Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 21:41, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogród minimalistyczny wcale nie jest taki minimalistyczny. Wymaga najwięcej staranności i pracy. On tylko wygląda, że jest taki "od niechcenia". Kosztorysowo jest tez najdroższy. Taki ogród to poważna inwestycja: stalowe lub betonowe donice (fundament!), ściany wodne, mnóstwo kamienia (grys, kliniec, żwir), betonowe płyty wtopione w trawnik, szczepione rośliny. Taki ogród ma na forum Madżenka. Malkul, Ola.Czytaj i oglądaj zdjęcia ich ogrodów. Daj sobie spokój z internetowymi pinami. Szukaj zdjęć ogrodów, które mają konkretnych właścicieli. Oni Ci odpowiedzą na Twoje pytania, udzielą porady, podzielą się doświadczeniem, co im rośnie dobrze, co choruje, a co by zmienili.Czytam teraz wątek Moja codzienność- ogród Oli. 1600 stron , jestem na 800. To jest gotowa instrukcja jak założyć ogród nowoczesny. Chylę czoła przed pracowitością jego właścicielki. Wszystkie prace wykonała sama z mężem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli

Dwa lata temu bardzo chciałam ogród nowoczesny i zrezygnowałam, bo własnie wydawało mi się, że jego zrobienie jest strasznie drogie, że wymaga własnie donic, ścian wodnych, architektury. Nie stać mnie było wtedy i nie stać mnie teraz na to. Ale po dwóch latach kombinowania, wiem, że chcę ogród prosty, z niedużą ilością gatunków, poukładany, przejrzysty. Może nie będzie super nowoczesny jak na pinach, może nie będzie w nim super architektury, no i trudno. Ale mam nadzieję, że będzie prosty i przejrzysty, na miarę moich możliwości. Bardzo bym chciała żeby taki był. A czy się uda, to dopiero sie okaże, bo niestety nie mam talentu do komponowania kolorów i faktur. I czasem mam zapędy do wariowania

A wątki dziewczyn znam oczywiście i na pewno będe je prosić o pomoc, Ciebie chciałabym również prosić, bo masz wiele cennych spostrzeżeń i uwag, znasz mnóstwo roślin i fajnie je zestawiasz. Byłoby mi ogromnie miło gdybyś chciała do mnie zaglądać i podpowiadać
Nett 21:42, 15 lis 2016

ren133 napisał(a)

Tak tylko, ze u Oli jest wlaśnie dużo architektury ogrodowej wcale nielatwej, u malkul donice, u Marzenki specyficzna bryła domu, która bardzo dużo wnosi ... żadna z nich nie ma rabat falistych ... według mnie to sporo zmienia ...

Czyli, że na falistych rabatach nie da się zrobić nowoczesnej formy?
Anda 21:45, 15 lis 2016

A może Necie podobają się ogrody trochę preriowe? W nich jest pewnie mniej do roboty niż w formalnych, minimalistycznych.
Aneto, jak to widzisz?

http://www.chrisghyselen.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1980&c=8
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nett 21:48, 15 lis 2016

Anda napisał(a)
A może Necie podobają się ogrody trochę preriowe? W nich jest pewnie mniej do roboty niż w formalnych, minimalistycznych.
Aneto, jak to widzisz?

http://www.chrisghyselen.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1980&c=8

Ewa w moim stylu byłyby ewentualnie rabaty z drugiego zdjęcia, a to chyba nie do końca preriowy. Ale fakt, dwa gatunki, długie łany jednego gatunku. I niekoniecznie kwadraty
Anda 21:51, 15 lis 2016

Te style można też mieszać, bo przecież muszą pasować do ogrodu i jego właściciela Wg mnie ładnie to wygląda w tych obłych kształtach rabat. Tam na tym drugim zdjęciu jest deschampsia i bodziszek.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:54, 15 lis 2016

Minimalizm w ogrodzie to raczej prostota i czytelność formy, a nie nasadzeń.
W przeciwnym razie najbardziej minimalistyczny byłby ogród tujowo-trawnikowy.
Minimalistyczne są formy geometryczne, stad w takich ogrodach sporo geometrii.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem Twoje intencje- chcesz mieć w ogrodzie linie faliste, ale jednocześnie mocno ograniczyć liczebność gatunków?
Edit
Obejrzałam te zdjęcia i proponuję "burzę mózgów"
Czy obojętny Ci jest wygląd ogrodu jesienią, zimą i wiosną?
Powtarzam się wciąż- nie zapominajcie, że ogród ma zdobić cały rok i ZAWSZE trzeba go planować na 4 pory roku, bo mamy ogrody nie w Anglii, nie w Holandii, nie w Hiszpanii, tylko w Polsce. U nas trawy startują w maju i mają wtedy kilka cm, a we wrześniu, najpóźniej w październiku już jest po bylinach i po liściach. Na co wtedy patrzeć przez okno?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 21:59, 15 lis 2016

Np. taki http://www.chrisghyselen.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2301&c=5
Nett 22:01, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Minimalizm w ogrodzie to raczej prostota i czytelność formy, a nie nasadzeń.
W przeciwnym razie najbardziej minimalistyczny byłby ogród tujowo-trawnikowy.
Minimalistyczne są formy geometryczne, stad w takich ogrodach sporo geometrii.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem Twoje intencje- chcesz mieć w ogrodzie linie faliste, ale jednocześnie mocno ograniczyć liczebność gatunków?

Chyba tak to można określić
Faliste rabaty sa u mnie potrzebne ze względu na nieregularny kształt działki. Proste linie wyglądały naprawdę kiepsko. No chyba, ze ktoś je tak wymyśli, że będzie ok. Męczyłam się ja, Asia, Toszka i chyba kilka innych dziewczyn i nam te proste nie wyszły.
roma2 22:02, 15 lis 2016

Się odważę ogrodowo Anetko, choć nie powinnam chyba, bo nie mam "prawdziwego"ogrodu i mało jeszcze ciągle wiem. Mnie się wydaje, że faliste jak najbadziej. I że nie trzeba tworzyć kosztownych ścianek wodnych, donic i innej równie kosztownej architektury ogrodowej. Myślę, że wręcz ciekawiej będzie wygladać połączenie minimalistycznych nasadzeń (Danusia pewnie tu wkroczy) z falistymi rabatami. Ja słabo widzę wszelkie plany, bo nie mam takiej wyobraźni. Ale mam na tyle, by widzieć połacie jednorodnych nasadzeń, właśnie falistych. I podoba mi się takie trochę "przełamanie" tych falistych rabat, jednakowymi roślinami sadzonymi naprawdę dużymi plamami. Bez "popierdułek" wtedy. Dziewczyny pomogą Ci posadzić we własciwych miejscach drzewa i żywopłoty. Reszta, moim zdaniem mało, ale w duużej ilości. Buzi.
roma2 22:07, 15 lis 2016

Hania dała mi po głowie . Fakt. Trzeba przewidzieć cały rok. Ot, tyle się nawymądrzałam. . Ucałuj Rudzielce!