Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródkowe rewolucje

Ogródkowe rewolucje

kamcia 17:56, 15 lip 2017

Toszko, ja jestem otwarta na wszystkie pomysły. A w których miejscach widziałabyś tą hakone?

W ogródku nic szczególnego się nie dzieje. Czekam na gracki i wrzośce, będę miała je na początku sierpnia, więc kolejne rabatki się zapełnią.

Poza tym nie miałam pomysłu na tą rabatkę z piwoniami , więc wszystko oddałam sąsiadowi
Było:

Jest:

Jak się rozrośnie to mam nadzieję, że będzie ładnie. Tylko teraz jak patrze na to zdjęcie to się zastanawiam, czy nie ładniej byłoby gdybym pod ścianą posadziła jakieś miskanty, potem dopiero berberysy, a na końcu niskie trawki, co myślicie?
kamcia 17:58, 15 lip 2017

Dziewczyny coś zaplątało mi się w jeżowce? kwiatek czy chwast?

Niedługo kwitnąć będą lilie, też sentymentalne

Nowe pąki na rodach

I w to miejsce poszukiwane drzewo, ale niezbyt duże, lub takie co korzenie idą w dół, żeby murku nie rozwaliło. Miejsce od tui do metalowego grzybka.
Grujecznik na pniu zwykły, czy grujecznik na wysokim pniu pendula, judaszowiec forest pansy, i więcej pomysłów nie mam. Chciałabym, żeby ładnie na jesieni się przebarwiało. Wiem, że u mnie grujecznik i judaszowiec może przemarzać, najwyżej pnie będę włókniną okręcać. Co doradzicie? albo macie inne propozycje?

kerii 20:03, 15 lip 2017

Ładnie Ci wszystko rośnie.

Szkoda trochę tej rabaty z piwoniami ładnie z irysami się komponowała.
kamcia 20:38, 15 lip 2017

Jolu ładna to była może przez tydzień, a później taka sobie, same liście pokładające się we wszystkie strony.
chagall 22:17, 15 lip 2017

Kamciu, namiary napisałam na priv.
Mam prośbę - napisz, gdzie kupujesz trawy? U mnie z tym bardzo słabo.

W temacie nowej rabatki po piwoniach - popieram miskanty przy ścianie.
W temacie drzewka na murku - może perukowiec prowadzony w formie drzewka?
Tylko nie wiem, jakie on produkuje korzenie.
Toszka 10:12, 16 lip 2017

Konwalniki, by dały efekt musza być sadzone co 8-10cm. Ziemia żyzna, próchniczna, nie zbita. One pomalutku rosną i aby dały efekt trzeba je w miarę gęsto nasadzić, najlepiej na tle jakiejś kontrastowej rośliny.

W delikatne drzewa bym nie szła. To nie okolice Wrocławia.
Zastanów się nad jakimś jarząbem, rajską jabłonką (Ewa - Pszczelarnia ma duże doswiadczenie i zna odmiany). Musi być coś pewnego, niezawodnego, ozdobnego.

Ze zwisających z murku traw to hakonechloa, turzyca 'Bronze Form' lub 'Frosted Curls'. Przyjrzyj się murkom i popatrz, gdzie by fajnie (od czasu do czasu)taki zwis wyglądał Nadasz dynamiki murkowej rabacie i przełamiesz jego sterylność.
kamcia 11:53, 16 lip 2017

Aniu, perukowiec rośnie u sąsiada, nawet widać go w rogu po lewej stronie, tak więc odpada.

Toszko konwaliki są drogie mam nadzieję, że trochę podrosną, albo będę systematycznie dokupowała. A jak myślisz posadzić w plecach berberysów miskanty? a przed berberysami po łuku te evergoldy, a przed nimi konwalniki dla kontrastu?
Przejrzę dzisiaj te jarząby i jabłonki, może coś mi wpadnie w oko

kamcia 12:00, 16 lip 2017

Dzisiaj mąż obudził mnie o 7 i powiedziała żebym się ubierała bo zabiera mnie na giełdę. Wiedział, że wczoraj nic z roślinek nie kupiłam to mówi, że się przejedziemy. W zasadzie wyboru dużego nie było i za dużo nie kupiłam, ale przywiozłam 3 kulki bukszpanowe (tylko tyle było), i skusiłam się na klona palmowego bloodgood

Takie będą mieć miejscówki. Klon z rodkami mam nadzieję, że się zaprzyjaźni

Kulki myślę, żeby tak posadzić, a pomiędzy nimi beatelsy, albo frosted curls. Dalej też chyba pociągnąć kulki w tym półkolu jak myslicie? Nadal nie mam miejscówki dla stożka.

Johanka77 12:47, 16 lip 2017

Ładne zakupy! Mam fazę na buksy
kaz742011 14:32, 16 lip 2017

Kulkowisko rośnie w siłę . Będzie pięknie. A myślisz że stożek nie mógłby zostać z kulkami ?