Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 22:07, 15 lis 2016

roma2 napisał(a)
Się odważę ogrodowo Anetko, choć nie powinnam chyba, bo nie mam "prawdziwego"ogrodu i mało jeszcze ciągle wiem. Mnie się wydaje, że faliste jak najbadziej. I że nie trzeba tworzyć kosztownych ścianek wodnych, donic i innej równie kosztownej architektury ogrodowej. Myślę, że wręcz ciekawiej będzie wygladać połączenie minimalistycznych nasadzeń (Danusia pewnie tu wkroczy) z falistymi rabatami. Ja słabo widzę wszelkie plany, bo nie mam takiej wyobraźni. Ale mam na tyle, by widzieć połacie jednorodnych nasadzeń, właśnie falistych. I podoba mi się takie trochę "przełamanie" tych falistych rabat, jednakowymi roślinami sadzonymi naprawdę dużymi plamami. Bez "popierdułek" wtedy. Dziewczyny pomogą Ci posadzić we własciwych miejscach drzewa i żywopłoty. Reszta, moim zdaniem mało, ale w duużej ilości. Buzi.

Dziękuję
Gruszka_na_w... 22:07, 15 lis 2016

Anetko, w jakim regionie Polski mieszkasz? Kiedy u Ciebie zaczyna sie wiosna?
Jakie temperatury masz zimą
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 22:12, 15 lis 2016

Oczywiście ważny jest dla mnie wygląd ogrodu przez cały rok. Dla każdego myślę, że jest ważny. Na pewno chciałabym elementy zimozielone, zarówno kuliste jak i kolumnowe. Na wiosnę myślę o łanach tulipanów, trawy zimozielone, łany werbeny lub perowskia, może lawenda lub szałwia,jeżówki, hortensje.

Gruszka_na_w... 22:14, 15 lis 2016

roma2 napisał(a)
Hania dała mi po głowie . Fakt. Trzeba przewidzieć cały rok. Ot, tyle się nawymądrzałam. . Ucałuj Rudzielce!

Roma
Dlatego nie cierpie wszelkich pinów. To mamienie ludzi. Zdjęcia robione sa w innej strefie klimatycznej, w momencie, kiedy rośliny sa w szczytowym momencie urody. I trudno sie potem pogodzic z faktem, dlaczego u mnie nie jest tak pięknie.
Danusia zawsze powtarza: w Polsce trzeba zachować proporcje 50% zimozielonych i 50% sezonowych. A te sezonowe trzeba tak dobrać, żeby dawały czadu wtedy, kiedy jesteśmy w ogrodzie- od kwietnia do października. Nie ma takiej jednej rośliny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 22:14, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Anetko, w jakim regionie Polski mieszkasz? Kiedy u Ciebie zaczyna sie wiosna?
Jakie temperatury masz zimą

W Szczecinie.
U mnie prawie nie ma śniegu, jeden, dwa dni, później mokro. Czasem do grudnia mam jesień, czasem tydzień mrozów. Szczecin to kraina magnolii, kwitną wcześnie i nie marzną. Nie ma tragedii. U mnie jest specyficzny mikroklimat, bo mam opóźniony sezon wegetacyjny o dwa tygodnie ale nie narzekam.
Anda 22:14, 15 lis 2016

Aneta, dasz radę, będzie ładnie, zobaczysz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nett 22:16, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Roma
Dlatego nie cierpie wszelkich pinów. To mamienie ludzi. Zdjęcia robione sa w innej strefie klimatycznej, w momencie, kiedy rośliny sa w szczytowym momencie urody. I trudno sie potem pogodzic z faktem, dlaczego u mnie nie jest tak pięknie.
Danusia zawsze powtarza: w Polsce trzeba zachować proporcje 50% zimozielonych i 50% sezonowych. A te sezonowe trzeba tak dobrać, żeby dawały czadu wtedy, kiedy jesteśmy w ogrodzie- od kwietnia do października. Nie ma takiej jednej rośliny.

No dobrze, to co proponujesz? Co myślisz?
Nett 22:19, 15 lis 2016

roma2 napisał(a)
Hania dała mi po głowie . Fakt. Trzeba przewidzieć cały rok. Ot, tyle się nawymądrzałam. . Ucałuj Rudzielce!

Nikt nikomu nie daje po głowie. Dyskutujemy Romciu. A Twoje zdanie bardzo cenię.
Rudzielce umorusane, ale ucałowane. Specjalnie od Ciebie
Gruszka_na_w... 22:20, 15 lis 2016

Trzeba zacząć od szkieletu ogrodu, czyli ram. I tu już decyzja zależy od Ciebie- ramy formalne, czy nieformalne. Wnetrza dopiero potem
Nett 22:22, 15 lis 2016

Anda napisał(a)
Aneta, dasz radę, będzie ładnie, zobaczysz

Ewuś jakoś na pewno będzie Może nie będzie się to nadawło na piny, ale jak mnie zadowoli, to będę uważała, że jest super

Tylko mnie zadowolić nie jest łatwo