Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

ren133 22:57, 15 lis 2016

Nett napisał(a)

Czyli, że na falistych rabatach nie da się zrobić nowoczesnej formy?

Da się ... tylko właśnie najwięcej znajduję na pintereście
Gruszka_na_w... 22:57, 15 lis 2016

Na taras wychodzisz z salonu? Usiądź teraz w wygodnym fotelu przy drzwiach tarasowych i wyobraź sobie, co chciałabys tam widziec zimą.
Tuje podrosną, będzie zielona ściana. Na jej tle gołe już platany. Wystarczy tak, czy czegoś brakuje. 4 miesiące w roku, to będzie dominujący widok w Twoich wnętrzach. Patrz przez każde okno i myśl, co chcesz przez nie widzieć przez te 4 miesiące jesieni i zimy..
W sezonie patrzymy na ogród z zupełnie innej perspektywy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:59, 15 lis 2016

Zielona napisał(a)
Czyżbyś czytała moje ostrzeżenie o owocach świdośliwy?

PS Niezłe konsylium doradców zebrałaś! Z takim wsparciem wszystko się uda

Ano. Świdośliwy zaczęły się robić modne tej jesieni. Fala! nasadzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 22:59, 15 lis 2016

Zielona napisał(a)
Czyżbyś czytała moje ostrzeżenie o owocach świdośliwy?

PS Niezłe konsylium doradców zebrałaś! Z takim wsparciem wszystko się uda

Czytałam Martuś u Marcina z Ogrodu w Otrębusach, ale u Ciebie też widziałam ostrzeżenia.
Na szczęście jest sporo gatunków wielopniowych, więc można wybierać.

Martuś, a Ty jak widzisz wizję ogrodu nowoczesnego (monogatunkowe rabaty) w falistych rabatach? Ma to sens?
Nett 23:00, 15 lis 2016

ren133 napisał(a)

Da się ... tylko właśnie najwięcej znajduję na pintereście

To źle?
Nett 23:02, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na taras wychodzisz z salonu? Usiądź teraz w wygodnym fotelu przy drzwiach tarasowych i wyobraź sobie, co chciałabys tam widziec zimą.
Tuje podrosną, będzie zielona ściana. Na jej tle gołe już platany. Wystarczy tak, czy czegoś brakuje. 4 miesiące w roku, to będzie dominujący widok w Twoich wnętrzach. Patrz przez każde okno i myśl, co chcesz przez nie widzieć przez te 4 miesiące jesieni i zimy..
W sezonie patrzymy na ogród z zupełnie innej perspektywy.

Ja Ci powiem co bym chciała tam widzieć- ścianę wodną z jasnego kamienia. Albo ławkę z jasnego kamienia. Ale mojemu Em nie chce się jej zrobić i póki co musza wystarczyć hortensje pod platanami z miskantami lub bez- myślę jeszcze.
Edit- jak stoję w drzwiach tarasowych, tak naprawdę widzę cały ten górny taras (300m2) ogrodu. I to w całości musi być fajne
ren133 23:04, 15 lis 2016

Nett napisał(a)

Ewuś jakoś na pewno będzie Może nie będzie się to nadawło na piny, ale jak mnie zadowoli, to będę uważała, że jest super

Tylko mnie zadowolić nie jest łatwo

Ja tak cos czuję ... ze z tym planowaniem calą zimę nam zejdzie
Nett 23:05, 15 lis 2016

Plan na rabatę przed tarasem jest taki, że pod platanami będzie szpaler hortensji, a w nogach będą trawy zimozielone carex variegatus albo Amazon mist (bo mam ich dużo), a w nich szałwia. Ok czy nie?
Nett 23:07, 15 lis 2016

ren133 napisał(a)

Ja tak cos czuję ... ze z tym planowaniem calą zimę nam zejdzie

No jak pół ogrodu do zaplanowania, to musi zająć trochę czasu. Gdyby robiła to firma, też by to trwało. Widocznie musi
Gruszka_na_w... 23:07, 15 lis 2016

Nett napisał(a)

Te wszystkie gatunki, oprócz irysów, berberysów i astrów, nawet mam i można je porozmnażać lub dokupić, lub.... wymienic Ale ja myślałam, ze większośc z nich jednak do "wyrzucenia" będzie, bo za dużo gatunków. Nie?

Klony tez rozważałam. Zakupy wielopniowych planuję jednak na wiosnę, jak już będą ustalone nasadzenia, co by dobrać wielkość i kształt drzew.

Na zakup drzewek już i tak za późno. Szkółki już mocno przetrzebione są.
Jeśli masz te gatunki to super. Dla mnie one są idealne. Żelazny zestaw do swobodnego ogrodu. Jeśli Ci sie cos odwidzi, to bez problemu da sie wymienić.
Wszystkie świetnie sie komponują z trawami, nie chorują. Wymagają minimalnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies