Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 23:49, 29 paź 2016

natka098 napisał(a)

Nie bo to akurat tam słońce będzie około 6h około południa.

Sen jest dla mięczaków

Hi, hi, dobre. Ja też sowa jestem. Ale rano lubię kawkę w łóżku wypić

Podoba mi sie połączenie rozplenicy z hortensją. Zwłaszcza, ze ta odmiana proponowana przez Toszkę już od maja kwitnie, więc nie byłoby pusto wiosną.
Zielona 23:51, 29 paź 2016

Ech.... Czytam Twoje słowa, które tak dobrze mam w pamięci jako swoje własne. Każdy, absolutnie każdy na forum musi przejść ten etap. I nie pociesze Cię... To nie jest łatwy czas. Bo to czas, w którym masz w głowie wszystkie te piękne kompozycje z podglądanych ogrodów i chciałabyś już-natychmiast wykorzystać je u siebie. Niby to proste... ale jednak takie nie jest. Bo nie da się metodą "kopiuj-wklej" zaplanować ogrodu, który jest przecież inny... indywidualny... W którym Twoje salonowe okno widzi co innego, niż u mnie. W którym z tarasu chcesz oglądać nie to, co wypada posadzić, gdyby chcieć skopiować układ mocno siedzący w głowie...
Do czego zmierzam? Do najlepszej rady, jaką możesz dostać: daj sobie czas! Korzystaj z mądrych rad, ale każdą krytycznie analizuj "w terenie". Wiesz, jak bardzo się dziwiłam, kiedy rysunek zrobiony we własnej kuchni zaniosłam do ogrodu i... okazało się, że muszę zmienić koncepcję, bo z bliska nijak nie pasuje. Nie miałam projektu, więc musiałam się liczyć z tym, o czym pisała Renia. Z przesadzaniem, kilkukrotnym planowaniem, pożegnaniem się z jednymi roślinami i polubieniem tych, o których wcześniej nie myślałam... Wierzę, że jesteś na najlepszej drodze do tego, by jak Renia powiedzieć: 'a właśnie że będę miała taką rabatę na froncie, bo mi się podoba!'
Słuchaj siebie i... wyluzuj! Dasz radę, bo... zaczynasz dokładnie tak, jak Ci, którzy sobie poradzili!
Trzymam kciuki!
Nett 23:59, 29 paź 2016

Zielona napisał(a)
Ech.... Czytam Twoje słowa, które tak dobrze mam w pamięci jako swoje własne. Każdy, absolutnie każdy na forum musi przejść ten etap. I nie pociesze Cię... To nie jest łatwy czas. Bo to czas, w którym masz w głowie wszystkie te piękne kompozycje z podglądanych ogrodów i chciałabyś już-natychmiast wykorzystać je u siebie. Niby to proste... ale jednak takie nie jest. Bo nie da się metodą "kopiuj-wklej" zaplanować ogrodu, który jest przecież inny... indywidualny... W którym Twoje salonowe okno widzi co innego, niż u mnie. W którym z tarasu chcesz oglądać nie to, co wypada posadzić, gdyby chcieć skopiować układ mocno siedzący w głowie...
Do czego zmierzam? Do najlepszej rady, jaką możesz dostać: daj sobie czas! Korzystaj z mądrych rad, ale każdą krytycznie analizuj "w terenie". Wiesz, jak bardzo się dziwiłam, kiedy rysunek zrobiony we własnej kuchni zaniosłam do ogrodu i... okazało się, że muszę zmienić koncepcję, bo z bliska nijak nie pasuje. Nie miałam projektu, więc musiałam się liczyć z tym, o czym pisała Renia. Z przesadzaniem, kilkukrotnym planowaniem, pożegnaniem się z jednymi roślinami i polubieniem tych, o których wcześniej nie myślałam... Wierzę, że jesteś na najlepszej drodze do tego, by jak Renia powiedzieć: 'a właśnie że będę miała taką rabatę na froncie, bo mi się podoba!'
Słuchaj siebie i... wyluzuj! Dasz radę, bo... zaczynasz dokładnie tak, jak Ci, którzy sobie poradzili!
Trzymam kciuki!

Marta dziękuję. Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Jestem zafascynowana Twoim ogrodem i pewnie znalazłabyś w moich planach kilka zestawień wzorowanych na Twoim ogrodzie. Staram się nie kopiować, ale Twój ogród faktycznie mnie zachwycił i dokładnie wpasowuje się w mój, nazwijmy to bieżący gust.
Tak, daję sobie zimę na planowanie. Przestaję mieć ataki paniki (tak, tak, miałam takie) i coraz więcej oglądam i szukam. Ale czasem szukam za bardzo i potrzebuję dobrej korekty albo pokazania kierunku. Jeśli zechciałabyś czasem zajrzeć do mnie i podzielić się swoim punktem widzenia, byłabym bardzo wdzięczna. Bardzo liczy się dla mnie Twoje zdanie.
Nett 16:51, 30 paź 2016

Usiedliśmy dziś z eMem i poważnie pogadaliśmy o ogrodzie (na szczęście coraz częściej się angażuje i nie ucieka jak wspominam o ogrodzie ).
Jemu najbardziej podobają się ogrody nowoczesne i minimalistyczne, ale "żeby nie było jak w hotelu albo biurze", ale wie, że to nie do końca dla mnie, bo jak powiedział, ja lubię "ogrody w stylu nowoczesne cztery pory roku", czyli żeby coś kwitło i żeby był kolor w ogrodzie.

Generalnie nie wzbrania się jeśli będzie trzeba z czegoś zrezygnować, przenieść, wyciąć. Też coraz bardziej dokucza mu brak żywopłotów i zaczęliśmy się zastanawiać czy od ulicy nie posadzić po całej długości od rogu działki do skraju domu żywopłotu grabowego. Przesadzilibyśmy więc te cyprysiki, jałowiec i tuje i dali jednakowy żywopłot.

Oglądaliśmy inspiracje i bardzo nam się spodobał. Taki do wysokości 160-180 cm, a nad nim ewentualnie korony kilku drzew.

Nie mamy jednak żadnego doświadczenia z takim żywopłotem liściastym i zastanawiamy się czy to dobry pomysł i czy sobie poradzimy. Czy to ma sens?Co myślicie?
sylwik69 17:28, 30 paź 2016

Takie rozmowy są na pewno potrzebne,każdy ma jakieś oczekiwania i trzeba znależć złoty środek albo iść na kompromis
AnnaCh 23:14, 30 paź 2016

Anetko wpadłam z rewizytą, na razie tylko się przywitam.
Postaram się poczytać w wolnym czasie
Nett 23:18, 30 paź 2016

Witam i zapraszam. Bardzo potrzebuję mądrych rad.
natka098 23:37, 30 paź 2016

Super taka rozmowa, niestety z moim tak się nie da bo on się na wszystko zgadza, z jednej strony fajnie ale z drugiej to brakuje mi konkretnej rozmowy.
Nett 08:43, 31 paź 2016

A u mnie własnie było tak, że eM uciekał przed rozmowami, niby mogłam robić co chcę, ale nie pomagał, więc nawet przesadzanie, kopanie, obrzeża robiłam sama. Chyba nie "utożsamiał" się z tym co robię i nie do końca się z tym zgadzał. A najbardziej drażniło go przesadzanie, ale tego to akurat zagwarantować nie mogę.
Też chciałby żeby powstał konkretny projekt, na który oboje się zgodzimy i żeby zrobić raz a porządnie. Myślę, że co do grubych rzeczy na pewno tak można, a biżuterię to sobie będe zmieniać wedle uznania i potrzeb.
Generalnie fajna taka rozmowa. Dużo wnosi. I chyba popycha mnie bardziej w stronę oszczędniejszych form, ograniczania gatunków. Choć nowoczesnego ogrodu jeszcze nie czuję. Musze znaleźć coś pomiędzy
AniMa 08:55, 31 paź 2016

Netka to teraz po tej rozmowie z eMem nie zostało nic innego jak usiąść z ołówieczkiem w ręku, kilkoma kopiami rzutów ogrodu i pobawic sie w rysowanie. Ogród musi Wam obojgu pasować...Mój oglądał moje rysunki i akceptował albo robił wielkie oczy - oznaka krytyki....no i tez chcemy "coś" pomiędzy...