Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

magnolia 10:41, 16 lis 2016

tu akurat piny się trochę przydaja, bo pokazują do czego Ty dążysz, a to jest najważniejsze. Bo pod hasłem ogród nowoczesny i minimalistyczny mogą być bardzo różne wyobrażenia o ogrodzie.
Czy to maja byc mocne, zdecydowane bryły, czy może zwiewne łany, monorchomatyczne plamy i dywany, czy jakaś zabawa kontrastem- piszę tu o nasadzeniach.
Ja bym jeszcze popracowała nad kształtem rabat i trawnika, cos mi tam jeszcze zgrzyta
Nett 11:11, 16 lis 2016

magnolia napisał(a)
tu akurat piny się trochę przydaja, bo pokazują do czego Ty dążysz, a to jest najważniejsze. Bo pod hasłem ogród nowoczesny i minimalistyczny mogą być bardzo różne wyobrażenia o ogrodzie.
Czy to maja byc mocne, zdecydowane bryły, czy może zwiewne łany, monorchomatyczne plamy i dywany, czy jakaś zabawa kontrastem- piszę tu o nasadzeniach.
Ja bym jeszcze popracowała nad kształtem rabat i trawnika, cos mi tam jeszcze zgrzyta

Ja myślę raczej o łanach, plamach jesli chodzi o nasadzenia. A w którym miejscu zgrzyta?
magnolia 11:50, 16 lis 2016

za warzywnikiem jest tak pusto, placyk wypoczynkowy jest trochę jakby niewpisany w otoczenie.
Przy tarasie, tzn naprzeciwko niego można jeszcze poszukać lini, które lepiej się wpisze w otocznie, choć tu się nie upieram
Nett 12:08, 16 lis 2016

magnolia napisał(a)
za warzywnikiem jest tak pusto, placyk wypoczynkowy jest trochę jakby niewpisany w otoczenie.
Przy tarasie, tzn naprzeciwko niego można jeszcze poszukać lini, które lepiej się wpisze w otocznie, choć tu się nie upieram

Nie wiem czy o tym samym miejscu mówimy, ale za warzywnikiem jest wybrukowany plac, na którym będzie wiata garażowa, wiec warzywnik będzie sąsiadował ze ścianą garażu.

Z obu stron placyku, jest miejsce na nasadzenia. Placyk będzie zadaszony (tu myślę o nowoczesnej konstrukcji). Na całej dolnej części ogrodu na razie posiana jest jedynie trawa, nie ma wyznaczonych rabat (oprócz tych na rysunkach), więc jesli widziałabyś zmiany, to jeszcze można je wprowadzić. Może wrzucę zdjęcie placyku, to będzie widac co tam jest i jak on jest usytuowany. Zdjęcia troszkę stare więc prosze nie patrzeć na bałagan.

A co do miejsca naprzeciwko tarasu, to o jakiej linii myślisz?

Nett 12:10, 16 lis 2016

I jeszcze zdjęcie rabaty na przeciwko tarasu- czy mówimy o tej samej?
Nett 12:13, 16 lis 2016

I jeszcze czysty projekt
EwaIgi 12:25, 16 lis 2016

Hej. Ja też jestem na bieżąco z twoim wątkiem, ale niestety w takim miejscu (planowania) jak ty - więc jak sporo osób siedzę cicho.
Ale jednak coś napiszę - masz teraz jesień i początek zimy - zobacz, które rośliny fajnie teraz wyglądają - poprzyglądaj się ogrodom, które ci się podobają latem, jesienią i poproś o zdjęcia jak to teraz wygląda lub w styczniu, w lutym. Wyłap rośliny ładnie wyglądające cały rok.
Nett 12:38, 16 lis 2016

EwaIgi napisał(a)
Hej. Ja też jestem na bieżąco z twoim wątkiem, ale niestety w takim miejscu (planowania) jak ty - więc jak sporo osób siedzę cicho.
Ale jednak coś napiszę - masz teraz jesień i początek zimy - zobacz, które rośliny fajnie teraz wyglądają - poprzyglądaj się ogrodom, które ci się podobają latem, jesienią i poproś o zdjęcia jak to teraz wygląda lub w styczniu, w lutym. Wyłap rośliny ładnie wyglądające cały rok.

Ewuś oglądam zdjęcia i dopytuję mniej więcej na bieżąco i wydaje mi się, że takie sztandarowe rośliny, które znam mam na swojej liście.
No ja zakochana jestem w trawach wszelkiej maści i lubię je nawet powiązane w snopki, i nawet przycięte wiosną. Do tego kilka innych roślin. Tylko nie umiem ich poukładac w całość żeby nie wyszedł misz masz i bałagan.
Chciałabym więcej drzew, bo tworzą niesamoity klimat w ogrodzie, ale decyzja o każdym drzewie jak sama wiesz, musi być dobrze i kilka razy przemyślana, bo można popełnic ogromny błąd.

Natomiast teraz najważniejszy wydaje mi się ostateczny kształt i coś co nada charakter, czyli duże elementy, rosliny architektoniczne jak ja to nazywam- drzewa, duże krzewy, zimozielone, żywopłoty. A tego podpatrywać chyba nie potrafię
EwaIgi 12:51, 16 lis 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=1504#post_7

A to zdjęcie znasz? Bardzo mi się podoba.
Nett 12:55, 16 lis 2016

EwaIgi napisał(a)

A to zdjęcie znasz? Bardzo mi się podoba.

Bardzo ładne zestawienie. Wygląda jak Joli z Lawendowego, ale na 100% pewna nie jestem.