Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 11:51, 17 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ale jeśli masz na myśli takie drzewka na pniu, z koronami rozpiętymi na stelażach, to przecież te korony będą nad kontenerem i wcale go nie zasłonią.
Tutaj musi być żywopłot,
A czy on będzie z tui (są przy ogrodzeniu), z cisów, czy serbów, to wydaje mi się mniej istotne. Ciąć trzeba tak czy inaczej.

Faktycznie, trzeba niewysoki żywopłot. I to mógłby być jeden z kilku powtarzajacych się elementów w różnych częściach ogrodu
anna_t 11:51, 17 lis 2016

Nett napisał(a)

Aniu z telefonu piszesz? Bo chyba miało być Teresko
hahahahahaha tak z telefonu
Ale numer
makadamia 11:53, 17 lis 2016

Nett napisał(a)

Faktycznie, trzeba niewysoki żywopłot. I to mógłby być jeden z kilku powtarzajacych się elementów w różnych częściach ogrodu

Niewysoki? Minimum 2 metry wysokości, żeby z okien (które są wysoko) nie było go widać!

I z pewnością będzie się powtarzał - przy garażu
Nett 12:00, 17 lis 2016

Asiu dwa metry to dla mnie niewysoki Wysoki to 4-5 i więcej a niziutki do 1,2m

Tak, słowo pisane i względność powoduje nieporozumienia
makadamia 12:25, 17 lis 2016

Aha

Gruszka_na_w... 13:16, 17 lis 2016

Do brzóz za płotem i orzecha pasowałby żywopłot liściasty, bardziej z buka (nie gubi liści na zimę) niż z grabu. Ale...na gęsty żywopłot liściasty o wysokości 2 m trzeba poczekać minimum 7-8 lat. Wątpię, czy Aneta tyle wytrzyma. Szybciej osiągnie się przesłonięcie żywotnikiem Szmaragd.
Anetko, czy na froncie wzdłuż ogrodzenia masz nasadzenia z drzew liściastych?

Dobrze, że robisz zdjęcia widoków z okien. To bardzo pomaga w planowaniu nasadzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
magnolia 13:32, 17 lis 2016

ostatnio szukałam dla kogoś bukowego żywopłotu- sadzonki były wys 90 cm, grube, rozgałęzione. Tak samo z grabem. graby były po 46 zł, buki nawet niech po 60 zł ( nie pamiętam po ile).
Ja bym wolała kupić większe liściaste niż tuje.
Do tego w naszej okolicy graby można znaleźć na dzikich działkach, miedzach. Nawet większe po 2 m czasem da się znaleźć
Nett 13:33, 17 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do brzóz za płotem i orzecha pasowałby żywopłot liściasty, bardziej z buka (nie gubi liści na zimę) niż z grabu. Ale...na gęsty żywopłot liściasty o wysokości 2 m trzeba poczekać minimum 7-8 lat. Wątpię, czy Aneta tyle wytrzyma. Szybciej osiągnie się przesłonięcie żywotnikiem Szmaragd.
Anetko, czy na froncie wzdłuż ogrodzenia masz nasadzenia z drzew liściastych?

Dobrze, że robisz zdjęcia widoków z okien. To bardzo pomaga w planowaniu nasadzeń.

Nie, nie mam Gruszko/Haniu, ale bardzo chciałabym mieć. Tylko tam mam taki misz-masz, ze na razie musze się wstrzymac. Ustaliłam z eMem, ze jak wyjdzie reszta ogrodu, to przesadzimy te cyprysiki, jałowca i inne i posadzimy ładny jednolity żywopłot, który pozwoli posadzić drzewa nad nim.

Edit- ale planowac je można
Nett 13:35, 17 lis 2016

magnolia napisał(a)
ostatnio szukałam dla kogoś bukowego żywopłotu- sadzonki były wys 90 cm, grube, rozgałęzione. Tak samo z grabem. graby były po 46 zł, buki nawet niech po 60 zł ( nie pamiętam po ile).
Ja bym wolała kupić większe liściaste niż tuje.
Do tego w naszej okolicy graby można znaleźć na dzikich działkach, miedzach. Nawet większe po 2 m czasem da się znaleźć

Też raczej skłaniałabym się do grabów/buków, bo chciałabym je powtórzyc w innych miejscach jesli zostanie ta koncepcja.
Widziałam tez sadzonki około 1,5m, ale że nigdy nie sadziłam takiego żywopłotu to nie wiem, czy takie sadzonki warto kupować, czy nie, bo trzeba i tak je ściąć nisko.
magnolia 13:41, 17 lis 2016

warto, nawet jak sa do ścięcia ( nie cięte wczesniej) bo korzenie maja kilkuletnie, więc i rosnąc będą szybko.
ja myślałam żebyś poszukała już prowadzonych na żywopłot , czyli ciętych i rozgałęzionych