Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

makadamia 08:00, 04 lis 2016

Nett napisał(a)

Natuś no ja wymyślam ale mam wrażenie że jeden pomysl gorszy od drugiego. A tu Asia wpada i rysuje coś, co ma ręce i nogi. Ja po miesiącu myślenia bym w życiu na to nie wpadła.
Eee, do dooopy jest.

Anetko, przecież ja nic nowego nie wymyśliłam! Zarówno pomysł żywopłotu jak i dwóch drzewek padły już wcześniej.

Jedyna różnica jest taka, że Ty założyłaś "teraz myślę nad tym kawałkiem do skarpy" a ja poszłam dalej. Powtórzę jeszcze raz to, co napisałam wcześniej: możliwości zagospodarowania 5-metrowej rabaty jest mnóstwo. Jak zaczniesz myśleć "i to jest ładne, i to, i tamten pomysł też fajny" to zaczynasz się gubisz w nadmiarze możliwości. Jak zaczniesz myśleć "chcę osiągnąć taki i taki efekt" to od razu pole możliwości się zawęża i łatwiej podjąć decyzję.

A żeby nie było, że tak niemiłosiernie się mądrzę, to chciałabym przypomnieć, że na początku rozważań wrzuciłam Ci zupełnie inną propozycję.

Projekt, który Wam zaproponowała firma jest trochę przekombinowany, ale faktycznie podoba mi się, jak sobie poradzili ze spadkiem terenu. Te niskie schodki i kaskadowe tarasy fantastycznie wyglądają w rzeczywistości.
AniMa 08:42, 04 lis 2016

Netka ty się wrzodów nabawisz...stresować się do takich późnych godzin nocnych...No przez kolano trzeba Cie przełożyć. O 22 spać i wypoczywać!!!! Wypoczętemu zawsze lepsze pomysły przychodzą do głowy....
Nett 09:00, 04 lis 2016

Zastanawiałam się dłuższą chwilę co napisac i nie wiem.
Wszyscy radzicie dać sobie czas i się nie stresować. A ja powtarzam, ze jak mam cos nieskończone, to po nocach spac nie mogę. I to dotyczy wszystkiego w moim życiu. Ja się uspokoję jak będę miała zaplanowane chociaż część rabat, a po kilku tygodniach jestem wciąż w ciemnej....
I obawiam się, ze za miesiąc, dwa nic się nie zmieni.

Ech.. nie, nie wiem co napisac.
Iwk4 09:09, 04 lis 2016

Ja też nie mogłam spać. Wątki po nocach oglądałam. Morze inspiracji zapisałam. Uspokoiłam się, jak kształty zaczęły się wyłaniać.
Anetko, masz co robić : Musisz pomierzyć wszystko i zrobić plan.
To sporo pracy. Potem poleci z górki.
Nanieś drzewa i punkty stałe. Skarpy, strony świata.
Zastanów się, co chcesz mieć w ogrodzie.
Nett 09:14, 04 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja też nie mogłam spać. Wątki po nocach oglądałam. Morze inspiracji zapisałam. Uspokoiłam się, jak kształty zaczęły się wyłaniać.
Anetko, masz co robić : Musisz pomierzyć wszystko i zrobić plan.
To sporo pracy. Potem poleci z górki.
Nanieś drzewa i punkty stałe. Skarpy, strony świata.
Zastanów się, co chcesz mieć w ogrodzie.

Dobrze Iwonka, że to piszesz, bo myślałam, że tylko ja wariuję. Może to taki etap, przez który trzeba przejść. No, uspokoiłam sie trochę, że nie jestem wariatką
Ty to mądra kobitka jesteś.

AnnaCh 09:17, 04 lis 2016

Aneta, ja też czasami spac nie mogę, śnią mi się moje cisy, że zdechły, albo, że mi graby padły, albo jak tu zrobić fajny kształt rabaty
I powiem tak, ja już dwa sezony z O spędziłam i nadal mój ogród, to raczej lepsze podwórko, niż ogród, ale troszkę nauczyłam się radzić z tym stresem, powoli w głowie nakreśla mi się plan (bo też ciągle nie zrobiłam), ale wiem też, że nie ma się co spinać, bo inne ogrody takie piękne Mój ogród jest mój i ma w nim być dobrze mi
Sezon się kończy, to dobry czas, zeby się wyluzować i pomyśleć Powoli narysować co i jak Choć ja poprzednią zimą tego nie zrobiłam
AniMa 09:43, 04 lis 2016

Jesteś taką sama wariatką jak większość z nas
Tylko nieliczne wyjątki na O. od razu mieła pięknie wyczesnae ogrody, pozostali planowali, zmieniali, dodawali, ujmowali, przekopywali....Zobacz Nett O. istnieje już kilka ładnych lat, ogrody miały czas nabrać tych pintowych kształtów... Ty teraz zmieniasz, to co na początku wielu osobom się podobała...nie jest żle...
EWOLUUJESZ!!!

ps. rozumiem Twoje rozterki i wierz mi łączę sie z Tobą
Nett 09:49, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Aneta, ja też czasami spac nie mogę, śnią mi się moje cisy, że zdechły, albo, że mi graby padły, albo jak tu zrobić fajny kształt rabaty
I powiem tak, ja już dwa sezony z O spędziłam i nadal mój ogród, to raczej lepsze podwórko, niż ogród, ale troszkę nauczyłam się radzić z tym stresem, powoli w głowie nakreśla mi się plan (bo też ciągle nie zrobiłam), ale wiem też, że nie ma się co spinać, bo inne ogrody takie piękne Mój ogród jest mój i ma w nim być dobrze mi
Sezon się kończy, to dobry czas, zeby się wyluzować i pomyśleć Powoli narysować co i jak Choć ja poprzednią zimą tego nie zrobiłam

No ja jeszcze nie radzę sobie ze stresem, ale bardzo mądrą rzecz powiedziałaś- mój ogród jest mój i ma w nim być dobrze mi.
Ja jestem na etapie, że mój ogród mnie tak rozczarował, że własnie nie czuję się w nim dobrze, wręcz czasem patrzeć mi sie nie chce, bo az smutno się robi. Dlatego tak pragnę zmian.
Ale może faktycznie to też dlatego, że nie miałam konkretnego planu. Napatrzyłam się na O, zrobiłam coś na wzór, podokupowałam roślin gdzie mi się wydawało żeby dodać i powstał za przeproszeniem... burdelloo bum bum.

A teraz to cudo trzeba wyprowadzić na ludzi. Tylko jeszcze umiejętności brak.
Dobra, nie ma co narzekac, tylko do roboty porządnie przysiąść.
Nett 09:50, 04 lis 2016

AniMa napisał(a)
Jesteś taką sama wariatką jak większość z nas
Tylko nieliczne wyjątki na O. od razu mieła pięknie wyczesnae ogrody, pozostali planowali, zmieniali, dodawali, ujmowali, przekopywali....Zobacz Nett O. istnieje już kilka ładnych lat, ogrody miały czas nabrać tych pintowych kształtów... Ty teraz zmieniasz, to co na początku wielu osobom się podobała...nie jest żle...
EWOLUUJESZ!!!

ps. rozumiem Twoje rozterki i wierz mi łączę sie z Tobą

No, ewolucja prowadzi do cywilizacji, to chyba dobry kierunek obrałam
Nett 09:51, 04 lis 2016

A słowa Ani to chyba sobie nad łóżkiem powieszę.