Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

wiklasia 09:02, 17 lis 2016

natka098 napisał(a)
Ja też u siebie kulkuje.

Czasem mam jakis zamysł czesto nie trafiony. Ale chodziło mi o coś takiego. Proszę się z bazgrolow nie śmiać bo do malarki mi daaaaleko. Ale potrafie poprawnie w ręce kredke trzymać a nawet dlugopis a to już cos

Jak dla mnie bomba,
ależ Wy dziewczyny jesteście kreatywne (to do wszystkich tu podpowiadających)
makadamia 09:09, 17 lis 2016

magnolia napisał(a)
ja jeszcze zrobiłam propozycję w wersji okragłej na tył. Z bokiem nic nie zrobiłam.
Tam jest przejście przez rabatę -półkole do części sadu.

Ładny widok z okien i ładny kształt trawnika.
A co z widokiem z placyku? Akurat prosto na garaż i podjazd...
magnolia 09:17, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)

tu bym chętnie namówiła netę, żeby ciut 'oberwać' brzeg warzywnika na rzecz kontynuacji tej rabaty przez warzywnikiem,nawet nie zbyt szeroko, żeby właśnie coś tam się działo
magnolia 09:17, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)

tu bym chętnie namówiła Netę, żeby ciut 'oberwać' brzeg warzywnika na rzecz kontynuacji tej rabaty przez warzywnikiem,nawet nie zbyt szeroko, żeby właśnie coś tam się działo
Nett 10:10, 17 lis 2016

magnolia napisał(a)
bok lewy przy podjeździe zostawiłam, bo ma być dostępny dla pojazdów, dobrze zrozumiałam?

Magnolio bardzo dziękuję

Lewy bok własnie chciałabym zasłonić, tam jest tylko wcięcie w trawnika by można było zawrócić samochodem, ale na pewno nie do wjeżdżania. I jest to miejsce na wprost placyku, centralna oś widokowa. Bardzo bym chciała tam nasadzenia.

A teraz jeszcze żebym ja dobrze zrozumiała- rabata byłaby pomiędzy dwoma liniami narysowanymi, z przejściem do sadu, tak?

Natomiast nie zrozumiałam ostatniego postu o warzywniku, co miałabym zrobić?

Edit- a co do górnej częsci- myślisz, że jednak proste linie byłyby odpowiedniejsze? Skupiac się na prostych czy na falistych, bo już sama nie wiem co robić.
Nett 10:14, 17 lis 2016

magnolia napisał(a)

fajny plan, nawet bardzo fajny.
naprzeciw tarasu mozna zrobić takie 'zęby ' i tak cofnąc rabatę , żeby nie była za szeroka, albo skośnych linni poszukać.
I nad placykiem wyprowadzić mozna linię równoległą do jego krawędzi i nia zamknąć trawnik.

Widzisz, Natka jak wszyscy chwalą Twój plan?? Tyle osób się głowiło nad liniami prostymi i nie wychodziły, a Ty,która zawsze twierdzisz, że nie będziesz doradzać, taki pomysł rzuciłaś i nawet Magnolia chwali.
I o to mi cały czas chodzi. Żeby się nie bać mówić, proponować. Jak coś nie jest dobre, to nie, ale może się tak zdarzyć, a ty mamy idealny przykład, że czasem pomysł zupełnie na świeżo może być strzałem w dziesiątkę.
dziękuję ci kochana
Nett 10:15, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)
Natko, z tym górnym tarasem był jeszcze taki problem, że trzeba było zasłonić okna od sąsiada, które są akurat naprzeciwko okna z salonu.

To te drzewa by chyba zasłoniły, co?
kaz742011 10:16, 17 lis 2016

O widzę że dyskusja w temacie kształtu rabat się rozwija. Ja też wybrałabym linie proste ( ale ja nieobiektywna jestem- bo takie chciałam i takie mam ). Ty najlepiej wiesz co ci się podoba i powinnaś zrobić według swojego gustu. Papier wszystko przyjmie a nikt nie wie tak dobrze jak ty jak to wygląda w realu. Potem się okazuje że pewne rzeczy są nie do przeskoczenia. Na szczęście na planowanie masz całą zimę to możesz na spokojnie analizować podsyłane przez dziewczyny uwagi i wybrać najlepszą opcję.
Nett 10:17, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)

No właśnie, ale to już napisałam do Magnolii, bo chyba warto byłoby pociągnąć tą rabatę jeszcze do podjazdu.

Ale super!!
magnolia 10:20, 17 lis 2016

no to jeszcze łatwiej będzie jak lewa strona do zasłoniecia. Z warzywnikiem zobacz poniżej- chciałbym uszczknąc go kawałeczek na rzecz rabaty.
Byc moż etzreba dodac jeszcze 1 przejście bliżej warzywnika