszystkiego co poza. Koło mnie w ogródku mają obwódkę z barwinka, taki wałeczek. Czyli można
Anda 08:45, 10 kwi 2019

W ogrodzie dużo można, jesli właściciel jest zdecydowany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 08:45, 10 kwi 2019

paniprzyroda napisał(a)
Dawno temu pozyskiwałam bergenie właśnie z poletka, które było po koszeniu. Przez przypadek również u mnie em kiedyś skosił młode sadzonki, odbiły w dwójnasób. Barwinek dwa lata temu wydałam co do jednego, ktoś z rodziny sadził go jako roślinę zadarniającą pod brzozami ( tak na oko 15x15 m). Jak będę kiedyś w odwiedzinach, to zrobię fotkę.

Na takim obszarze barwinek musi fajnie wyglądać zwłaszcza kwitnący
Margerytka40 08:51, 10 kwi 2019

Anda napisał(a)
W ogrodzie dużo można, jesli właściciel jest zdecydowany

No, ja zdecydowałam zaryzykować z nim, po walce z podagrycznikiem i perzem już mi chyba nic nie straszne, a nie, jeszcze mam powój i będę go próbować metodą słoiczkową udusić
Kawa 09:43, 10 kwi 2019

uuu Asia normalnie nie nadążam za Tobą
patyczek magnoliowy śliczny!!!!!
Margerytka40 06:16, 11 kwi 2019

Kawa napisał(a)
uuu Asia normalnie nie nadążam za Tobą
patyczek magnoliowy śliczny!!!!!

Eee tam, nic wielkiego się nie dzieje, takie tam pierdoły. Magnolie przetrwały dzisiejszą noc chyba, zerknęłam tylko w biegu rano jak do pracy szłam.
Bogdzia 14:00, 11 kwi 2019

Czytam ale nic nie pisze nie chcę sugerowac decyzji odnośnie barwinka.
Margerytka40 15:18, 11 kwi 2019

Bogdzia napisał(a)
Czytam ale nic nie pisze nie chcę sugerowac decyzji odnośnie barwinka.

Bożenko podejmę ryzyko z tym barwinkiem ale będę go obserwować bardzo. Jeśli faktycznie za bardzo mi się będzie panoszył i nie będę dawać rady by go ograniczać to po prostu go wywalę nim powstanie problem. Wiem już jakie jest zagrożenie a to najważniejsze. Na tę chwilę ważne jest dla mnie by coś między tymi świerkami w ogóle chciało urosnąć. Jak tylko przygotuję tam miejsce zgłoszę się do Ciebie