OK Lubię połączenie hortensji z trawami. To żelazny zestaw, klasyka omalże. Zawsze będzie się prezentował okazale.
Do namysłu: hortensje ścinamy w lutym/ marcu, trawy ścięte. Na co patrzymy w kwietniu, maju? zaczynamy już siedzieć na tarasie...
Aneta - moje zdanie nie jest ważne. To Twój ogród! Skoro mam się wypowiedzieć, to napiszę, że oczywiście na zdjęciach zachwycam się jednogatunkowymi łanami. U siebie sporo mam szpalerów, ale... jednak uzupełniam rabaty o akcenty atrakcyjne w poszczególnych porach roku. Zimozielone też nie są bez znaczenia.
Zgodzę się z Gruszką, że pinterestowe kadry to... po prostu cudowne kadry. Stety/Niestety pokazane w tej najpiękniejszej odsłonie, o czym często się zapomina, wzdychając do nich... Jeśli jednak masz świadomość tego, jak wygląda taka rabata wiosną/latem/zimą/jesienią i nadal do niej wzdychasz - to kto Tobie zabroni???
Da się to zrobić, Tylko wtedy robisz tak jak Ola- oszukujesz wzrok i nie sadzisz żywopłotu w jednej linii, tylko tworzysz ekrany. Jej działka to też nie prostokąt.
Wyprowadzasz linie proste nie od płotu, tylko od budynku.
W geometrii jestem niezbyt mocna, bardziej pociągają mnie sentymentalizmy ogrodowe.
W przypadku wnętrz potrafię być konsekwentna, w przypadku ogrodu już trochę mniej.
Marta twoje zdanie jest ważne i powtarzam to kazdemu kto chciałby coś powiedziec od siebie. To jest opinia wynikająca bądź z doświadczenia bądź intuicji, wyczucia itd. Jest to inne spojrzenie na tą samą rzecz. Coś, co właściciel ogrodu powinien rozważyć, ale tez samodzielnie ocenic, czy mu to pasuje czy nie. Przecież nie musi od razu tego realizować. Ale może się to okazać kluczowe dla jakiejś decyzji.
Jednak gdyby każdy na forum zatrzymywał swoje opinie dla siebie, to forum nie miałoby sensu istnienia. Po to jest. Nie, zeby komuś dopiec, skrytykować, tylko własnie podzielić sie doświadczeniem, spojrzeniem, radą. Ja każda taką opinię bardzo cenię, a Twoją szczególnie