Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

LeniwaOla 12:46, 28 paź 2016

Cześć Anetko. Pisałam już wcześniej, ale chyba przeoczyłaś .

Podczytuję od kilku dni wątek i tak sobie myślę, może spróbuj podejść do ogrodu całościowo. Nie rozpatruj każdej rabatki osobno, tylko jak jeden organizm. Wiesz jaki "klimat" chciałabyś osiągnąć? Jaki nastrój mieć w ogrodzie, a może różne nastroje i kilka "wnętrz". Jak złapiesz ten wymarzony "klimat", to może łatwiej będzie Ci wybrać rośliny lub odrzucić niepasujące chciejstwa. A może to masz już za sobą i jesteś krok dalej? Jeśli tak, to pokaż jakąś fotę/ogród z klimatem, do której wzdychasz. Będzie nam łatwiej doradzić tak, żeby zbliżyć sie do Twoich oczekiwań.

Buziaki z deszczowych okolic :*
Nett 13:02, 28 paź 2016

LeniwaOla napisał(a)
Cześć Anetko. Pisałam już wcześniej, ale chyba przeoczyłaś .

Podczytuję od kilku dni wątek i tak sobie myślę, może spróbuj podejść do ogrodu całościowo. Nie rozpatruj każdej rabatki osobno, tylko jak jeden organizm. Wiesz jaki "klimat" chciałabyś osiągnąć? Jaki nastrój mieć w ogrodzie, a może różne nastroje i kilka "wnętrz". Jak złapiesz ten wymarzony "klimat", to może łatwiej będzie Ci wybrać rośliny lub odrzucić niepasujące chciejstwa. A może to masz już za sobą i jesteś krok dalej? Jeśli tak, to pokaż jakąś fotę/ogród z klimatem, do której wzdychasz. Będzie nam łatwiej doradzić tak, żeby zbliżyć sie do Twoich oczekiwań.

Buziaki z deszczowych okolic :*

Olu, mniej więcej chyba wiem co bym chciała w tej części ogrodu, choć nie jest to łatwe do pisania. Jak oglądam inspiracje bardzo podobają mi się ogrody monochromatyczne- zielono białe, elegenckie, nowoczesne. Ale wiem, że nie będę w stanie utrzymac dyscypliny, ograniczać gatunki i w końcu zacznie mi brakowac koloru. Staram się więc podejść realistycznie i znaleźć coś pomiędzy. W końcu ogród ma sprawiać przyjemność a nie być więzieniem, prawda?

Jeśli chodzi o ogrody z O, to inspiruję się kilkoma w sumie i z każdego cos próbowałam uszczknąć dla siebie, ale chyba coś źle zrobiłam, bo dziewczyny odradziły.
Chyba najbardziej zafascynował mnie ogród Zielonej, Joli lojalnej, ogród Przemka mały ale pojemny, realizacje Danusi te nowoczesne, ogród Oli (moja codzienność), Sylwii, a z z wielu innych podobają mi się jakieś detale, konkretne rabaty czy układ roślin w konkretnym miejscu i tego nie jestem w stanie wymienić

Wychodzi więc na to, że lubię ogrody poukładane, eleganckie, z kompaktowymi krzewami, o dość regularnym pokroju, pełne traw, ale jednak kolorowe, gdzie wciąż będzie coś kwitło. I dokładnie to chciałabym uzyskac u siebie. Czy tak sie da? Czy to jednak za dużo?
UlaB 14:15, 28 paź 2016

Nett napisał(a)

Aniu jesli chodzi o RB to mam w dwóch miejscach i każdy jest inny- niby to trawa lubiące słońce, ale właśnie lepiej się wybarwia i trzyma ten osłonięty przez płot niż ten, który jest na słońcu. Tamtego nawet nie fotografuje, blady i pozwijany już.
Może za mało wody ma..

Rzeczywiscie chyba cos jest na rzeczy. U mnie RB rosnie w miejscu, gdzie nie ma szansy na słonce dłuzej niz do 15 (w szczycie lata). Rosnie bez opamietania i mimo ze jesienią słonca ma bardzo malo to wybarwia sie genialnie. Zywy ogień. Musze zaznaczyc ze ma dosyc wilogotno w nózkach i mzoe to o to chodzi - moze nie tyle pełne slonce i wilgotnosc podłoza jest u niej kluczowa?

Jesienia zachwyca mnie jeszcze jedna roslina - fortegilla. Wiosną tez zreszta jest fajna - smiesznie kwitnie. O grujeczniku jeszcze nie mam opinii.
Nett 14:19, 28 paź 2016

Fortegilla- nie znam. Musze poczytać
Teraz czytam o jaśminowcach, kalinach i dereniach.

ren133 14:35, 28 paź 2016

Nett napisał(a)

Ale ogólnie, czy w obwódkach czy w trawach ?

Ogólnie bo nie wiem czy zdążyłaś się zorientować, że ja ostatnio trochę w minimalizm idę? Drzewa wielopniowe, graby, kulki i kostki bukszpanowe królują
Nett 15:43, 28 paź 2016

ren133 napisał(a)

Ogólnie bo nie wiem czy zdążyłaś się zorientować, że ja ostatnio trochę w minimalizm idę? Drzewa wielopniowe, graby, kulki i kostki bukszpanowe królują

No... pięknie u Ciebie. Powiedziałabym dojrzale. Ja chyba jeszcze w przedszkolu ogrodowym jestem. Nie potrafiłabym tak zaplanować. Może za kilka lat..

Edit.. Reniu a u Ciebie sa derenie, jaśminowce lub kaliny? Jakie masz krzewy u siebie? Bo oglądam i nie widzę. Ja też ich nie czuję, ale nie wiem co można dac w zamian jak te większe krzewy.
Nett 16:02, 28 paź 2016

Fajna ta fortegilla. Biała... i lubi kwaśniejsze podłoże... Wrzuciłabyś u mnie kilka fotek swojej? Please
ren133 19:07, 28 paź 2016

Nett napisał(a)

No... pięknie u Ciebie. Powiedziałabym dojrzale. Ja chyba jeszcze w przedszkolu ogrodowym jestem. Nie potrafiłabym tak zaplanować. Może za kilka lat..

Edit.. Reniu a u Ciebie sa derenie, jaśminowce lub kaliny? Jakie masz krzewy u siebie? Bo oglądam i nie widzę. Ja też ich nie czuję, ale nie wiem co można dac w zamian jak te większe krzewy.

Miło mi Tylko, że u mnie wszystko metodą prób i blędów, ciągle coś zmieniałam, przesadzałam, poszerzałam rabaty, przerabialiśmy system nawadniania ... uparłam się jedynie od samego początku na kulki bukszpanowe i bardzo się z tego cieszę bo uwielbiam je w swoim ogrodzie))) Powiem Ci jeszcze, że dużą robotę w ogrodzie robi architektura ogrodowa Jesli marzy Ci się coś takiego warto to zaplanować wcześniej. Taki plan calościowy ogrodu to podstawa, linie rabat to jedna z ważniejszych spraw, również nasadzenia drzew są istotne ... bo przesadzic drzewo to już skomplikowana sprawa

Nie mam wymienionych przez Ciebie krzewów, nie mam krzewów w ogóle ale np mam trzcinnika jako średnie piętro

Wpadnę za godzinke jeszcze bo jadę po dynie córcia wierci mi dziurę w brzuchu
sylwik69 19:09, 28 paź 2016

Aneto dziewczyny dobrze radzą,nie stresuj się,zobaczysz że do wiosny powstanie super plan tej rabaty i może Szefowa coś podpowie.U mnie możesz projektować i wypowiadać się do woli,nie będę Cię miała dość,raczej wdzięczna będę
Nett 19:24, 28 paź 2016

sylwik69 napisał(a)
Aneto dziewczyny dobrze radzą,nie stresuj się,zobaczysz że do wiosny powstanie super plan tej rabaty i może Szefowa coś podpowie.U mnie możesz projektować i wypowiadać się do woli,nie będę Cię miała dość,raczej wdzięczna będę

Ach, Sylwia, chciałabym się nie stresować, ale sama wiesz jak jest, jak człowiekowi koncepcji brak. Zaglądam do Ciebie bardzo chętnie i będę zaglądać, bo muszę zrozumiec pomysł z obwódką