Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

kasja83 10:24, 14 lis 2016

Nett napisał(a)

Bardzo malowniczo zmroziło...pięknie.
Nett 10:35, 14 lis 2016

bdan napisał(a)

|Czyli nie tylko w ogrodzie zmroziło, ostatnia trawiasta wizja ogrodu też trochę zmrożona?

Danusiu ogród na pewno będzie trawiasty, bo uwielbiam trawy, ale chciałabym je jednak z czymś połączyć.

Cały czas myślę, czytam, dopytuję i oglądam, szukam inspiracji.
Może źle szukam, ale mam wrażenie, że gdy szukam nowoczesnego ogrodu, to wyskakują same takie zamknięte podwórka, oczywiście nowoczesne, ale to nie ogród, tylko właśnie takie mniejsze lub większe podwórko. A prawdziwe ogrody pojawiają się te Ogrodowiskowe, co powoduje, że wracam do punktu wyjścia, bo one sa po prostu piękne.
Trudno mi znaleźć inspiracje dużych nowoczesnych ogródów z trawami, ale takich, gdzie trawy stanowiłyby element architektoniczny, a nie z kolei jak u Oudolfa całe pola traw, bo tez nie o to mi chodzi. Więc pewnie jeszcze troszke mi zejdzie na planowaniu.

Nett 10:36, 14 lis 2016

kasja83 napisał(a)

Bardzo malowniczo zmroziło...pięknie.

Tak, ślicznie. Rzadko w moich stronach są takie zjawiska i sama tez jestem zauroczona.
makadamia 11:02, 14 lis 2016

Zajrzyj na tą stronę.
Oczywiście, dużo jest tradycyjnych ale i nowoczesnych mają parę. Zwróć uwagę na zakładkę "plans and sketches" do każdego ogrodu.

Mam jeszcze kilka stron godnych polecenia, ale nie wiem czy Ci pomogą, bo mnie bardziej kręcą "bogatsze" nasadzenia. Wrzucę mimo wszystko, może coś dla siebie wypatrzysz:
http://www.iankitson.com/IKLA-Pictures.html
http://danpearsonstudio.com/#/selected-works/private/gloucestershire/
http://www.boylelandscape.com.au/?page=product&category=Country-Gardens&product=Red-Hill-1

bdan 11:04, 14 lis 2016

Nett napisał(a)

Danusiu ogród na pewno będzie trawiasty, bo uwielbiam trawy, ale chciałabym je jednak z czymś połączyć.

Cały czas myślę, czytam, dopytuję i oglądam, szukam inspiracji.
Może źle szukam, ale mam wrażenie, że gdy szukam nowoczesnego ogrodu, to wyskakują same takie zamknięte podwórka, oczywiście nowoczesne, ale to nie ogród, tylko właśnie takie mniejsze lub większe podwórko. A prawdziwe ogrody pojawiają się te Ogrodowiskowe, co powoduje, że wracam do punktu wyjścia, bo one sa po prostu piękne.
Trudno mi znaleźć inspiracje dużych nowoczesnych ogródów z trawami, ale takich, gdzie trawy stanowiłyby element architektoniczny, a nie z kolei jak u Oudolfa całe pola traw, bo tez nie o to mi chodzi. Więc pewnie jeszcze troszke mi zejdzie na planowaniu.

A ogród Oli znasz? Ona ma sporo traw (i nie tylko) w grupach - Moja codzienność - ogród Oli

Nett 11:27, 14 lis 2016

bdan napisał(a)

A ogród Oli znasz? Ona ma sporo traw (i nie tylko) w grupach - Moja codzienność - ogród Oli

Znam, oczywiście I zaglądam do Oli, do Polinki, do Joli, Marty, Marzenki i wielu innych, bo mnóstwo dziewczyn ma trawiszcza. A jednak to wciąż nie to....
Nett 11:28, 14 lis 2016

makadamia napisał(a)
Zajrzyj na tą stronę.
Oczywiście, dużo jest tradycyjnych ale i nowoczesnych mają parę. Zwróć uwagę na zakładkę "plans and sketches" do każdego ogrodu.

Mam jeszcze kilka stron godnych polecenia, ale nie wiem czy Ci pomogą, bo mnie bardziej kręcą "bogatsze" nasadzenia. Wrzucę mimo wszystko, może coś dla siebie wypatrzysz:
http://www.iankitson.com/IKLA-Pictures.html
http://danpearsonstudio.com/#/selected-works/private/gloucestershire/
http://www.boylelandscape.com.au/?page=product&category=Country-Gardens&product=Red-Hill-1

Dzięki Asiu. W stylu, którego szukam to chyba najbardziej ten ostatni link.
MirellaB 11:31, 14 lis 2016

Pięknie zmrożona róża wygląda
makadamia 11:41, 14 lis 2016

Nett napisał(a)

Dzięki Asiu. W stylu, którego szukam to chyba najbardziej ten ostatni link.

Tak sądziłam
Tam faktycznie są w zasadzie jednogatunkowe nasadzenia (nawet drzewa!) i bardzo mało bylin.
Nie wiem, czy sama nie będę się inspirowała jego projektami, bo mi wyszedł nowy temat.

Czy mam rozumieć, że ta koncepcja, którą wrzuciłam kompletnie się nie nadaje?
Iść w innym kierunku?
Nett 12:09, 14 lis 2016

makadamia napisał(a)

Tak sądziłam
Tam faktycznie są w zasadzie jednogatunkowe nasadzenia (nawet drzewa!) i bardzo mało bylin.
Nie wiem, czy sama nie będę się inspirowała jego projektami, bo mi wyszedł nowy temat.

Czy mam rozumieć, że ta koncepcja, którą wrzuciłam kompletnie się nie nadaje?
Iść w innym kierunku?

Tak? Jaki temat Ci wyszedł?

Koncepcja nie jest zła, ale ja bym ją jeszcze bardziej uprościła Za dużo zawijasków wyszło i za dużo miejsca na nasadzenia na dole. Dół ma być jak najprościej.

Ja się cały czas zastanawiam jeszcze nad drzewami. Wczoraj miałam myśl żeby dokupić jeszcze dwa platany i posadzić obok tych, które już są, w rzędzie. Ale co pod nimi? hortensje i trawy cieniolubne? A może coś niskiego zupełnie- kule same na przykład.

A druga myśl była żeby przesunąc hortensje na kółko w rogu, ale wtedy też nie wiem co pod platanami. Mi by się tam marzyła ścianka lub przynajmniej biała ściana, ławka coś. Ale eM nie chce, bo nie chce mu sie robić.

Danusia pisała żeby zamiast trzcinnika uzyć ML i tez myśle czy nie zrobić na górze skarpy szpaleru z nim, w dwóch rzędach może, może dodac cisy kolumnowe i powtórzyc to potem na dole. A trzcinnik wkomponować tylko miejscowo w innym miejscu. Podoba mi się też zestawienie traw u Polinki: ML, red baron, turzyca. Na górze skarpy teoretycznie by pasowało. Ale czy do całości stylu będzie pasowało, czy nie będzie za bogato?

Cały czas myślę nad tym co chcę widzieć z okna tarasu, co ma stanowić glówny punkt, dominantę, w sensie jakie rośliny mają być tymi głównymi. Dlatego myślę o przesunięciu tych hortensji...

I chce mi sie drzew jeszcze...

Ale dylematów, co?