Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 10:21, 07 lis 2016

kasja83 napisał(a)

Aaaaa-takie fiku-miku

O tak to wygląda
makadamia 10:23, 07 lis 2016

Anetko, o ile dobrze pamiętam, to w rogu masz jeszcze jakieś drzewko (ambrowiec?), no i tego kolumnowego też przydałoby się nanieść.

A drugie pytanie: to co z tą "żelazną listą" roślin które zostają? Co na niej jest?
Tą rabatkę pod platanami i w rogu trzeba traktować jako półcienistą a w dalszej perspektywie pewnie wręcz cienistą.

Osobiście z trzcinnikami nie mam doświadczeń, ale one lubią chyba pełne słońce.
malgol 10:34, 07 lis 2016

Jeśli mogę się wtrącić to moje trzcinniki rosna wręcz w cieniu i daja radę Rosna i kwitnąOne wszędzie chyba lubia
AniMa 10:35, 07 lis 2016

Nett a którego trzcinnika dokładnie??? Moim zdaniem są fajne ale "u nich kłosy większe niż "liście"....
AnnaCh 10:38, 07 lis 2016

Renia, ren133 ma bardzo ładne trzcinniki
Też myślę gdzie je u siebie dać
jankosia 10:47, 07 lis 2016

Strasznie mało tego trzcinnika zaplanowałaś. Fajnie że w tym cycku jest, ale czemu nie dać go też dalej w cały narożnik? To tak tylko z planu, nie wiem co tam w rzeczywistości jest A na całą skarpę dałabym jednak overdam bo on wg mnie mniej się łamie niż KF. Chociaż oba uwielbiam
A pod drzewa wielopniowe musisz wykombinować jakąś niską roślinność w plamie bo wtedy takie drzewka najładniej wyglądają - coś a'la preria
Nett 10:55, 07 lis 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, o ile dobrze pamiętam, to w rogu masz jeszcze jakieś drzewko (ambrowiec?), no i tego kolumnowego też przydałoby się nanieść.

A drugie pytanie: to co z tą "żelazną listą" roślin które zostają? Co na niej jest?
Tą rabatkę pod platanami i w rogu trzeba traktować jako półcienistą a w dalszej perspektywie pewnie wręcz cienistą.

Osobiście z trzcinnikami nie mam doświadczeń, ale one lubią chyba pełne słońce.

Asia w rogu mam miłorzęba, a kolumnowy na razie zadołowany, więc musze mu poszukac odpowiedniego miejsca.
Żelaznej listy nie mam jeszcze.

Nett 11:00, 07 lis 2016

AniMa napisał(a)
Nett a którego trzcinnika dokładnie??? Moim zdaniem są fajne ale "u nich kłosy większe niż "liście"....

Cała dyskusja zaczęła się od tego pina
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770044014/
i tego
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770063331/
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770060975/

Tu chyba jest Karl Forester.

Później były drzewa wielopniowe jak tu
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770044236/
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770044532/

eM chciał jeszcze łan lawendy, lub skrzypu, ja myślałam o werbenie, ale na razie stałęło na niczym.
Nett 11:05, 07 lis 2016

jankosia napisał(a)
Strasznie mało tego trzcinnika zaplanowałaś. Fajnie że w tym cycku jest, ale czemu nie dać go też dalej w cały narożnik? To tak tylko z planu, nie wiem co tam w rzeczywistości jest A na całą skarpę dałabym jednak overdam bo on wg mnie mniej się łamie niż KF. Chociaż oba uwielbiam
A pod drzewa wielopniowe musisz wykombinować jakąś niską roślinność w plamie bo wtedy takie drzewka najładniej wyglądają - coś a'la preria

Narożnik ma wystawę północną i bałam się, że nie da rady, dlatego myślalam żeby tam przenieść hortensje, bo nie wiem czy będą pasowac pod platanami. Ale jakby mogły zostać pod platanami, to wtedy trzcinnik może iść dalej w rogu, czemu nie.

Ta plama żółtego przy placyku to ma być na dole, a ana górze zastanawialiśmy się czy właśnie nie dac łanu werbeny z trawami.

Pod wielopniowe to przyznam jeszcze nie myślalam co.
Nett 11:11, 07 lis 2016

malgol napisał(a)
Jeśli mogę się wtrącić to moje trzcinniki rosna wręcz w cieniu i daja radę Rosna i kwitnąOne wszędzie chyba lubia

Ja mam kilka sztuk KF i też w półcieniu rosną. Piękne kępy mają, ale niestety prawie nie kwitły bo psy je stratowały jak wychodziły źdżbła.

W sumie to od dawna podobały mi sie szpalery trzcinnika i przymierzałam się do dużej ilości, ale że go niegdy nie miałam kupiłam na próbę, jak większość roślin. I okazuje się, że wracam gdzieś do pierwotnej myśli.