Danusiu ogród na pewno będzie trawiasty, bo uwielbiam trawy, ale chciałabym je jednak z czymś połączyć.
Cały czas myślę, czytam, dopytuję i oglądam, szukam inspiracji.
Może źle szukam, ale mam wrażenie, że gdy szukam nowoczesnego ogrodu, to wyskakują same takie zamknięte podwórka, oczywiście nowoczesne, ale to nie ogród, tylko właśnie takie mniejsze lub większe podwórko. A prawdziwe ogrody pojawiają się te Ogrodowiskowe, co powoduje, że wracam do punktu wyjścia, bo one sa po prostu piękne.
Trudno mi znaleźć inspiracje dużych nowoczesnych ogródów z trawami, ale takich, gdzie trawy stanowiłyby element architektoniczny, a nie z kolei jak u Oudolfa całe pola traw, bo tez nie o to mi chodzi. Więc pewnie jeszcze troszke mi zejdzie na planowaniu.
Znam, oczywiście I zaglądam do Oli, do Polinki, do Joli, Marty, Marzenki i wielu innych, bo mnóstwo dziewczyn ma trawiszcza. A jednak to wciąż nie to....
Tak sądziłam
Tam faktycznie są w zasadzie jednogatunkowe nasadzenia (nawet drzewa!) i bardzo mało bylin.
Nie wiem, czy sama nie będę się inspirowała jego projektami, bo mi wyszedł nowy temat.
Czy mam rozumieć, że ta koncepcja, którą wrzuciłam kompletnie się nie nadaje?
Iść w innym kierunku?
Koncepcja nie jest zła, ale ja bym ją jeszcze bardziej uprościła Za dużo zawijasków wyszło i za dużo miejsca na nasadzenia na dole. Dół ma być jak najprościej.
Ja się cały czas zastanawiam jeszcze nad drzewami. Wczoraj miałam myśl żeby dokupić jeszcze dwa platany i posadzić obok tych, które już są, w rzędzie. Ale co pod nimi? hortensje i trawy cieniolubne? A może coś niskiego zupełnie- kule same na przykład.
A druga myśl była żeby przesunąc hortensje na kółko w rogu, ale wtedy też nie wiem co pod platanami. Mi by się tam marzyła ścianka lub przynajmniej biała ściana, ławka coś. Ale eM nie chce, bo nie chce mu sie robić.
Danusia pisała żeby zamiast trzcinnika uzyć ML i tez myśle czy nie zrobić na górze skarpy szpaleru z nim, w dwóch rzędach może, może dodac cisy kolumnowe i powtórzyc to potem na dole. A trzcinnik wkomponować tylko miejscowo w innym miejscu. Podoba mi się też zestawienie traw u Polinki: ML, red baron, turzyca. Na górze skarpy teoretycznie by pasowało. Ale czy do całości stylu będzie pasowało, czy nie będzie za bogato?
Cały czas myślę nad tym co chcę widzieć z okna tarasu, co ma stanowić glówny punkt, dominantę, w sensie jakie rośliny mają być tymi głównymi. Dlatego myślę o przesunięciu tych hortensji...