Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 09:16, 16 lis 2016

AniMa napisał(a)
Wchodzę na O do Ciebie i co ...78 postów...kiedy Wy to naprodukowałyście???? ide czytać

Wczoraj taka dyskusja wyszła Sama się zdziwiłam jak zobaczyłam ile stron wyszło.
Nett 09:17, 16 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Przeczytałam dyskusję
Mało się znam, ale się wyypowiem, a co mi tam Ja uważam, że te fale i kółka bardziej u Ciebie pasują niż proste linie, ale ja to ja Wydaje mi się też, że w kółkach i falach jak najbardziej można utrzymać w ryzach ilość gatunków, sadząc wielkimi plamami lub szpalerami.

Tez mi się Aniu tak wydaje, ale jesli ktoś miałby inną wizję, myślę, że warto na nią popatrzeć. Żeby później nie żałowac
Dominika11 09:20, 16 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Przeczytałam dyskusję
Mało się znam, ale się wyypowiem, a co mi tam Ja uważam, że te fale i kółka bardziej u Ciebie pasują niż proste linie, ale ja to ja Wydaje mi się też, że w kółkach i falach jak najbardziej można utrzymać w ryzach ilość gatunków, sadząc wielkimi plamami lub szpalerami.
jestem za tez mi sie tak wydaje
makadamia 09:30, 16 lis 2016

To fakt, coraz częściej widzę ogrodowiskowe zdjęcia zapinowane przez obcokrajowców. Kilka razy powtórzył się ogród Przemka, a raz ścianka Reni

Nettko - nie czytaj tego, co teraz napiszę do Gruszki

Gdybyśmy mieli do dyspozycji taką właśnie pustą kartkę, to nie byłoby problemu. Niestety, dużo już zostało zrobione, i to takich rzeczy, których nie bardzo można odkręcić. Stąd problem.

Teraz Anetko do Ciebie: pisałam Ci wcześniej o ramach i teraz Gruszka to powtórzyła. Ramy to głównie żywopłoty, owszem, ale nie tylko. To są wszystkie rośliny, które "robią" ogród w okresie jesienno-zimowym.

Jeżeli chcesz ogród powiedzmy że minimalistyczny, a jednocześnie bez elementów architektonicznych, to topiary są Twoim wielkim przyjacielem.

Pomiędzy te jednorodne nasadzenia możesz powplatać bloki grabowe lub cisowe.
Wrzucę kilka pinów, mimo że dostały tutaj taką złą prasę. Wejdź koniecznie na strony źródłowe - są pokazane ujęcia z różnych pór roku:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859477699/
https://pl.pinterest.com/Nihiru/garden-inspirations/

A tutaj, jak na zamówienie, fajny post o formie, kolorze i teksturze w ogrodzie zimowym (i w ogóle fajny blog o projektowaniu ogrodu):
https://notanothergardeningblog.com/2012/03/14/form-colour-and-texture-in-the-winter-garden/
magnolia 09:46, 16 lis 2016

Neto, ja mało na bieżąco jestem
Czego teraz szukasz?- formy dla ogrodu? Kształtów rabat i trawnika?
Nett 09:49, 16 lis 2016

Dziękuje Asiu.
Pooglądam i poczytam na spokojnie.

Zdaję sobie sprawę z wagi zimozielonych i kształtów, kolorów zimowych czy wiosennych. Dlatego się zastanawiam nad wkomponowaniem ich w ogród, mówiłam o cisach kolumnowych, kulach buksowych lub cisowych, o formach architektonicznych z roslin (murki z buka, cisa itp), mówiłam o drzewach kwitnących wiosną. Ale może nie udac się żeby miec to wszystko naraz, bo zatraci się wtedy tą prostą formę i przejrzystość. Nie wiem. Moze ja nie umiem tego zrobić, a ktoś inny by umiał. Ja nie umiem łączyć wielu gatunków, kolorów i faktur. I skończy się na tym, że będę ciągle coś przesadzać i nie będę zadowolona. Dlatego chce prosto

Ale na pewno nie na samych trawach chciałabym oprzeć ogród, chciałabym żeby coś kwitło, chciałabym żeby był kolor i faktura o każdej porze roku. Ale nadrzędną zasadą ma być prostota.
Nett 09:51, 16 lis 2016

magnolia napisał(a)
Neto, ja mało na bieżąco jestem
Czego teraz szukasz?- formy dla ogrodu? Kształtów rabat i trawnika?

Dyskutujemy o tym czy można zrobić nowoczesny, minimalistyczny ogród z niedużą liczbą gatunków, atrakcyjny cały rok na falistych/ okrągłych rabatach.
Nett 09:53, 16 lis 2016

Dominika11 napisał(a)
jestem za tez mi sie tak wydaje

Mi się tez tak wydaje, ale nie robiłam tego jeszcze, więc nie wiem co wyjdzie. No i rzeczywiście trzeba pamiętać o wyborze takich roslin (skoro ma ich być niewiele) żeby były atrakcyjne cały rok, ale nie nudne
magnolia 10:16, 16 lis 2016

Nett napisał(a)

Dyskutujemy o tym czy można zrobić nowoczesny, minimalistyczny ogród z niedużą liczbą gatunków, atrakcyjny cały rok na falistych/ okrągłych rabatach.

to ja dorzuce moje zdanie- można.
Nett 10:23, 16 lis 2016

magnolia napisał(a)

to ja dorzuce moje zdanie- można.

Oczywiście

Edit- Ja zrozumiałam, ze to pytanie. A to była odpowiedź )))

Ok, to jak już do mnie dotarło, to podpowiedz prosze jeszcze na co zwrócic uwagę, jak Ty byś się do tego zabrała, od czego zaczęła, jakie rośliny doradziła.