Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 14:02, 06 lis 2016

anbu napisał(a)
Widzę, że zawiązał się Ty jakiś Klub Wsparcia Duchowego

Aniu u Ciebie kopalnia wiedzy, u mnie Klub Wsparcia, u Reni kopalnia pomysłów, u Romy siła spokoju itd. i to jest fajne
Nett 14:18, 06 lis 2016

Byliśmy wczoraj u znajmoych, których córka jest po architekturze krajobrazu. Nie pracuje w zawodzie, ale chwilę pogadałyśmy i ona powiedziała fajną rzecz.
Powiedziałam, ze mordujemy się z ogrodem, ze z domem nie było problemu, a tu kombinujemy, kombinujemy i nic. To zapytała jak projektowałam dom i powiedziąłam, ze zdecydowałam, że wszystko biało czarne, bo później wszystko pasuje do tego, a jak powstały schody, do nich dobraliśmy wszystkie elementy drewniane. I ona zapytala dlaczego tak nie robie w ogrodzie. Dleczego od razu tyle kolorów i faktur próbuję łączyć i że jest to trudne. A poza tym powiedziała, że przecież chcieliśmy nowoczesny ogród więc dlaczego ide w tradycyjny. A mój mąż powiedział, że naoglądąłam się na forum i dlatego.
Usiedliśmy chwilę nad komputerem i podrzuciła nam kilka pomysłów. Jeszcze się z nimi oswajam, ale spróbję później wrzucić o co mniej więcej chodzi.

W sumie doszłyby trzy drzewa wielopniowe, mnóstwo trzcinnika, trochę miskantów i turzyc, a z kolorów tylko biale hortensje i trochę fioletu(werbena, szałwia, lawenda, perowskia).
Zobaczymy....
TeresaK 14:45, 06 lis 2016

Brawo... To co powiedziała córka znajomych to jeden z elementów dekalogu Danusi. Tylko jak "wsiąkamy" w Ogrodowisko to bardzo łatwo o tym zapominamy. Bo ten ogrom wiedzy i pięknych ogrodów nas zaczyna przytłacza. Córka znajomych wspaniałą rzecz zauważyła. Do ogrodu trzeba podejść jak do budowy swojego domu, swojego azylu. Będzie dobrze
ren133 14:52, 06 lis 2016

Nie mogę się doczekać propozycji fachowca
sylwik69 18:19, 06 lis 2016

Faktycznie przy dużej ilości gatunków jest trudniej!fajnie,że miałaś okazję porozmawiać ogrodowo.Z każdej rozmowy coś się wynosi,a być może będzie to przełomowe w Twoim przypadku
UlaB 18:46, 06 lis 2016

Aneta, bardzo cenna wizyta
Ale rozumiem, że całosciowo popatrzyłyscie na ogród?

A tak a'propos doradzania - mysle, ze mało kto z nas doradzajacych Ci ma perfekcyjny ogród. ja przyznaję, ze nie mam, ale chyba troche łatwiej mi spojrzec na ogrod z perspektywy swojej "walki" - jakies tam doswiadczenei wpadło, wiem jakie błędy popełniłam i widze co z czasem łatwo poprawic, a czego juz nie.
Nieustannie ściskam kciuki. Bedzie dobrze!
jankosia 19:42, 06 lis 2016

Oj jak fajnie To już wiemy że będzie pięknie Od razu pomyśl nad jakimś mało widocznym kącikiem na przechowalnik. Eliminacja zbędnych roślin nie jest łatwa i taki przechowalnik da ci czas na podjęcie męskich decyzji: mam gdzie przesadzić, sprzedać lub wyrzucić
Trzymamy kciuki Anetko
Nett 20:01, 06 lis 2016

Kochani, jeszcze chyba za wcześnie żeby się cieszyć, bo to jedynie rozmowy koncepcyjne były, bez szczegółów. I dla mnie dość szokujące, bo kompletnie inna koncepcja. Musze się zastanowić czy to jest faktycznie to. I 3/4 roślin usunąć albo nawet 9/10.
Szkoda, że córka znajomych nie ma ochoty się zajmowac projektowaniem, bo ma naprawde talent. Ale jak ktoś ma talent, to wykorzystuje go w tak wielu dziedzinach, że rzeczywiście musi dokonywac wyborów co chce robić. Dziewczyna prowadzi kwiaciarnię, stoisko z ozdobami ręcznie robionymi, maluje, obsługuje imprezy w zakresie wystroju, wesela, przyjęcia, uprawia pole dance i nie wiem co jeszcze.

Ja niestety antytalencie artystyczne i nie zaprzeczajcie proszę, bo prawde mówię. Próbuję od rana nanieść na papier to, o czym wczoraj rozmawiałyśmy i za chol...ę nie wychodzi.
Nett 20:06, 06 lis 2016

UlaB napisał(a)
Aneta, bardzo cenna wizyta
Ale rozumiem, że całosciowo popatrzyłyscie na ogród?

A tak a'propos doradzania - mysle, ze mało kto z nas doradzajacych Ci ma perfekcyjny ogród. ja przyznaję, ze nie mam, ale chyba troche łatwiej mi spojrzec na ogrod z perspektywy swojej "walki" - jakies tam doswiadczenei wpadło, wiem jakie błędy popełniłam i widze co z czasem łatwo poprawic, a czego juz nie.
Nieustannie ściskam kciuki. Bedzie dobrze!

Tak, całościowo patrzyłyśmy. Uwzględniła to co już jest. Na koniec powiedziała, że jak zrobimy to o czym rozmawiamy, to resztę sami wywalimy A eM nawet przytaknął.

Ula a co do doradzania. Ja uważam, że każda sugestia i uwaga jest cenna. Wynika własnie albo z doświadczenia albo innego spojrzenia na tą samą kwestię, albo z czyjejś pomysłowości. Czasem ktoś rzuci słowo, ktoś inny to pociągnie i wychodzi coś fajnego.
Nett 20:08, 06 lis 2016

jankosia napisał(a)
Oj jak fajnie To już wiemy że będzie pięknie Od razu pomyśl nad jakimś mało widocznym kącikiem na przechowalnik. Eliminacja zbędnych roślin nie jest łatwa i taki przechowalnik da ci czas na podjęcie męskich decyzji: mam gdzie przesadzić, sprzedać lub wyrzucić
Trzymamy kciuki Anetko

Taki przechowalnik będzie u mnie naprawdę duży jak rzeczywiście się zdecydujemy na propozycje.
A tam, sentymentalna nie jestem. Chętnie pooddaję jak będzie ktoś chętny i będe się cieszyć, że komuś się przydało i będzie rosło dalej.